Охридскиот Антарктик

2/13/2008


Верувале или не, ама Бугарија има база на Јужниот пол која се нарекува „Св. Климент Охридски“.

Базата има сопствена бугарска пошта!

Најинтересно, како што може да се види и од фотката, пред базата има патоказ со табла на која пишува дека Охрид е оддалечен 13990 км!

Верувале или не, на Антарктик има не само Bulgarian Beach, Burgas Peninsula, итн., туку и Delchev Peak, Delchev Ridge, Kliment Ohridski, Mount, дури и Prespa Glacier!

Гоце Делчев е претставен како „лидер на Бугарското ослободително движење во Македонија“. Ледникот Преспа не го добил името според нашата Преспа, туку според врвот Преспа на Родопите.

Одговорот на прашањето што мајка бараат Бугарите на јужниот пол можете да го дознаете во денешната колумна во Дневник: Пингвините и идентитетот.

12 коментари:

komitata рече...

Нещо ми бега поентата на колумната ;-)

И на мене ми е чудно обаче защо античките македонци винаги имат предимство пред героите от Илинден когато трябва да се даде име на нещо.

Защо болница Филип Втори а не доктор Татарчев, защо факултет Юстинияна Прима, а не Даме Груев. Нема уважение, нема ...

Интересни въпроси...

Комита, покрај Скопје има цела населба Даме Груев, а Гоце Делчев има само студентски дом и мост.
Е, сега, зошто Татарчев нема болница, тоа е интересно прашање. Можда заради контроверзниот Иван Татарчев?
За заборавот на Д-р Христо Татарчев пишуваше и Антонио Милошоски во колумната „Животот не трпи никакви ограничувања“ (Утрински Весник), од која цитирам:
„Ноќта на 23 октомври 1893 (стар стил) во Солун, на улицата “Челебибакал” во хотелот “Бошнак хан“, шестмина интелектуалци (д-р Татарчев, Хаџиниколов, Груев, Батанџиев, Димитров и Поп Арсов) го одржуваат основачкото собрание на ВМРО (во првите години Б.М.О.Р.К).“
„Срамното, пак, во целата приказна оди на сметка на македонската држава, онаа чии темели д-р Татарчев ги удри во 1893 заедно со Дамјан Груев, бидејќи ниедна државна делегација досега не нашла за потребно да положи венец и да се поклони пред гробот на великанот.“

Стойчо рече...

Ооооо, Жарко, ако слушаш;-), мога да те запозная с човек, който е ходил до там:-)
Комитата също може да потвърди, че познавам много добре (ама МНОГО ДОБРЕ) човек, дето е бил на Св.Климент Охридски.

Стойчо рече...

А, да - мога да потвърдя, че българинът, дето е ходил там(и с който може да те запозная:-) е изследвал наистина пингвините и тяхната екосистема, а не - слоновете.

komitata рече...

Потвърждавам, и аз го познавам много добре ;-)

komitata рече...

Според мен никой няма да му прости, че е основател на БМОРК ;-) Буквата Б е най-големият му грях

Съзерцател рече...

Малко извън темата:

Жарко, човек,

страхотно пишеш. Много от текстовете ти са страшно смешни. Понякога ме заболява стомаха от смях, като те чета.
Що не вземеш да се пробваш да напишеш една сатирична комедия?
Мисля, че ще излезе много добра.

Мерси за коментарите, баш би сакал да ги видам резултатите од истражувањето за еко-системот на пингвините, ако се објавени.
Комита, за жал, уставот на БМОРК е сеуште табу тема во Македонија за пошироката јавност. Еве, на пример, што вика Александар Донски, како реплика на споменатата статија на Милошоски:
„Милошоски тврди дека ВМРО отпрвин се викало БМОРК (Бугарско-македонско-одрински револуционерен комитет). Но, ниту ова не е вистина и ваквото тврдење претставува чиста артикулација на големобугарската антимакедонска пропаганда. Дека ВМРО порано, наводно, се викало БМОРК е измислица од поново време (конкретно од пропагандната машинерија на режимот на Тодор Живков). Но, од каде знаеме дека ВМРО никогаш порано не се викало БМОРК? Одговорот на ова прашање е многу едноставен. Денес се зачувани мемоари на основачите на оваа организација, па доколку ВМРО отпрвин се викало БМОРК, зошто тогаш ниту еден од нив не го спомнува ваквото име во своите спомени? Како е можно некој да пишува спомени за организација што самиот ја создал без да го спомне ваквото нејзино име? Поради ова, кај Милошоски или е во прашање непознавање на она за што пишува или свесен обид да се поттури оваа големобугарска провокација.“ („ВМРО никогаш порано не се викало БМОРК“, Повод: текстот на Антонио Милошоски за Христо Татарчев објавен во "Утрински весник" на 18.12.2004 година).
Съзерцател, фала за комплиметите и сугестиите, ама за такво нешто треба слободно време кое ми недостига деновиве. :)

komitata рече...

Не ми се говори офтопик, но да кажа — К от БМОРК е комитет. А във всички спомени се говори за "комитетот". Всеки знае за кой комитет става дума. От там и думата комита - комитетски човек ;-) Сърбите и гърците до края викат на ВМРО - "комитетот". Така нели... Интересно как ще завърши спорът Донски - Милошоски и кой има повече кредибилитет.

Анонимен рече...

Appeal for Prompt Action of the President and the Government of Republic of Serbia
We appeal* to the President and the Government of Republic of Serbia to challenge responsibility of United Nations Secretariat before International Court of Justice, for not annulling the decision of independence of Kosovo. We appeal that the following Draft Resolution promptly be placed at the (Special) Session of the General Assembly of the United Nations:

DRAFT RESOLUTIONThe General Assembly,Considering the Article 2(1, 4, 7) of the Charter of the United Nations,Considering the Article 4 of the Charter of the United Nations,Considering the Article 104 of the Charter of the United Nations,Considering the United Nations Security Council Resolution 1244,Considering the functions and powers of the United Nations Secretariat provided for in the Charter of the United Nations,Considering the General Convention on the Privileges and Immunities of the United Nations of 1946, and, in particular, the legal character of Article 1 and Article 8 (30),Taking note that a difference in the legal interpretation of the Charter of the United Nations has arisen between the Serbia and the United Nations Secretariat over the legality of not discharging responsibility for annulling decision of provisional organs on Kosovo for independence,Considering the Article 96 of the Charter of the United Nations,For the purposes to determine whether by the non-acting in annulling the mentioned independence of Kosovo, United Nations (Secretariat) has violated its duties enshrined in the Charter of the United Nations,And for the purpose to determine further course of action,Decides to submit the following legal question to the International Court of Justice:Has the United Nations (Secretariat) violated its duties enshrined in the Charter of the United Nations in non-acting in annulling independence declared by provisional organs of Kosovo?

(Furthermore we strongly urge Serbian government to initiate United Nations General Assembly Resolution in which member states of the United Nations will be requested not to recognize Kosovo, until Advisory Opinion of International Court is delivered, and the General Assembly of the UN act accordingly.)* Made by the joint team headed by dr. Igor Janev, Senior Researcher at the Institute for Political Studies (Institut za političke studije), Belgrade, Serbia, web posted: 16. 02. 2008.

Анонимен рече...

Appeal for Prompt Action of the President and the Government of Republic of Serbia
We appeal* to the President and the Government of Republic of Serbia to challenge responsibility of United Nations Secretariat before International Court of Justice, for not annulling the decision of independence of Kosovo. We appeal that the following Draft Resolution promptly be placed at the (Special) Session of the General Assembly of the United Nations:

DRAFT RESOLUTIONThe General Assembly,Considering the Article 2(1, 4, 7) of the Charter of the United Nations,Considering the Article 4 of the Charter of the United Nations,Considering the Article 104 of the Charter of the United Nations,Considering the United Nations Security Council Resolution 1244,Considering the functions and powers of the United Nations Secretariat provided for in the Charter of the United Nations,Considering the General Convention on the Privileges and Immunities of the United Nations of 1946, and, in particular, the legal character of Article 1 and Article 8 (30),Taking note that a difference in the legal interpretation of the Charter of the United Nations has arisen between the Serbia and the United Nations Secretariat over the legality of not discharging responsibility for annulling decision of provisional organs on Kosovo for independence,Considering the Article 96 of the Charter of the United Nations,For the purposes to determine whether by the non-acting in annulling the mentioned independence of Kosovo, United Nations (Secretariat) has violated its duties enshrined in the Charter of the United Nations,And for the purpose to determine further course of action,Decides to submit the following legal question to the International Court of Justice:Has the United Nations (Secretariat) violated its duties enshrined in the Charter of the United Nations in non-acting in annulling independence declared by provisional organs of Kosovo?

(Furthermore we strongly urge Serbian government to initiate United Nations General Assembly Resolution in which member states of the United Nations will be requested not to recognize Kosovo, until Advisory Opinion of International Court is delivered, and the General Assembly of the UN act accordingly.)* Made by the joint team headed by dr. Igor Janev, Senior Researcher at the Institute for Political Studies (Institut za političke studije), Belgrade, Serbia, web posted: 16. 02. 2008.

Хесапов рече...

Имаше един подобен виц за българо-съветската дружба на слоновете, нали преди време у нас говореха постоянно за българо-съветската дружба, макар че никой не я взимаше на сериозно.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week