Уште еден „Автогол“

3/09/2006

Во опширните коментари на мојот пост Автогол, посветен на колумната на Букарски, ја направив следнава дигресија:
„(Еднаш кога ми објавија
колумна во „Време“ под колумната на Ферид Мухиќ, извори од редакцијата ми кажаа дека мојот несуден ментор лично им се јавил да се жали зошто објавиле текст под неговиот. Бљак!)“
На паузата на една трибина (за која поопширно известува
Анти), при поздравувањето со мојот поранешен професор, пријателски ми беше укажано дека тоа што сум го објавил на мојот блог не е вистинито, и дека не било коректно од моја страна да објавам таква дезинформација, без да се консултирам со него.
Мојата прва проценка во тој момент беше дека станува збор за пропуст од моја страна, и затоа најавив дека ќе следи извинување на мојот блог. Истата вечер, го објавив следниов
коментар:
„Со оглед на тоа што професорот Мухиќ лично демантираше дека реагирал по повод објавувањето на друг текст под неговата колумна, чувствувам потреба јавно да му се извинам за тоа што неговото име беше споменато во таков контекст.Памет блогери - не верувајте во се што ќе ви кажат новинарите, па дури и ако се уредници во некој весник!“
Бев пријатно изненаден кога ја прочитав денешната колумна на Ферид Мухиќ
Тестирање карактер. Во колумната потпишана од универзитетскиот професор, по којзнае кој пат Ферид Мухиќ се претставува себеси како жртва на цензура од времето на СФРЈ, откако не му била објавена веќе најавената книга: „...веќе отпечатена книга беше уништена, по наредба „од висока идеолошка инстанца“...“. Во пред-предговорот на книгата „Доминација и револуција“ (издадена прв пат од Аз-Буки, 2005 год.), Ферид Мухиќ објаснува дека уредникот на „Малата библиотека“ на „Идеје“ од Белград во септември 1972-та „го извести авторот дека од ЦКМ дошол фиљан човек со барање книгата на Ферид Мухиќ Доминација и револуција да не се појавува. И така бидна.“ (стр iii).
Најнапред, Ферид Мухиќ го објаснува своето доблесно поведение во врска со случајот:
„И „високата инстанца“, и јавачот што ја пренесе наредбата до издавачот во Белград, и денес ги среќавам и при тоа имаме сосема нормален разговор во кој никогаш не им спомнувам дека ја знам целата приказна.“
Професорот Ферид Мухиќ си има нормален муабет со своите цензори, ним ништо не им спомнува и ден-денес дека ја знае целата приказна, а приказната детално ја опишува не само во пред-предговорот на книгата, туку и во денешната колумна. Изненадувачки, во колумната Ферид Мухиќ сугерира дека со таквата автоцензура го поминал „тестот на карактерот“:
„Тоа јас го викам „тестирање карактер“. А го спомнувам тоа само за да посетам на златното правило секоја приказна слушната од други, за некој близок човек, секогаш да се проверува лично со него. Многу пријателства се урнаа заради непочитувањето на ова правило! Така деновиве слушнав две работи:1. веста дека еден мој драг пријател поверувал (без тоа да го провери лично, во разговор со мене) на толку неверојатна интрига каква што е дека јас сум се залагал да не му се дозволи да објавува свои текстови?? Каков кобен превид, да се поверува во таквата вест која заслужува да биде прогласена за најневеројатната вест на милениумот! И тоа го означувам како „тестирање карактер“...“
Професорот најнапред вели „слушнав“, од што заклучувам дека не го прочитал она што сум го запишал како коментар на мојот блог во кој лично се спомнува со име и презиме. Бездруго, и професорот Мухиќ е жртва на „рекла казала“ затоа што ако го прочитал она што експлицитно го пишува на мојот блог, немало да поверува во лагата дека сум му забележал дека се залагал да не ми се дозволи објавување на мои текстови. Такво нешто не сум поверувал, туку сум поверувал дека „мојот несуден ментор лично им се јавил да се жали зошто објавиле текст под неговиот“, како што е и објавено.
Значи, професоре, ако веќе го афирмирате златното правило „секоја приказна слушната од други, за некој близок човек, секогаш да се проверува лично со него“, тогаш лесно сте можеле лично да се уверите што е навистина напишано. Впрочем, кога лично ми укажавте како на „близок човек“ (без да знам дека всушност го практицирате вашето „златно правило“) јасно ви кажав што е навистина објавено на мојот блог. И покрај личната проверка, Вие не сте поверувале во она што ви го кажал вашиот „драг пријател“, туку во „рекла казала“ - истото за што го обвинувате „драгиот пријател“ во вашата колумна. Нели е тоа очебиен доказ дека само декларативно се залагате за вашето „златно правило“?
Колумната, во која сугерирате дека не сум го поминал вашето „тестирање карактер“, и во која немате храброст дури ни да го споменете моето име и презиме, не е потпишана од „драгиот пријател“, туку од универзитетскиот професор Ферид Мухиќ. Како универзитетски професор, научник и публицист, имате должност да ги наведувате изворите кои ги користите во вашите јавни написи. Во Вашата колумна имате направено елементарна методолошка грешка - коментирате нешто што не сте го ни прочитале, врз основа на „рекла казала“, иако е јавно објавено и достапно секому.
Предноста на блогот како медиум е и тоа што сте можеле да оставите Ваш коментар, и јавно да го демантирате или појасните она што го објавив во врска со Ферид Мухиќ. Иако не го сторивте тоа, јас јавно Ви се извинив зошто сум објавил информација која што лично не сум во состојба да ја верификувам. Вие го игнориравте моето извинување, моето лично укажување што е навистина објавено, и ја искористивте вашата колумна за да го оцрнувате карактерот на Вашиот „драг пријател“ врз основа на „рекла казала“ кои беа оспорени од моја страна!
Анализата на вашите „пријателски“ постапки во последниве неколку дена, и обидот да ја напумпате мојата мала дигресија како „кобен превид“, „неверојатна интрига“ и „најневеројатната вест на милениумот“, создава се поголеми сомнежи кај мене во Вашите декларирани намери да се борите за моето право јавно да ги изнесам своите ставови. Имено, ако навистина Ве интересирале моите ставови во кои сте лично споменати, ќе сте го прочитале мојот блог и коментарите пред јавно да го доведувате под прашање мојот карактер.
На едно место пишувате: „Му се восхитувам на оној што, наместо да гледа како да го повреди и понижи другиот а за тоа да остане неказнет, постојано се дума како да го израдува, охрабри и утеши секој на кого тоа му е потребно.“ За жал, Вашата денешна колумна е кристално јасен пример за тоа колку Вашите „пријателски“ постапки се во согласност со „убавите думи“ што ги проповедате во јавноста. Уште еднаш Ви благодарам што ме израдувавте и охрабривте со денешнава колумна. Има ли поголема утеха од начинот на кој ја остварувате вашата идеја за „Кралската привилегија на доблеста“?!

51 коментари:

Etna рече...

ne bilo rekla-kazala, tuku kopi-pejstirala... si zemav za pravo i so ovoj post da go napravam istoto, pošo ako ne se lažam, ne visi onaljana cenetiot profesor...

Супер Етна, но ако ценетиот професор го прочитал текстот во заградите што си му го испратила(„...извори од редакцијата ми кажаа дека мојот несуден ментор лично им се јавил да се жали зошто објавиле текст под неговиот...“) зошто тогаш не упатува на тоа што го прочитал, туку вели нешто сосем различно - „слушнав“ за „веста дека еден мој драг пријател поверувал... дека јас сум се залагал да не му се дозволи да објавува свои текстови??“
И покрај тоа што сеуште тврдам дека исказот во заградите е вистинит (навистина ми кажаа), јас му се извинив на ценетиот професор лично, а го известив дека ќе му се извинам и јавно, на местото каде што спорниот исказ беше објавен (затоа што сум поверувал во нешто што немам можност да го проверам). Тоа и го сторив.
Е, сега, ценетиот професор треба да објасни во која прилика јас сум го изјавил тоа за кое што ми забележува. Една работа е залагањето да не му се дозволува некому да објавува свои текстови (ценетиот професор тврди дека сум поверувал токму во тоа), а сосем друга работа е неговото поплакување зошто е објавен текст под неговиот (она во што јас поверував, а кое не можам да го верификувам).
Им се извинувам на останатите читатели ако на моменти се повторувам, ама целиот овој пост се однесува на релевантна тема - одговорноста за објавениот збор - тема која што последниве месеци ги (пре)обликува нашите инфонаутски сфаќања за правото на слобода на изразувањето како едно од основните демократски права.

Rez(ime) рече...

Ko kje slushnam "dragi prijatele" se fakjam za pishtol! Abe ova ko vo vremeto na Cezar, ispadna, ebate! A sve so "dragi&mili moi" ne' ljomzaat najsomnitelnite spletkaroshi: Venkota, Frchkota, Gorgija zvani Azhdaja bez glas&plamen, Geroto... Prava si Etna: stil, to e chovek! Idam na "Najdi" da cenzuriram sekoja statija so "dragi"! Bar da filtriram neshto od sranjava, taka?! Fala ti, Petre, za softver! (denes sum mu bil na promocija hehe:)

Etna рече...

жаре, и мене тоа ме збуни, затоа, додека не ја видов твојата реакција не бев сигурна дека се однесува за тебе. всушност, ја отфрлив таа помисла скроз. тоа можам да го објаснам единствено со склоноста на ценетиот професор, да поетизира.
сега го читам риплајот на овој твој текст, и наместо да настрадам ни крива ни дужна само ќе ти порачам: он сака лично да зборува за што и да е со тебе. благо речено:)
од моја страна, можам да кажам дека ми е жал за ситуцијава, и не знаев дека може да прејде во ситуација во волкави размери. јас на ценетиот професор, му праќам вицеви, емпетројки, сега и некои интересни постове. и ми беше нормално да му го пратам текстот каде што се споменува неговото уважено име. таа моја комуникација до сега ништо не ја променило, и не верувам дека ќе ја промени, дури и оваква бизарна ситуација ко што е оваа.

Rez(ime) рече...

Abe, ova epten spletki, prava matrica, razgranuenja vo iljada pravci... Braos! Se vozbudiv! Etna - pres sekretar za internet na Ferida?! Ajoj! Kakov trach! Vadi to Rebeka&Severina, Etna, i staaj se sebe i Ferida u virtuelen zagrljaj, ko toa montazhite od Feral... Uzbudljivo, uzbudljivo, idam da tracham, ne Shekspir - Viljem Gibson ispadna ova! Braos!

Етна рече...

резиме, неозбилно, алаха ми:)
си фаќаш сеир а, а?
„ебеш нешо? а, ебеш?„ - ова некој таксист го прашал другар ми филип:)

Rez(ime) рече...

Pa seir e celava matrica, dusho, zar ne? A deka e seksualna supstitucija - e! Mozhebi samo Bukarski neshto tuk tamu podebnue (radi toa blogot mu e uzhasen u zadnje vreme), a nie drugive: seir&matrica! Radost! Droga! Misli! Borbi! Zavisnost! (Zavist ne, toa e pase:) Jas i sonuem blogeve!
A za Zharche, shto da praam, ko Hamlet:) A ja skroz slep navestuem podzemna atmosfera ko mu velam "zhmarche" (me polazue, od atmosferava) Aj, nestrplivo chekam koj komu otrov u ovo itd. Pozdrav

Etna рече...

или: му викам на едно другарче амар „алаха ми!„
а он мене „џизс крајст!!!„: )))

Rez(ime) рече...

Otrov u uvo, ne u ovo, ova za klincite koi pojma nemaat za shekspircho:) (u takvi vozbudi, Etna, utinjam tastatura:)

Etna рече...

утињање а?
:) крајм оут оф пешн. можеш да куцаш, а и да сурфаш и со едната рака, верувај ми на зборот:)

Svinja рече...

ma site nie sme u kurac otideni, draga klientelo (rezi - me) ne me citaj, radi toa "draga" citaj me onaka od dole, od gore, kako preferiras... mada ti si najdobroto ovde po ova blogoive (i ti etna) ova vi e najdobrata virtuelna ebacina do sega, eve ja uzivam dur ve gleam, a i ja sum zensko, znaci place za trojkac, a? dusi... sve edno, u svetoto trojstvo, ajde decki, site po kreveti na drkanje, koga i onaka ne mozam da kazam, po doma, zasto tamu ste, a? xexe

Rez(ime рече...

Na ova ovde mesto molam da prijavat konflikt na interesi&pres kliping za oflajnerite (oflajnarijancite, da ne recham:) Doblesnata ni Etna, ko i za mnogu drugi raboti (kis, dusho:) se pokazha najnapredna vo ovaa oblast, pa sea gi molam i drugite da gi prezentiraat svoite jebani vrski&interesi so odvratniot svet nadvor od matricava...
Vo ime na zombi plemeto i kako chlen na svetata ni MKC, a bogami i kako Generalen sekretar na Adrenalina Bombina&Kontra Bandazh, ovde se potpishue Rez(ime) himself

Етна, тоа што си направила copy-paste од мојот коментар го сметам за голем комплимент. Зошто јавно реагирав без претходно лично да го прашам мојот драг професор? Па, оние малкумина што го читале мојот блог и колумната на Ферид можеа да заклучат за кого зборува ценетиот професор кога реферира на својот „драг пријател“. Досега, со мојот драг професор (чии прекрасни предавања ги следев уште како средношколец, кој беше и главната причина зошто се запишав да студирам философија) сме имале неколку јавни размени на различни идеи, што во пишана форма, што на конференции или отворени предавања. Притоа, во јавната комуникација секогаш сме имале коректен однос, а истото може да се каже и за приватната.
Што се однесува до сегашниов инцидент, професорот има право да не го прифати моето извинување заради некоректноста од моја страна, и има право исто така јавно да демантира дека не е точно тоа што сум го напишал за него. Професорот има право да не го прифати и моето оправдување дека сум имал основ за да поверувам во она што сум го објавил.
Меѓутоа, ценетиот професор не е единствен и неприкосновен арбитер за јавно тестирање на било чиј карактер од олимписките височини на неговите морализаторски колумни! Особено не кога демантира нешто што никогаш не било објавено.
Правото на слободата на изразување подразбира и одговорност (тоа го трубам по моиве постови). Одговорноста е индивидуална, и секогаш може да се лоцира по име и презиме, во едно демократско општество. А секој читател ќе си процени според своите етички критериуми, за тоа колку актерите во овој „сапунски“ чин во дело го спроведуваат она што јавно го проповедаат.

Анонимен рече...

c

Etna рече...

ma daaaaaaaaaaaaajjjjj
koj e grozen sea???
daj priberi se rezime... idi izdrkaj ushe ednash:)oflajn:) vo tvoj interes:>

Etna рече...

mene mi e milo što se slučuvaat dešavki od ovie razmeri, taka se... prakticira demokratija(excercising democracy) ne mi e milo koga kje se sluči nedorazbiranje, što e neizbežno, ama pa krivo mi e nekoj koga e povreden, kako što me povreduva sea rezime.
on a private note, ili on-line, off-record: žare be! dobar je memo:D... nema mesto za bedovi... sepak, kje ja prosledam i ovaa poraka, čisto da se osiguram deka sum napravila se da nema neosnovani konflikti, ou je.

„Конфликт на интереси“ - убаво ги регистрираш жариштата на конфликт, пријателе! (немој одма пиштол да вадиш, ко мексиканец на „амер“ кога ќе го опцуе на негов аутопут, оти одма ќе те обвинам за дискриминација - досега твоето „пријателче“ Станковски требало бар едно 100 пути да си го окрка :)
[Уште една мала дигресија - Се надевам дека почитуваниот Станковски нема да почне јавно да го тестира мојот карактер, поради неговото спомнување во претходната дигресија :)]
Ако почнам да ги презентирам „своите јебани врски&интереси со одвратниот свет надвор од матрицава“ (и моите ноќни активности, како што сугерираше Етна), тогаш сеирџиските потреби на блогеријанците дефинитивно ќе бидат презадоволени.
Не знам, пријателе (не „драг пријателе“), туку ти кажи ми - јас ли си имам проблем што блогов не го перципирам како форма на ескапизам, туку како форма на слободно изразување кај што треба да има повеќе од трошка одговорност?
Се дрзнав да напишам текст „Не е време за херои“ во време кога трибуналот и нашата јавност почна да прави херој од еден анонимус, и тој текст за среќа ми го објавија во „Време“ (додуша, малку скратен). За моја несреќа, текстот ми го објавуваат под колумната на Ферид во која тој зборува баш за херојството.
За моја несреќа, поверував во тоа што поверував, и го спомнав по име и презиме, во контекст на една дискусија за слободата на изразување и цензурата. Ферид демантираше и приватно и јавно, а редакцијата на „Време“, сурфа на новите блогосферски бранови и мудро си молчи.
У нашето „мало мисто“, ситуацијата е „преплет црева“ - и во блогосферата, и вон неа. Идеално за сапунски опери. Шерлок Холмс одамна има дадено оставка на овие простори, откако Watson го раскажа вицот „elementary, Watson, elementary!" Понекогаш налетувам на него у кафана, и го слушам како осамнео јадикува уз десетка со кромид и „литро со литро“: “O my friends, there is no friend.”

Etna рече...

znaete zošo za kur ne ve biva? baš zatoa što ste nesposobni da bidete prijateli. ili da citiram deka ste "psihološki zavisni od ozboruvanje"

razlikata e sledna: ima lugje čij intimen život e nasilno narušen od strana na "nivni dragi prijateli" i lugje koi moraat da se borat da si go začuvaat toj integritet!!!

btw bukaro, kolku šo znam, go zapostavi blogot, ne otkako si najde cura, tuku otkako kolja ili ne znam koja negova inkarnacija si dozvoli da mu dava skroz nesmasni dijagnozi.

a točno od toa se plašev!!!

i sea vie kje prevzemate uloga na socijano osvesteni i angažirani figuri samo za da možete da si daete kredibilitet da ja hranite svojata potreba za navredi, tračanja, upagjanja tamu kajšto nikoj ne ve ni viknal nitu pak se zasegnati po nikoja osnova. i sea parazitski kje se 'rčakte da skrenete vnimanie na sebe.
i pozdravi ja ana dimiškovska-trajanoska, čestitaj i za doktoratot! što čita taa?:D

Etna рече...
Коментаров го отстрани администратор на блог.
Etna рече...

i ne me interesirate povekje! krčkajte si se vo sopstvenite gomna... mojata nadež i želba e, deka kje se svedete na gore-dole istata ekipa...

Избришаниот коментар беше дупликат, не е цензура, без паника блогери!
Како што самата велиш Етна, за тоа имено станува збор - за „potreba za navredi, tračanja, upagjanja tamu kajšto nikoj ne ve ni viknal nitu pak se zasegnati po nikoja osnova“.
Но, станува збор и за нешто друго - кој може да си земе за право јавно да тестира карактери, драга пријателке? Еве, ти сега си и јавна личност, а ја еден од твоите верни читатели - и ти како да почна јавно да го тестираш моето карактерче, а ја на твоето пцуење не вадам пиштол, нит те цензурирам, иако преминуваш од ад хоминем, во ад фамилиас, што би рекол Вуна.
Никој не бара од тебе да страдаш, ни крива ни дужна, како колатерална (па)штета, во огнометот на повредени суети.
И во право си дека се „крчкаме во сопствените гомна“, и дека ни „канализација“ не не пере.
И не мислев со ништо да го повредам твоето достоинство, напротив, супер беше што се вклучи во коментарите. Ниту пак сум те клеветел како блогерка -
ги препорачувам твоите блогерски постови секому кој љуби автентична книжевност.
Но, ако сакаше ценетиот професор лично да си поприкажеме, можеше и сам да стапи во контакт со мене.
Во средата, напишав коментар под колумната во Време, и авторот ме удостои со одговор во кој тој го изнесе своето видување.
Исто така, и под колумната во која јавно се тестираше мојот карактер напишав коментар со аргументи, но авторот на колумната сеуште не ме удостоил со одговор.

Etna рече...

ама жаре!! се убацив во коментарите, pošo sakav da ja naštimam slikata na celata situacija , vo nasoka na vistinitosta, posebno koga jas bev direktno vklučena vo toj bizzare love triangle... i mi beše jasno deka ako si sedev nastrana kje mi beše daleku pobezbedno, toa da, taka mojot del od odgovornosta na nekoj drug kje mu pripadneše... i što dobiv?

"Doblesnata ni Etna, ko i za mnogu drugi raboti (kis, dusho:) se pokazha najnapredna vo ovaa oblast, pa sea gi molam i drugite da gi prezentiraat svoite jebani vrski&interesi so odvratniot svet nadvor od matricava..."

a ima edna američka narodna "no good deed goes unpunished"...

vo sekoj slučaj, ne znam zošto ne ti e odgovoreno žare, i ne možam da bidam glasnogovorni...čka na profesorot... stvarno...

Rez(ime) рече...

Draga Etna, ne prv pat, i ne prv pat volku histerichno, pokazhuesh nemanje elementarna smisla za humor! (Nekni, na sopstveniot blog, so Kalina...) Abe, se zafrkavam, be, devojche! Cinizam! Pa normalno deka site zhiveeme i oflajn, ebachite&neebachite i drkatorite zaedno! Shto ti e, be, devojche! Gleam totalna vojna otvorena! Anti mi izbrishal dva komentara skroz vo negov prilog, skroz levicharski, argumentirani, angazhirani... Ne razbiram nishto! Mi vika da si otvoram blog i da se ebam?! Shto vi e, be, deca?! Pa, neli, megju drugoto, b-sferava e igra, sloboda, kontakt, umetnost?! Abe, skroz ste zabegale, ne mi se verue, ko vo nekoja morbidna videoigra, ko masakr u shkolo, se ezham, po gjavolite, posle Anti nishto vekje ne mi e smeshno! Si igrame, kao, zborime za komunizam&kapitalizam! I najstrashno, sosema proizvolno, bez nikakva logika, ko vrhoven monstruozen stalinistichki monstrum, brishe komentari koi se sosem vo temata, so se'! I ti si del, Etna, od toa proglasuvanje vojna, t.e. proglasuvanje totalno ludilo, totalna neodgovornost&eskapizam?! Zgrozen sum, stvarno! Najstrashnite urednichki dushi vo cela mediumska istorija na Mk se gola voda vo odnos na Anti... I ne razbiram so shto e predizvikano ludilovo i vakvive reakcii...

Etna рече...

ti sa molčiš rezime za mojata vrska so kalina:D:D:D:D:D nie delime poseben odnos... ne pratam kaj anti šo se dešava... zadnje mi vikaše da guglam:D definicii da sum učela šo e blog:D:D:D:DD:D:D:DD: aaaaaaaaaaaaaaaaaaa
da
ludilo
e
neuroza
i ja sum kolja!!!!!!!!!!!!

Rez(ime) рече...

A kriv sum i za blogovskata jalovost na Bukarski?! E ne mi se verue! Na nego potroshiv ubedlivo najgolema edukativna&pedagoshka energija, a se' shto za vozvrat dobiv beshe nekoe polupcuenje ("psovanje u mraku", "shto to rade, prde u prashinu", Etna?!) polufajtersko dzafkanje (e, ko shto mali&lepi Grujo ni e bokser&akter&lider, e isto tolku Bukarski e maalski razbijach, za shto mi se prodava ponekad:). Mu se izvinuvam, eve, po iljaditi pat, shto mu gi chitam raskazite i kolumnite i shto se drznav (na negovo jebano insistiranje!) da mu ja masakriram poslednata kolumna (koja, pak, od negovite drugarchinja Anti i Vuna beshe proglasena za legendarna&klasika&evergrin, taka shto se' e najubavo vo najubaviot od kosmosite!) Shto se kurchite ushte!? Ima i devojka! Shta cesh vishe! Puna kapa! P.S. Koj e Svinja?! Da praime nagagjalica? (nadoagjalica od idei mi nadoagja, al malku lichi na Frchkota, il na nekoj polupismen negov klon, iako i Frchko ne e bash uzor za pismenost:) Kaj i da e, dobrojdoden si prijatele, ne u moj krvet, se razbira (mnogu se laktam i shutiram, iam koshmari&drugi zaebancii i voopshto sum popushten za poneposredna socijala - sama vaka, niz filter, virtuelno:), al ako ima drugarchinja da delat legovni legla (obrati se kaj Nebojsha Vilic za kunstualna elaboracija na leglovnosta:) - bujrum! Samo da se mnozhat chlenovite na VR zaednicata!

Etna рече...

нема бе девојка...
колку ја шо знам... идам ја вечерва да кувам материјал(не со лимонтус, со ванила... со ванилин шеќер;) ) за постове и медитации од најразличен тип... редно беше луѓе, два и више месеца.... не е заебанција... после зошо ја џампи:)

svinja рече...

svnija da si dae pet minuti odduska, kaj frcko be rezi-me, pa koa frcko ke si stai takov nik koga e on prilicno (opasno) blisku do nego???, joj, pa nemoj vakva utka!, svinja ti e da vidi dali moze da bide svinja u vreme na opasno nabieni svinji, (mozes svinja???)..
legla... ej, pa nebojsa e posleden tip sto u leglo nekoj bi go stail (ja??) kade be? (ne e deka ne poteknal duri i on od nekoe leglo?), nego dur se klati ko spodoba po hodnicite na zamokot na klasicni, ne lici na nekoj cvrst tip sto ikoas ide u legla.
svinja ti e, rezi-me, svinja u zarodis, pa ti sega vidi i igraj nagagjalici... sto pa ne, i ja plakjam vleznica tuka, ko site...

kolja рече...

E, Svinjo, fala ti blozhe, vo momentive na psihichka razjebanost, ti si mi ko deus eks mahina, likot na mrtviot tatko, nema veze ni shto si zhensko, votevr, ova e vreme na totalna transseksualnost, neam pol, neam etnos, neam nishto, telo bez organi, Bog mi e Delez, kapitalistichka shizofrenija, fala ti, Svinjo, shto si tuka, ko virtuelna uteha...

Etna рече...

SVINJOOOOO

milko valent, kaj eden drug moj blog, si praeše muabet sam so sebe. beše "intelektualac sa požarevca" vs ne se sekjavam koj... ama kje go staam kaj mene u blog.. e mene on mi e učitel, i zvijezda vodilja, i ovo ono... da se bide vedar e strašno seriozna rabota, nekade čitav... a roze, ne, roze mrzam. sea pišuva scenario-kje mu praat film po roman, pa posle, znači 18.03 najavi deka kje mi bide gostin:D:D:D na etna-blogot. SVINJOOOO
Eve, vaka zboruvaše milko. kako i obično, navivam za nego!!!

"da li me razumiješ? ovo ovako i onako za tebe i nije, ali ja ti dugujem priču... no, zapravo, pričam ovo onima koji su padali i gore i dolje, a kad bi pali ljubili su i pad i padanje; ti ćeš, čini se, ostati vječito na skelama; ti se nećeš usuditi pasti, ali usudi se onda barem pročitati ovu priču dokraja! ne boj se: dobit ćeš redovitu mjesečnu plaću da možeš prehraniti obitelj i papige, nešto se zucka u skupštinu da će se benefecirati radni staž za skelare ali, evo počuj ovo, krmku, počuj kako njišti krpa za bikove u mojim rukama: drhtaj je prošao galaksijom, u golemom centru zavladala je velika omaglina -curka mlijeko- tetrapak je ukinut; i gledaj kako povremeno sipi kiša, prokišnjava kumova slama, na spiralnim krakovima galaktike pucketaju atomske bombice..."

svinja рече...

ma, opasno sme nabieni, dragi rezi-me i draga etna - se' sme tuka, sme si razmenuvale tecnosti (vituelni), se' tuka se gleame, i sme se videle i ke se,
...i valent, pa i zarko (a sega, na negov blog, sme? - izgubiv koordinati?)
...ko sto vikas, rezi-me, se' veke e telo_bez, eve ova telo bez organi, ne znam kade stoi goren trakt, a kade dolen, ... a vazno e, inace?
... dajte decki da pocne revolucija, duri i od ovaa sabota vecer??, imate energija?? (imam!) ..pa mora da ja imate cim sedi/m/te pred ekrani u sabota vecer, ...ima misla, ima ideja, ima se', ne ja trosim/t/e (a mozev/m/te na eftin sex, bas vecerva, za slednoto sabajle so taxistite da se soglasi/m/te deka se' e u kurac otideno),

...dajte da napraime RAZLIKA! Blizok ti e, Delez, dragi rezi-me???,

...epa on ja vika taa revolucija, eve gi negovite ceda, sega, vecerva u sred Pariz praat 'rsum, ja toa celo vreme, site ovie godini go sonuvam... koja e svinjata?, ma, sto e vazno, tuka e, gi tera svoite studenti na isto,... vi treba nekoj da ve' butne, butni ne' rezi-me, butni ne' etna? eve ja ke ve butnam be!, i pred vas ke iskocam.. , mozda treba da se butne na DRUG nacin, od vecerva, vecerva) mozda sega treba drugo da se butne za da trgne, neli gledate deka ima tuka i materijal da se voobilici, i pred da se napraat ovie prokleti izbori, .. ovie izbori (ve plasat, dragi? veke znaete? ke bide? -ja sum uzasnata... ) ko (uste edna) kula lego kocki, edna kocka mesto drugata, sosema isti vo izgled, boja, forma i- smisla...

CITAJ GERO, citaS???, posto ti gi imas toa mediumite u race sega, gledas li deka e vazno TOA sto do sega vikavte deka go nema, SEGA go IMA- kriticna masa, vi falese dragi predvodnici na mediumite? Go nemave do sega? Epa... citaj, sega go imate...
...mesto vzaludno da se pukame, mesto da se srekjavame na sredbi, od kaj da pocneme, dragi soblogeri, od ovde?? ajde da napraime RAZLIKA, sto vikas, a? rezi-me? ti zvuci idiotski, infantilno, a od kade pocnalo se' sto ima smisla?
ma pocnalo od ovde - od misla.

Etna рече...

ja ne butkam, nekako ne e... moj stil... vo ovoj moment mi se pomešoa nekolku misli vo različni jazici, i mi nastana smetnja vo glava. ovoj moment beše eden moment.
tuku: ne butkam, ve vikam na partija školkaa, ama izglea ne sum bila dovolno jasna.

ps. "ne sakam da učestvuvam vo niedna revolucija vo koja tancot ne e vozmožen"

svinja рече...

ma, se' znam... :))) shkolka, deferizam, a? ne e strashno (strasno, ej?), tanc, pa se' e vo ime na tancot...

gleas? ja mislam, ako se pojavat uste edno sto klinci ko tebe (ne mozat, draga etna, znam deka ne mozat zatoa sto si posebna, ozbilno!) (a, ne si klinka, nikako ne..., nego oni ke treba da bidat klinci, za toa da bide mozno), dur ne se pojavat znaci uste edno sto klinci so istata zelba za tanc, dotogas ke go drvime, sega vecerva,... sto e vazno.. ne se frliv u daun, nego taka, taka biva,...
:) bidi kako sto si etna, brani gi TIE boi, koga nikoj ziv veke ne saka da ima nisto so niv, ti stoj tamu, aj i ja vamu, aj i se' u kurac..., nego citas li, draga etna, kako se' toa ide?? prvo taka ke te razjebat, ke ti zalepat atributi, ke ni', mislam, ko da sme ana karenini, pa posle, ti ke (si) kazes: ma ne, ne sum, ja se' toa u ime na shkolkata, pa posle oni ke si pomislat "a-ha, znaci nie sme bezbedni, detevo ionaka e bezopasno, na koja tocka bevme od sostanokot, deka ko' monti pajton treba nesto da dejstvuvame, da se stai i toa u zapisnik:, citiram, se' po propis: 'treba nesto da dejstuvame'"... itd, itd,

...da ne go drvam bezpotrebno, svinjata go drvi, ej,.... (i pak ne znam na koj blog sum, gubam koordinati), pa sto e vazno, ima li uste tuka?? alo?????

kako toa ide, od toa li se plasi rezi-me u blogovskava kultura, dur si pomislil deka si naprail razlika, toa bilo literatura...

... znaes sto, rezi-me, eve ovaa svinja ti vika: nema toa, drag moj, nema dur ne se smeni nesto na JAVNATA scena, toa ke treba da obezbedi uslov, ama ne moze dur Velija prakja reklami za Lepten, ...tie reklami se tocno simptomot za se' ova ovde.

ne se davas, imas kosmari, ko sto pisa?? epa i ja gi imam. ajde, dvajca, ima li uste za seansa, dragi moi?? ne se plasete, tie kosmari se edinstvenoto sto zboruva so jazikot koj ima smisla...

svinja pak go drvi...

Rez(ime) рече...

Svinjo, Rez mi e ime, ko od kaj Viljem Gibson:) (ne rezi-me; znaesh kolku sum osetliv na iminja, dusho:)
Rez ko revolucija, draga moja! Makar revolucija na koshmarite, da gi ebam!

svinja рече...

izvini, po inercija mi ostana od prviot impuls, rez(ime).

Rez(ime) рече...

Dobra nokj, se otshtekuem...

Etna рече...

denes mi e koshmar:D > sonuvav skopska ulica kakva shto nema... za javnata scena... pa postavuvanje na standardi i kriteriumi ama, ne vo forma na manifest(monti pajton) tuku da se napravi i... smeskajki se> shakom u glavu.... vo tivka propaganda beshe ona> vistinskata opasnost ne e onoj sto protestira na ulica, tuku sto kje ti stai otrov vo pijackata vo elitna koktel/parti...

toa e toa. za mene.

Etna рече...

ајде уште малку за револуцијата: минатата недела... рез*име***, сестра ми фантазираше какви пижами носиш и дали пиеш кафе.
зошто јас ја прашав „што мислиш какви пижами носи? носи чорапи?„

и тоа:)

Мерлин Монро рече...

Ма, каки пижами! Ја спијам у Шанел 5!

Etna рече...

a vesna petrushevska u sho spie?

kalina рече...

ti sa molčiš rezime za mojata vrska so kalina:D:D:D:D:D nie delime poseben odnos...

De definicija za "odnos" za ovoj anglofonot - neso se naeziv pri prvo citanje :(
:)

Etna рече...

eve sho slusham
kje go razberesh od odma... mng dobar drum'n'bass:D
Želatina mi je pogodi, di, di
U očima, ma, ma
U očima, ma, ma
Mozak mi, mi se, se totopi, pi, pi
Popij ga, ga, ga
Popij gi, gi, gi
Pička
Iz pičke želatina kao zguslo more slano
Kurac kao kuhača
Pička kao mrva kruva
Pička kao Empajer stejt bilding
Pička kao most na Drini ćuprija
Pička kao kameniti put
Pička kao mits end legends of King Artur end najts of raund tejbl
Pička kao sarma
Pička kao kurac od antilope
A, ne, ne, od anakonde
Pička kao čista duša

kalina рече...

mi fali muzika izgleda :(

Рез(име) рече...

Еј, Етна, вкусов за поезија ти е за курац, благо речено... Го читам тој култен Валент и нишо не глеам осим евтини финти за заведување тинејџерки. “Телефонира“ од дваес километри, “интелектуализам“ секој да продре што глеал два јебани квиза и после да ужива во јакото “препознавање“ с Валента. Мож да сум едновалентен, мож да сум груб, ал тоа ти е поет треш, кичерај жив, но прости ми во секој случај - за вкусови итн. П.С. Е, сеа, со Анти ако споредуеш твоиве изгледаат ко Елиот, ал дотолку потажно, треш на сите страни... Тоа е тоа, деца, повремено што ви зборам... Лош вкус... Води во злочин... (Стендал, мислам) За среќа, бар ти, Етна, сеа за сеа, додуше, далеку си од злочин:)

Etna рече...

еве ја го читам манифестот на лутер... значи он е од онаа алт/х дружина... за која уше не знам шо да мислам...

Рез(име) рече...

Сеа имаат и некој роман, пет души, Лутер Блисет:) имаат и некој кинески псевдоним што значи Безимениот, мислам. Едно време шпекулираа дека и Еко е дел од тие игри со Лутер Блисет:)

Etna рече...

kirčo(tb tračeri)i ja sakavme da napraime, pred 5godini, taka nešto, vodič za skopje i kumanovo.. ama... sekogaš e "ama"... ama, ja ne zaboraviv na toj moment, vodič..
za poezijata na milko: ill get back at u...

a za poezijata ja što ja sakam... hmm znam, sve opšti mesta,
emily d.
ts eliot(KRAJ!!!!)
cummings

i možeš da ja proližiš nizata, verojatno:D e sea ako toa što sum go zasakala, a go pominalo "testot na vremeto" i ušte go sakam, e shit i trash, im guilty... ama sakam da znam podobro.

А Едо Маајка, кај е на листата? :)
Читни малку Шимборска и Енценсбергер!

Etna рече...

ti ne ja prebole Šimboska ušte a?:D:D:D:D:D
edo me mi omlien za textoi... četrestri zla se ubedlivo najdobri:D

Etna рече...

ваљда сконта шо ми беше зборот:)и коментарот


necu jedan, necu dva..
1о0 јоинта хоцу ја:)

uzeo sam timbetu da kradem bitove
krenuo ko pravi da pravim hitove
sta da semplujem,
ni na kraj pameti o cemu repujem
prelepe hedove uzo presujem
uz ovaj bit sam kreno stepujem
kao pravi denser imam pokrete
uzo da pljujem na sve fegete
fegeti su poceli da skakucu
uzo sam iz dzepa jednu pirosku
zabolela ih glava pa se prevrcu
dao sam im jednu supu govedju
da imaju da jedu da im bude fino
popio sam posle litar i po vino
prelepe devojke sam izveo u kino
zvao ih na kafu i ponudio svinjom
uzele da jedu, masni su im brci
ja nisam smeo, jer danas mrstim
uzo sam da vidim koju cu da trsim
vido sam joj sisu poco da se krstim
vata me za kobas, nece da ga pusti
imo sam kurtona nekoliko vrsti
stavio sam odma jedan drugi treci
uzo trazim svoje hedove u vreci

100 dzointa hocu ja
necu jedan, necu dva..

kolko volim dzoint tolko volim sisu
iscupo sam zavesu i sa njom garnisnu
otiso na trafiku po pivo i virslu
i vratio se kuci na dzoint i sisu
dal ste dopa smrkale, one kazu nisu
a ja vidim linije i vatam se za pikslu
uzeo sam pikslu i lupam ih u celo
e pa sledeci put da donesete i belo
da vam se ne bih smuvao sam kevom
udario u stomak i desnom i levom

dok ih je ajzak udarao pikslom,
mi smo zapalili sa pivom i virslom
poneli smo dzoint, osto je sa sisom
kada nas je pitao rekli smo da nismo

100 dzointa hocu ja
necu jedan, necu dva..

Etna рече...

[Ajs Nigrutin] (Eufrat)
Seli smo u dachiju i skinuli smo krov
Pustili na kasu neki ruff, rugged & raw
Dosho je i Eufrat, ja sam reko "de si, bro"
Ispazario je amstel, novi indo srolao
Navarili smo se k'o prasici, shta cemo brate sad
Potroshi neke ??????? pa palimo u grad
Uz'o sam telefon, kada baterija pljas
Uz'o sam upaljach da natochim novi gas
Pusti chetrestrizlu, yo pojeo mi kas
I probija prokleti bas i sve u kobas
(Otisho na basket, tamo presekao pas
Uz'o kucam preko Ajsa) - A banana pljas!
Banana mi zabljeshtala u ochi kao strob
Ne kucam, al' se kesham, zato prso mi je zglob
Da li su to vradzbine, crna magija, zla kob
Losha karma, instant sarma, trebo bi mi dzob

Etna рече...

subotom idem u zooloshki vrt
i najvishe me gotive magarac i hrt
vredno radim svakog dana da prehranim decu
ribi lizem picu i kad ima mecu
dok ljuljam dete u novome krevetcu
u bulju joj guram djevrek i perecu
kada nije gajbi karam joj i shvecu
ne dam da mi blajvi ima karijes na kecu
ujutru na kratku fuku u intermecu
svratim i u crkvu da se molim svecu
doshlo leto, marakana, idemo na cecu
na pajdo sam navuk'o mog ortaka pecu
kar'o bih kurnjikovu a i dokic jecu
u prvom planu pivo, tekila je na sec-u
imam fensi kapu jer sam krzno odr'o zecu
josh jedna mi je cupi u chetvrtom mesecu

ko je kriv za moju crvenu resicu
ne znam kaze pichka, pitaj chmarnu kesicu
u shkolu sam im'o ja petice sve
valj'o vutru, pajdo, esid, exere
kad udjem u shkolsko chujem batice
zapakuj mi one duple micike
dva keta vutre i dop za spushtanje
zvono zvoni a ja chujem kesha shushtanje
sto na pismenom iz matematike
liku 'ter meni reebok patike
vec deseti par ove nedelje
IV-3 od gudre se delje


не рипај коља, ова у хипхоп контхт е добро...

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week