Петиција до Претседателот на Република Македонија (предлог)

2/08/2006

Барање за помилување на лицето Јован Вранишковски

Почитуван Претседателу,
Имајќи го предвид чл. 11 од Законот за помилување, според кој Претседателот на Републиката може да даде помилување „кога е тоа од интерес за Републиката, или кога посебни околности што се однесуваат на личноста и на кривичното дело укажуваат дека е тоа оправдано“, ја поднесуваме следнава петиција за помилување на лицето Јован Вранишковски (осуден за Предизвикување национална, расна и верска омраза, раздор и нетрпеливост) и бришење на осудата.
Сметаме дека помилување на лицето Јован Вранишковски е од интерес за Република Македонија, со оглед на тоа што во судскиот процес против него не се отстранија сите разумни сомнежи во однос на неговата вина. Критичка оценка на повеќе организации за заштита на човековите права и слободи, домашни и меѓународни, како и на многу независни интелектуалци и познавачи на религијата, правото и човековите права, е дека судот изрече осудителна пресуда и покрај тоа што обвинителството не изнесе несомнени докази за кривичното дело за кое Вранишковски беше обвинет. Во интерес на Република Македонија е да биде помилувано лице за кое меѓународната критичка јавност воопшто не е убедена дека му било почитувано правото на фер судење, и дека е осудено со отстранување на сите разумни сомнежи во однос на неговата вина.
Посебна околност што се однесува на личноста која е осудена е дека станува збор за религиозен водач кој, независно од религиозните идеи што ги застапува, беше подложен (заедно со неговите следбеници) на понижувачки третман од страна на јавноста, медиумите, некои државни органи, што остави меѓународен впечаток за Република Македонија како религиозно нетолерантна земја, кога станува збор за различни толкувања на христијанството.
Исто така, посебна околност што се однесува до кривичното дело за кое што е осуден, е тоа што за истото кривично дело не беа покренати постапки против лицата кои предизвикуваа омраза, раздор и нетрпеливост кон верата што ја проповедаше Јован Вранишковски, и покрај тоа што со чл. 19 од Уставот на Република Македонија се гарантира слободата на вероисповеста и на изразувањето на верата, како и еднаквоста пред законот на сите верски заедници и религиозни групи. Непокренувањето постапки против лицата кои предизвикуваа омраза, раздор и нетрпеливост (иако поради тие дела доаѓаше и дo безредија и насилства кон следбениците на Вранишковски, како и до имотна штета - отежнителни околности за кривичното дело за кое е осуден Вранишковски) создаде впечаток кај меѓународната јавност дека сите верски заедници и религиозни групи не се еднакви пред законот и одвоени од државата.
Со уверување дека наведените разлози се доволно оправдани за помилување на лицето Јован Вранишковски, и со надеж дека таквиот чин ќе претставува исчекор кон промовирањето на религиозната слобода и толеранција, ние долупотпишаните ја поднесуваме оваа петиција.

Скопје
__ __ 2006 год.

Потписи

72 коментари:

Ниту сум религиозен, ниту сум приврзаник на Вранишковски. Мислам дека невин човек лежи во затвор. Повелете со сугестии, коментари, поддршка или критика.

Ivica Bocevski рече...

Целосно се сложувам со оваа петиција и целосно ја поддржувам ...

Robert Alagjozovvski рече...

Se slozuvam,
ne sum pravnik,
ima li razlika pomegju pomiluvanje i abolicija,
Vraniskovski rece ne prifakja osloboditelen akt sto sepak kje potvrdi deka toj ima vina,
znaci negova teza e deka ne go napravil deloto, deka ne e vinoven, a ne deka na vinovnikot mu se prostuva,
i jas se soglasuvam so nego,

Robert рече...

ne funkcionira linkot za potpis

kolja рече...

I jas kje ja potpisham peticijata, no ko znak na milosrdie... Mozhebi, ko obvinitel, ne bi bil sposoben da mu spakuvam realna obvinitelna prijava na jurodiviot, no, lugje, ako nekoj vo zemjava realno, spored posledicite, spored atmosferata shto se sozdade vo zemjava, spored politichkite konsekvenci (i ne mi se zanesujte deka politikata e aut od sudnicata!) trebashe da bide osuden za shirenje rasna/verska/nacionalna omraza - toa e jurodiviot. Ako ne ja znaete sovremenata balkanska istorija (a da ne zboram za porano, za ulogata na sosednivi ni pravoslavni crkvi vo Mk!), ako ne znaete koj e prilogot na SPC za vojnata, ako ne znaete kolku dlaboko GRchkata crkva e penetrirana vo gr drzhava, ako ne znaete deka i bugarskata i ruskata crkva prosto se preorani od KGB i od drugi mafijashi, togash, prijateli shto di vi praam - vie ste totalno izgubeni ovci i samo Spasitelot mozhe da vi pomogne!

Alagjoz рече...

Mnogu maki pretrpe coveko,
toj bese uste eden dokaz za
grdava udbaska drzava
i za histericnoto devetnaesto vekovno makedonsko opstestvo,
ne mi e tolku maka za nego kolku za nasata reakcija,
od Cento, preku Gasev, pa se do seste pakistanci i eden indiec, do El masri,
i kutrite trevkari so o,0g grama trava, nema razlika,
policija tepa, vo posledno vreme i paradrzavni grupi, novinari i javnost histerise i sudi na prek sud, a sudstvo na toa pecat dava,
da imame milost kon zrtvite,
od solidarnost,
se se plasam vo brzo vreme da ne zavrsime ko niv,

Роберт, во случајов не станува збор за постапка за помилување по молба на Вранишковски, туку за постапка за помилување по службена должност.
Колку и да сака Вранишковски да остане во затвор, и маченички да си ја издржи казната, тоа не смееме да му го дозволиме по никоја цена.
Претседателот, според Законот за помилување, по исклучок има моќ да даде помилување и без спроведување на постапка по молба на осуденикот.
Во петицијата (предлогот) даваме аргументи зошто е помилувањето од интерес на Републиката, и наведуваме посебни околности зошто е тоа оправдано. (види го чл. 11 од Законот за помилување, на www.president.gov.mk)
Терминот „аболиција“ се употребуваше кај нас во смисла на „помилување со цел ослободување од гонење“, како што беше случајот со „прислушкувањето“ (Доста). Овде станува збор за помилување по правосилна осудителна пресуда.

Ivica Bocevski рече...

Не можам да го прифатам аргументот за „реципроцитети“ во балканското „државотворство“. Македонската поговорка вели „одби му на глупост“, а не „надмини го во глупоста“.
Во Македонија, во моментов, невин човек лежи во затвор и тоа е факт ...

горјан рече...

Помилувањето не карактеризира невиност,односно нели се ослободува само од затворска казна,а останува дека е крив за тоа што го направил,јас така го разбирам,може правнички е другачие.Незнам.

Горан рече...

Ја поддржувам оваа петиција и ми е ќејф шо после толку време има некоја конкретна иницијатива по тоа прашање (своевремено за ова говореа само Боцевски, Хелсиншки и ми се чини Ѓ. Василевска). Инаку во врска со она шо Коља го дава како пример со Грците, Србите, Бугарите...сиве овие примери (нивниот начин на стекнување црковна независност)се преседани во современата историја и не може да ни послужат баш како парадигми(етнофилетизмот како ерес се јавува тек во 19 век). Овие исклучоци значи не го прават правилото, а уште помалку го оправдуваат затварањето на бишоп Јован Вранишковски

.аНТИ рече...
Коментаров го отстрани администратор на блог.
Анонимен рече...

Мислам дена не е Јован Вранишковски, туку Зоран Вранишковски. Јован му е духовното име, а тоа оди без презиме.

Горан рече...

Анонимусе, за тоа дали е Јован Вранишкоски или Зоран погледни на страната на ПОА www.poa-info.org соопштение од 14.08.2005 кајшто стои дека неговото име и во правниот сообраќај на РМ (т.е. во личната карта) е Јован Вранишкоски, а не Зоран

Dragan рече...

hristijanski e da prostuvame jas sum za negovo osloboduvanje

Со доцнење го прочитав, од страна на софијскиот историчар на философија Проф. Д-р. Георги Каприев, публикуваниот став во "Християнство и култура" (1 / 9, 2004), дека Православната Охридска Архиепископија е вистинска авангарда и пример, кога станува збор за решавањето на некои од
еклисиолошките недоразбирања со коишто денес се соочуваат
Православните Христијани. Следствено, не е неопходно секогаш да поткривнуваме зад. Некои работи можат да почнат и од тука. Ова, особено, го посочувам имајќи предвид дека не живееме во XIX-то вековен амбиент и не расправаме за верски проблеми, туку во XXI-от век предочуваме дека државата Р. Македонија противуставно (в. Член 19), и спротивно на Членот 9 од Европската конвенција за заштита на човековите права и слободи на којашто е потописник, нанесува голема неправда на еден нејзин
граѓанин, Претстоител на помесна Црква.
Едностраните дневно-полициски етикетирања, пак, со коишто се стрела кон Архиепископот Јован и ПОА од правец на некои македонски
журналисти (Freedom House ги именува како политички назначеници), и отсуството на конструктивна дебата, која во однос на Црквата во актуелниов момент исцело е забранета, за мислечките луѓе се одамна депласирани активности.
Нема да го злоупотребувам овој простор за теолошка дискусија, бидејќи не е наменет за тоа. Особено поаѓајќи од фактот што со радост не само што би ја прифатил, туку и би ја барал можноста за средба и разговор „во живо“ со
личности какви што се погоре потпишаните. И, не само на споменатава тема.
Архиепископот Јован од Врховниот суд беше ослободен за две, од трите
обвинувања. Беше ослободен за тоа што се молел дома и за тоа што бил на богослужба во Белград. Му останаа: обвинението дека МПЦ ја нарекол последен бастион на комунизмот, и, се разбира, во целост изречената - казна. Во меѓувреме, компетентни правни лица во јавноста излегоа со мнение дека делото за коешто Архиепископот Јован веќе е во затвор, е од
таква природа што МПЦ евентуално би можела да поднесе приватна тужба
за навреда и ништо повеќе; но, никако и од страна на државата да биде суден и осуден две години и осум месеци да помине во Идризово.
Ако затворањето на Архиепископот Јован е одраз на културата на нашето општество, тогаш тоа итно треба да се рекултивира. Клуч за тоа, и логичен изход да покажеме елементарно цивилизациско рамниште е оваа петиција - да успее. Се потпишувам - за.

otec Borjan рече...

Zalam sto, duri od Solun (od eden prijatel - nemakedonec, za zal, uste ednas)doznav za ovaa blagorodna peticija sto Negovoto Blazenstvo Arhiepiskopot ohridski i Mitropoli skopski g.g. Jovan, eventualno moze da go oslobodi od zatvor kako i od mrakodnevieto na nasata "informiracka elita", koja po se izgleda im sluzi samo na onie koisto ja driblaat kako sakaat bez razlika dali stanuva zbor za pozicija ili opozicija.
Toj e edinstveniot realen integrativen proces kojsto ja nosi nasata Tatkovina kon zaednica so drugite (mislam na celiot svet). Zatoa i mu se zablagodaruvam na socinitelot na ovaa peticija od se srce i posakuvam uspeh. So pocit otec Borjan Vitanov (momentno vo Solun - svestenik na POA)

Алаѓоз рече...

Седум луѓе се потпишаа досега. Отците не ги бројам. Подобро е да стојат настрана во иницијативава зашто ,јавноста, може да го злоупотреби ова поклопување и да го амортизира прашањето. Значи, седумте души не се многу но не се ни малку. Жаре, како блог-оператор, преземи ја иницијативата срочи го текстот на петицијата на ворд документ ќе закажеме термин кога би одржале прес, ќе го пратиме преку факс. Пресот може да се одржи во Точка.Живото присуство ќе биде поефектно отколку да се праќа само соопштение.

Ќе поминам утре во „Точка“, во договореното време, и ќе разговараме за петицијата и за другите можни иницијативи.
Се надевам дека до утре ќе има одговор и од Хелсиншкиот комитет, со оглед на тоа што Ивица Боцевски ја препратил до таму барајќи поддршка.
Можеме да организираме и прес ако сакате.
Интересно е што во расправава се вклучија и членови на ПОА. Се надевам дека ќе прочитаме и контрааргументи од членови на МПЦ.
Можеме да отвориме и посебен пост за црковниот конфликт меѓу ПОА и МПЦ, или дури да организираме јавна критичка дебата каде што би се соочиле аргументите. Се разбира, доколку има интерес за тоа.

sgt bqd рече...

потпишувам!

многу ме радува што се покажува дека во земјава сепак има размислувачка сила, инаку бев убеден дека едноумието е суштина на нашето општество.

Stefan Peposki рече...

Moja celosna podrska kon inicijativata i se sto e potrebno za nejzino konkretiziranje.
Vreme e da proraboti makedonskata inteligencija, a ne da se sokriva sekogas koga populistickiot vetar duva vo sprotiven pravec.
I toa ne samo za ovoj slucaj...

milutin рече...

Sekoja cest za probudenata intelektualna svest i za malata uteha, deka vo dupkata vo koja ziveeme postojat luge koi trezveno razmisluvaat.Vo potpolnost ja poddrzuvam slovesnava akcija i se priklucuvam vo osudata na terorizmot sto vlasta ja vrsi nad Jovan Vraniskovski.

Monika рече...

Ovaa inicijativa e vistinski zrak svetlina sto nesopirlivo prodira niz obskurnosta, kojasto nikako ne soodvetstvuva so faktot XXI vek. So obete race potpisuvam za sloboda na Arhiepiskopot Jovan VI

Emil рече...

Sram golem e za Makedonija da ne pocituva covekovi i verski prava.Da sudi(onaka po komunisticki)zaradi poinakvo razmisluvawe ili slobodno izrecen ili napisan zbor.Vlastodrzci necovecni znajte oti vo R.M. bitisuvaat uste takvi koisto silno ja ljubat pravdata, demokratijata i slobodata.No Makedonskata politicka crkva ne e takva i ne e za takvi. Odnosno kako sto rece Gurginoska vo Vecer ne se najde vo nea maz koj od verski-hristijanski pricini ke pobara sloboda za Jovan.Oti Hristos za site kako i za niv veli:Vo zatvor bev i ne me posetivte.Zatoa sloboda za Jovan Vraniskovski.

Игор рече...

Време беше да се разбуричка малце по жабокречинава на заспаната интелектуална совест во Македонија. Во крајна линија, гајле ми е што мисли или во што верува Јован Вранишковски, но во 21-виот век да лежи некој во затвор затоа што изнел вакво или онакво мнение, па еди кој си „се навредил“, тоа значи единствено - welcome back to 1984 (или нам би ни одговарало повеќе - 1949-та).
Како и да е, ја потпишувам петицијата со две раце. Патем речено, имам една (па и не толку оригинална)теорија зошто нашиве извикани интелектуални и морални „авторитети“ толку нападно беа молчаливи во однос на затворањето на Јован. Идејата ми падна на ум додека ја гледав онаа емисија на ТВ (Светла Точка белким!?) во врска со тоталитарното наследство на Македонија. Имено таму и не сакајќи се призна дека во Македонија до ден денес не се објавени имињата на соработниците (кодошите, доушниците) на УДБА, единствено поради тоа што во тој случај државата би останала без политичка, интелектуална и (би додал)религиозна инфраструктура. Значи, не би се изненадил нашиве познати „писатели“, „мислители“ „професори“, „етичари“, кои така независно и самоуверено го поздравија (или во најдобар случај - го заташкаа) затворањето на Јован Вранишковски,всушност, да се истите тие режимски загарачиња, коишто го фрлија в`затвор Јован Котевски пред извесен број години. Македонската „интелигенција“ има условен рефлекс да турне некого во апсаана, а не да го извади...

P. S. Да не заборавиме дека во нашите затвори лежи и албанската новинарка Рајмонда Малечка, поради „гревот“ што го снимила Агим Красничи во полна бојна спрема. Се разбира, тој сега како новопронајден „фактор на мир и стабилност“ е слободен, но затоа документаторите на неговите „подвизи“ мора да ги изеде мракот... Секако, „Океанија и Евроазија отсекогаш биле сојузници и никогаш не војувале“.

natasa рече...

Pozdrav i podrska za inicijativata za osloboduvanje na Jovan od zatvor.Prosto neverojatno mi zvuci deka nekoj moze da pogledne poinaku na ona sto se slucuva okolu nas.Navistina bese vreme da se alarmira za serioznosta na momentot kade toa ziveeme, sto se dozivuvame i na seto toa samo nemo slegnuvajki so ramenicite reagirame.Se nadevam deka ova e momentot koga barem eden del od nasiov narodec, ke ima sili da dokaze deka do kraj ne sme zagubeni.Zosto se drugo e eftin,proziren i prost "patriotizam",sozdaden od ludjeto koi "rastele pokraj, a ne vo Crkva", a se obiduvaat da gi resavaat presanjata za nea.
Se nadevam iskreno deka so inicijativava ke se pokrenat rabotite od mrtviloto koe vladee...
Potpisuvam!

kolja рече...

Me pottikna ova poslednovo pismo na Igor, no vo malku poshiroka smisla (ne baraj se' vo tugjite ochi, prijatele!): da prasham, kaj e Jovanovata crkva vo vrska so razni humanistichki i liberterski ili samo karitativni inicijativi?! Zaedno so Jovancho lezhat klinci shto im nashle dzoint, na primer?! Shto ne se bunite i za niv, prokleti mantijashki farisei!? Rabotite mozhebi neshto po zatvorive, po ludnicive, po bolnicive?! Terate li barem vo delchinja i nekoja druga pravda osven ovaa koja od mantijashite ja gleame 2000 godini vekje (se' so leshot na Spasitelot pred sebe, nekrofilichari!): spletki i borbi za vlast, toa znaeme.. Imate neshto da ponudite osven toa?! Mnogu gleam ste rastrchani, ko bubashvabi, a shto malku ne se rastrchate bar delumno da go namalite i celoto drugo zlo/beda/neznaenje shto viree vo MK, ko segde shto viree?! Od Solun ni soopshtuvate, da ve ebam toa shminkerskite mantijashi od najzatucaniot verski region vo svetot, jebanata ni helenska gospodarka, niz vekovite, da gi ebam i niv, i ropstvoto makedonsko... Abe, ne zuckate pred monstruoznostite na SPC (vojna pravea, ej, blagoslovuvaa manijaci, ludaci, psihopati, ladnokrvni ubijci od tipot na Arkan koj soopshtuvashe deka negov komandant e Pavle?!)! Eeeej! Se razdrkavate ovde so mlosrdie i chovekoljubie! Abe, prokletnici, marsh kaj leproznite! Marsh kaj sidashite, da ve ebam! Tolku ljubov, nezhnost, vnimanie mu treba na svetov, ama ne, bitna e nekoja hushkachka udbashko-grchka instalacija vo forma na montipajtonovska sekta (da se razbereme, i idiotskata MPC mi e sekta, ko i KGBovskite i drugite crkvi, zakluchno so papata, da go ebam, so negovite mileniumski zlostori za koi za vjeki vjekov kje chekorat papskite i hristijanskite ordi po toa afrikanskite uzhareni kamenja vo nekakva pekolna zona na ovoj portokalavast i malku partalosan kosmos (vo sekoe dupche od korata na portokalot - dimenzija, svet, vie usrani pred haosot i kompleksnosta, bednici...)
Ma, da ne trosham vekje zborovi... Sosema se soglasuvam so toa shto nekoj ovde go soopshti ("ne se najde vo MPC maz koj od verski-hristijanski pricini ke pobara sloboda za Jovan"), no istoto go mislam i za ova odvratnive farisei shto ovde cimolat nebare zhiveeme vo Iran, da ve ebam. Glejte go Spasitelot, be, mantijashi! Shto ne zemete malku da se zamaate so kamshicite! Bol, a?! Kaj vi e empatijata, pak kje rechem, za tugjata bolka, za tugjoto mislenje?! Abe, od Solun direkt vo Bosna treba da ve pratime, da gi neguvate invalidite od topovite na Arkan&SPC... Abe, krijte toa sramovite! Na pokajanie i post!

zonde рече...

konecno zdravorazumska inicijativa,koja svedoci deka vo RM seuste ima normalni luge.Se potpisuvam oti Jovan e bezpravno osuden i sikaniran radi negovoto versko ubeduvanje.Vo slucajov se potvrduva deka RM e posledniot komunisticki bastion.

Lidija Stefanoska рече...

Napolno se soglasuvam so inicijativata za pomiluvawe na Jovan Vraniskoski poradi montiraniot sudski proces.

zimski рече...

па моите факултетски професори бре досега расириле повеке омраза од Јована...што не им судат и нив...или треба да издадат прирачник за тоа...ај да ги потсетам... може?...дај растеретете се од небулози, дневна авангарда и партизански и параноиден начин на коментирање(последново важи за долгиот коментар на колја...)
смачено ми е од локалниве (македонски)фобии за светски заговор против македонската плодна почва... ослободе те го човекот и пуштете го да дише раат па вратете се пред вашите мали екрани... и ако малку ја размрдате тимбата ке видите дека светот е поголем од глобусот на вашите рамења...

Elena рече...

Edno golemo ZA peticijata i ZA OSLOBODUVANJE na sekoja zrtva na montirani sudski procesi. Kaj kje ni bide krajot ako za sekoe poinakvo ubeduvanje se zavrsuva vo zatvor.

Muljazim рече...

Odlicna inicijativa za koja so zadovolstvo go stavam i svoeto ZA. Krajno vreme e da se prekine trpenjeto vo koe nepravedno e staven covekot, samo zaradi toa sto go kazal svojot stav. Ili vo sprotivno da ne se lazeme deka sme go napustile ednoumieto.

Georgij рече...

Inicijativata ne ja poddrzhuvam, ne oti zatvorot e reshenie, ami oti "sama mara sukala i sama ofukala"; Na "fodul insan Alla seljamet vers'n" - velat efendiite, ama mi se chini toa se odnesuva za povekjeto od dopisnicite na ovaa tema.

Иван рече...

И јас се согласувам со иницијативата за ослободување на Јован Вранишковски, бидејќи сметам дека со ова што го прави власта само се резили пред светот. Малку им се другите безумија кои ги прават во државава, па уште ова им требаше, да монтираат судски процеси против некој кој не мисли како нив.

Vesna Janeska рече...

Celosno se slozuvam i go davam svoeto ZA za pomiluvanje na Jovan Vraniskoski.

Emil рече...

E Koljka Koljka kolku si ti bogu mil. I da znaes Hristos gi saka toplite i ladnite, a "mlakite (ko efendi Georgij)ke gi izblujam" veli. Em zatvorot ne bil resenie, em toj ne bil za osloboduvawe. Da ne e nekoja sizofrenija kaj drugarcevo stom ne znae sto saka pa uste i vo drugive se somneva? Na takvi mi licat simtomive.

Игумен Трифон(ЧОБАНУ ДУМИТРУ) рече...

Я думаю что заключение Иоана Вранишковского (каноничного Архиепископа Охридского и Митрополита Скопского)является грубейшим нарушением прав человека и ясное всем доказательство не демократичности государственной политики Македонской Республики.
Надеюсь что государственные власти осознют свою ошибку и не допустят в предь произвола комунистического и тоталитарного менталитета.
Я,как гражданин Республики Молдовы,выражаю мою искренюю солидарность Иоану Вранишковскому (каноничному Архиепископу),и всем тем которим разделяют вместе с ним такуюже участь.

Igumen Trifon (Ciobanu Dumitru) рече...

Я думаю что заключение Иоана Вранишковского (каноничного Архиепископа Охридского и Митрополита Скопского)является грубейшим нарушением прав человека и ясное всем доказательство не демократичности государственной политики Македонской Республики.
Надеюсь что государственные власти осознют свою ошибку и не допустят в предь произвола комунистического и тоталитарного менталитета.
Я,как гражданин Республики Молдовы,выражаю мою искренюю солидарность Иоану Вранишковскому (каноничному Архиепископу),и всем тем которим разделяют вместе с ним такуюже участь.

Igumen Trifon (Ciobanu Dumitru) рече...

Я думаю что заключение Иоана Вранишковского (каноничного Архиепископа Охридского и Митрополита Скопского)является грубейшим нарушением прав человека и ясное всем доказательство не демократичности государственной политики Македонской Республики.
Надеюсь что государственные власти осознют свою ошибку и не допустят в предь произвола комунистического и тоталитарного менталитета.
Я,как гражданин Республики Молдовы,выражаю мою искренюю солидарность Иоану Вранишковскому (каноничному Архиепископу),и всем тем которим разделяют вместе с ним такуюже участь.

Igumen Trifon (Ciobanu Dumitru) рече...

Я думаю что заключение Иоана Вранишковского (каноничного Архиепископа Охридского и Митрополита Скопского)является грубейшим нарушением прав человека и ясное всем доказательство не демократичности государственной политики Македонской Республики.
Надеюсь что государственные власти осознют свою ошибку и не допустят в предь произвола комунистического и тоталитарного менталитета.
Я,как гражданин Республики Молдовы,выражаю мою искренюю солидарность Иоану Вранишковскому (каноничному Архиепископу),и всем тем которим разделяют вместе с ним такуюже участь.

janinka рече...

Ja potpisuvam peticijata ZA. Vo sekoj slucaj, odlicno e sto vakvi inicijativi postojat, osobeno za konkretniov slucaj na skandaloznoto osuduvanje na Jovan.Svetot tukusto (oficijalno) go osudi komunistickoto ednoumie i negovite dzverski nedela, a MK so vakvite postapki, se cini, kako se uste da zivee vo samiot negov cvet.

Анонимен рече...

Nova nadez za ispravuvanje na bezbrojnite greski,na naseto ocajno do beskraj, korumpirano sudstvo.Celosno ja podrzuvam peticijata za osloboduvanje na Jovan Vraniskovki.Oslobodete nevin covek i pokazete doblest na ispravuvanje na edna nepravda!

marija рече...

Ja podrzuvam peticijata za osloboduvanje na Jovan Vraniskovski.Osloboduvanjeto na eden nepravedno osuden covek, bi bilo samo cekor za gradenje na pravna drzava, koja bi gi garantirala osnovnite prava na nejzinite gragjni-ona sto Makedonija voopsto ne e!Vladeenjeto na pravoto neka stane realnost so toa sto ke se stavi kraj na edna nepravda izrecena vo krajno iskorumpiran proces na sudenje.

Анонимен рече...

Убаво е тоа што барем на ваков начин совесните луѓе мозат да апелираат до несовесните да направет нешто совесно.

Posledniot рече...

Ja pozdravuvam ovaa pred se zdravorazumna inicijativa,SLOBODA.p.s.
ve molam nekoj da mi kaze kade i nacinot kako i jas da go dadam svojot
skromen doprinos

kolja рече...

Naslovov na blogov ("Zombifikacija") e sovrsheno ime za rubrikava koja se vika "Potpisi do pretsedatelot"... Zgrozen sum, shto da vi kazham! Se obidov, gledajkji ja taa tendencija za zombifikacija, t.e. za mizerno propagandno unizhuvanje na celava inicijativa, duri i sopstveniot jazik na najgrub mozhen nachin radikalno da go odvojam od propagandniot ton na izmienite (vo sulfurna kiselina, ko toa chistachite od filmovite shto pravat so nezgodnite leshevi) mozochinja na povekjeto tukasni potpisnici... Dzabe! No, se razbira, ne se otkazhuvam, bidejkji nepravdata i gluposta vrishtat do nebo, a zombichinjata (bez razlika shto go vladeat svetot, sekogash i vo site vreminja, jal so mantii/krstovi, jal so zhezla/polumesechini, jal propagandno/razuznavachki, jal shirejkji strav/ispirajkji mozoci, jal niz uzhasniov korporativen kapitalizam jal niz raznite drugi totalitarizmi...), kon zombichinjata, znachi, iam posebna slast da se deram, da se pretvoram vo vampir, da furam vudu, da se kezam/becham, da gi bockam so igli, da palam elcedeto za proekcii vo dzunglata, za istoriski, politichki i drugi edukativni celi itn... imam slast, znachi, no i moralna i intelektualna i spritualna i kakva sakate druga odgovornost da ja kazham vistinata. A taa vistina veli: "crkvata" na jurodiviot (izbrkan od MPC) na estetski nivoa mozhebi nalikuva na montipajtonovska zaebancija, no na etichko, pa i politichko i istorisko, pa i duhovno nivo, stanuva zbor za uzhas uzhas uzhas, dragi drugarchinja vo dopishuvanje!
Mene me obvinuvate za paranoja/konspiracija/hushkanje?! E, toa e stvarno ludo, prijatelchinja, zatoa i zboram deka imam vpechatok deka od drugata strana na ovaa chudna virtuelna praznina si imam rabota so nekoja zabegana grupacija koja ko da ischekorila direkt od chudnite onostrani, vampirsko/mankurtski svetovi na Mamleev il Ajmatov... (gleam, i od dragite ni golemi slovenski brakja iame dopisnici&potpisnici: da zhivee slavjanstvoto, drugarche! Dole so mrakobesieto na KGB-mantijashite! Dole so imperijalistite i zavaduvachite! Da zhivee Internacionalata, da ve ebam!)
Znachi, ja konspirativec?! Znachi, sekoj onoj koj misli na istorijata, i podalechna a osobeno ovaa svezhava (za najnovite vojni na Balkanot, za neverojatnata uzhasna i duri istoriski nesporedliva nepravda shto Grcija i grchkite mantijashi ni ja pravat (aj da ne recham barem 200 godini, polni se malubrojnite makedonski istoriski knigi so takvi podatoci, ama zombichinjata ne chitaat, niv guruto preku blutut il bateriska lampa im prozhektira misli&sliki direkt vo mozochinjata!), tuku samo za poslednive 15 godini da spomnam, se sekjava li voopshto nekoj?!), znachi, sekoj onoj koj se obiduva rabotite da gi stavi vo malku pogolema ramka, pretpostavuvajkji nekakvi politichki, geografski, istoriski, pa zoshto da ne i duhovni predznaenja, znachi sekoj takov e ludak, paranoik i konspirativec?! Celata uzhasno obremeneta verska napnatost na prostorov (a osobeno onaa megju samite pravoslavni narodi, koi i den denes so ispokarani po trista linii i smesteni vo 300 pravoslavni crkvi!) treba da ja zaboravime samo zatoa shto edna montipajtonovska druzhba (od koi nekoi, za zhal, i ova go velam so celata chovechka i pishuvachka odgovornost, imaat potreba od psihijatriska pomosh, bozhe prosti) proglasila kontinuitet od 1000 godini i bila priznaena od celata pravoslavna ekumena?! Ne be, lugje, stvarno, il egzorcisti il psihijatri, so vas teshko se razgovara!
I pak velam: od Solun, a, se javuvate?! Od Moldavija?! Direkt mozhebi otkaj najstrashniot crkoven voen zlostornik vo ponovata chovechka istorija (Stepinac, alo, se' ti e prosteno, so vakov stvarno teshko da se sporedish:) Amfilohie, direkt od taa limenata crkva shto armijata nekni im ja spushti na Crnogorcite srede vrv planina, od tamu da ne se javuvate, se' parapsiholoshki, il preku zombi antenite (aaa, zatoa limenkata tolku visoko!)?! Abe, mantijashi! Abe nema pomizerna rabota otkolku od stranstvo da pljuckash na sopstvenata zemja&crkva! Abe toa nieden rezhim, niedna ideologija, red (duhoven, sportski, kakov bilo) ne go smeta za fer i za moralno... Zatoa i vi rekov: Makedonija ja proglasuvate za monstruozna totalitarna drzhava il verski zatucan Bantustan (t.e. Iran, taka, tie metafori sea se moderni) zatoa shto eden evidenten sejach na verska omraza bil osuden na dve godini zatvor?!
(I pak da se razbereme: megju prvite ovde go potpishav apelot za pomiluvanje na jurodiviot; mozhebi pravno e neodrzhivo negovoto obvinenie, kakva e razjebana i aljkava zemjava toa e mnogu verojatno... No, vo srceto - eeeej, mantijashi! - vo srceto (a bogami i so politichkata i istoriskata pamet shto ja imam, bogu hvala) znam deka jurodiviot e slika&prilika na najstrashnite balkanski senishta zad koi techat reki krv! (Bocevski, ti rekov, od mene si odjeban za vjeki vjekov! Ti cenzoru, mi zborish za nekoi prava?! Abe ti na sopstven blog ne davash prava, uzhasen mlad fariseju, totalno fanatiziran vo novive japievski agendi! Abe idi chitaj Hana Arent, idi chitaj Hajdeger da sfatish deka megju totalitarizmot i vashava tehno-japievshitana rechisi nema razlika! Od takvi pravoverni tipchinja posveteni na oltarite na tehnologijata/novoto/najnovite zakoni na Golemiot brat - nastana fashizmot, Bocevski! Te gleam ovde megju mantijashive, i toa proturash po dva tri potpisi ko da si od SDSM/DUI/VMRO ednovremeno! Gubi se, Bocevski, so pileshki politichki mozok i so chuvstvo za akcija/relevantnost na komunistichki jurishnik od stalinovoto vreme, ko shto nekoj vekje te okvalifikuva ovde negde...) Mozhe preteruvam, malku, a?! Ne, ne, ne, drugarchinja! Samo ko kje pomislam na Srebrenica, eeeeej! Abe, mantijashi, nishto ne vi ja pere krvta od racete, da ve ebam! Toa psihopatite shto gi izreshetaa bosanskite tinejdzeri od hashkiot dokumentarec denta pred nekro-orgijata bile kaj popot da gi ispoveda?! Abe, ne zaboravam! Prostuvam, da! Ama ne zaboravam! Nishto ne zaboravam! Kako be taa grchka crkva da ne kazhe barem: mozhe da mrmorite na slavomakedonski, nema problem, no samo vo grupi ne pomali od tri, i samo vo shuma! Abe, ni toa ne go rekle!!! Aj, otpadnik sum, stoka, so veshtachka crkva&nacija, ama da mi dadevte barem da mrmoram na mojot jazik, da ve ebam site komplet! I tebe, stoko, od Solun, toa ne ti e bitno, a biten ti e jurodiviot shto e na hristijanska misija po skopskive zatvori, da gi zapoznae tamu site nevini deca shto ova odvratnive alfi gi lovat po grmushki dur duvaat dzointi?! Solun, a?! Grad koj do pred samo stotina godini mnozinski beshe naselen so Evrei i Sloveni, a sea ne moesh traga od pikavec da im najdesh! Da ne se sekjavame, a, zombichinja?! Vi dale grchkive popovi mantii, fensi zlatni krstovi, koli, besplaten gradski prevoz po Solun?!
Ma, gonite se u trista pizde materine! Takvi ko vas - se' kobajagi bogobojazno, se' chovechki prava, fino vi se molam, mirno, smerni sme nie, pa zombichinja, shta cesh - uchestvuvaa vo site jebani verski/nacionalni kolezhi na Balkanot niz celiot 20 vek! A ova za bogobojaznosta so koja gi ostrite kamite, imavte od kogo da nauchite, da: od ekumenskite ni papski brakja! Ni oni ne se penavat mnogu, ko mene... Tivko, raboti nozhot, rabotat agendite vsushnost, nozhot e totalno pase, 21 vek sme, be, drugarchinja...
Ko shto vi rekov minatiot pat: marsh kaj leproznite! Da delite ljubov, milosrdie, vnimanie i da vrtite drugiot obraz, toa e vashata misija na ovoj jeban i nepraveden svet! I da chitate! I da go vpivate svetot so site negovi boi, manijaci i zombii! Ne e svetot ludata crkva na jurodiviot! Nitu e svetot mizernata MPC! Nitu monstruznite grchki i srpski pravoslavni popovi! Svetot e ljubov, taka! Mir&prostuvanje! Bratstvo! Pomnenje! Komu zboram...
I samo za kraj: sum gleal, sum razgovaral so makedonski nacionalisti, od onie mokjnite, prikrienite, akademici, pisateli, politichari, sum gleal kako ludo im blesnuvaat ochinjata na zakanata od Albancite, pred se'... I sum sfatil: nekoi od niv stvarno se spremni da odat mnogu daleku, ona shto go gledavme niz celava istorija: deportacii, preselbi, menuvanja na teritorii, duri i ubivanja, etnichki chistenja... Ljubcho duri i trgna kon realizacija na tie ludachki idei... No, drugo sakam da vi kazham: isti takvi zatskrieni nacionalistichki ludaci i verski fanatici sosema vladeat i so Srbija i so Grcija! I istite tie ja ochistija Grcija od slovenski elementi! Istite tie go ubija Djingikj i maltene vekovno ja zapustija Srbija... Vas, dragi jurodivi mantijashchinja, ve gleam ko del od tie mafijashki balkanski strukturi... I kurac me zabole dal ste samo zabludeni ovci, jadni idealisti, ili stvarno plateni egzekutori... A toa ne e ni bitno, vo krajna linija! Ama mora da se kazhe! Pozdrav do site...

Jasmina рече...

Ja podrzuvam peticijava 100%,zatoa sto mislam deka ovaa e edinstven nacin drzavava da si go obeli obrazot pred celata megunarodna zaednica,zasto so drzenjeto v zatvor na Pretstoitel na pomesna Crkva(i pokraj toa sto so"crno na belo"garantira sloboda na veroispoved),po kojznae koj pat se pokaza kako pravna drzava,no vo koja ne vladee pravoto.

Tome рече...

Apsolutno i bezrezervno se pridruzuvam na ovaa krajno pozitivna inicijativa za osloboduvawe na liceto Jovan Vraniskovski, istovremeno uveruvajki gi site vo Republika Makedonija i nadvor od nea deka so toa nasata zemja ke stane golema vo ocite na megjunarodnata zaednica i konecno borec za osnovnite covekovi prava i verski slobodi. Go pozdravuvam podnesuvacot na peticijata i se nadevam deka taa inicijativa konecno ke prodre do umovite na, za zal, izmanipuliranite novinari, koi (site znaat od kakvi interesi) konecno ke go dignat svojot glas za vistinata i ke go podignat totalno urnatiot rejting na makedonskoto novinarstvo vo svetot.

Vanco рече...

Целосна поддршка на иницијативата и не се сомневам дека ќе има одзив од потребен број на луѓе.
Сметам дека ова е прилика да се испита смислата за демократија на интелектуалците и Претседателот. Залагајќи се и прифаќајќи ја иницијативата за помилување-ослободување на човек кој е затворен единствено заради своите искажани ставови,(за останатите дела за кои се теретеше во обвинението врховниот суд мислам дека го прогласи за невин),ќе покажат дека принципите кои ги застапуваат не се темелат на популизмот, фобиите од минатото и стравот од иднината туку на слободата на мислата и изразувањето, што е предуслов за создавање на нови вредности.
Одлична прилика и за нас блогерите да го дадеме својот глас „за“ инаку нашето пишување нема смисла, единствено ако не сметаме дека за своите ставови различни од гледањето на “мнозинството“, кои ги искажуваме јавно, треба да бидеме затварани.

Dobre Efremovski, poranesen voen sudija i obvinitel vo penzija, рече...

So pomiluvanje na vladikata Jovan da se izvleceme od belegot na edna od poslednite drzavi vo svetot koja gi progonuva liocata so verski ubeduvawa opredeleni kako nedrzavni kako i da se stavime vo vistinskiot red a ne samo deklariraniot red na sekularni drzavi. Edno ZA peticijata.

Ivanka рече...

Odlika na eden vistinski hristijanin e da ne osuduva za poinakvo ubeduvawe i da ne gi resava problemite nasilno, zatoa go davam svoeto ZA za peticijata

Анонимен рече...

Smetam deka e golema nepravda toa sto mu se pravi na ovoj nevin covek. Najhitno treba nesto da se prevzemi i covekot da bidi na sloboda bidejki toa go zasluzuva.

Анонимен рече...

So ogled deka izdajnicite i pogrebnicite na ovaa nasa Makedonija sedat vo vlada i vo parlament a posto e vo zatvor mnogu tesko mi e da poveruvam deka Jovan za nesto e vinoven. Sum za osloboduvanje.

kolja рече...

Prostete za fontot, prenesete si go vo word ako vi e polesno, vo nekoja kirilica... Tekstov dole e eden izvadok od Ruzdi:
Evropa zapo~nuva... so bikot i siluvaweto. Evropa be{e aziska devica grabnata od eden bog (koj{to za prigodata zemal oblik na bel bik), i koja bila zarobenica vo novata zemja koja, so vreme, dobila ime po nea. Iako bila zarobenica na Zevsovata beskrajna pohota po ~ove~ka plot, Evropa bila odmazdena od istorijata; Zevs sega e samo prikazna, toj e nemo}en; no Evropa e `iva.
Vo momentot koga izgreva evropskata ideja, taka, ja nao|ame neramnopravnata borba pome|u ~ove~kite su{testva i bogovite, kako i ohrabruva~kata pouka: dodeka bogot-bik mo`e da ja dobie prvata zaka~ka, so vreme pobeduva devicata-kontinent.
Jas se vpu{tiv vo zaka~ka so dene{niot Zevs, iako negovite gromovi dosega ja proma{uvaa metata. Mnogumina drugi - vo Al`ir i Egipet, kako i vo Iran - imaa pomalku sre}a. Nie koi ja bieme bitkava odamna imame sfateno okolu {to se vodi taa. Toa e bitka za pravoto na ~ove~kite su{testva - na nivnite misli, nivnite umetni~ki dela, nivnite `ivoti - da gi pre`iveat gromovite i da ja nadvladejat }udlivata avtokratija na koj bilo Olimp momento vo moda. Toa e bitka za iska`uvawe moralni, intelektualni i umetni~ki sudovi bez gri`ata za Sudniot den.
Salman Ru`di

Majka koja moli рече...

Celosno ja podrzuvam ovaa inicijativa za osloboduvahje na Jovan Vraniskovski. Zarem ovoj nas Makedonski narod ne gi sogleduva posledicite koi gi trpime od tvrdoglavosta na MPC.Zarem ne sakame vo Evropa, no Evropa ni kazuva so vakva MPC nemoze, a nie so tvrda glava odime napred.Gospod ke ni go pokaze patot i onie sto go kaznija Jovana samite ke molat za proska.Gospod neka mu pomogne na Jovana i na negovo semejstvo zosto bolkata na edna majka e mnogu golema, nevin sin da i lezi vo zatvor. Majko na Jovana, nie smo so tebe i so site koi go podrzuvaat. Gospod ke mu go osvetli patot na Jovan Vraniskovski, zosto e cesen vo svojata misija za svojot MAKEDONSKI NAROD.

Анонимен рече...

каде се чуло и видело во 21 век Владика во затвор да стават. целосно ја подржуваме иницијативата за ослободување на ЈОВАН ВРАНИШКОВСКИ, зашто е апсолутно невин.

vera рече...

uste eden glas poveke za vistinata. se potpissuvam za pomiluvanje na Jovan Vraniskoski

Vasil рече...

Od graganski aspekt celosno sum soglasen so Peticijata, no od pravoslaven taa nema golemo zna~enie. Crkovnoto i svetskoto se razlikuvaat.Zatoa treba da otkriete kade lega zajakot. Sledstveno,demokratizacijata ke razoblici mnogu personi od dve generacii falsifikatori i goniteli na crkvata.Tie od Makedonija napravija crna dupka ubivajki go misle~kiot duh.Vie,potpisnicite,od tretata generacija ste podobri od va{ite tatkovci.

Vasil рече...

Od graganski aspekt celosno sum soglasen so Peticijata, no od pravoslaven taa nema golemo zna~enie. Crkovnoto i svetskoto se razlikuvaat.Zatoa treba da otkriete kade lega zajakot. Sledstveno,demokratizacijata ke razoblici mnogu personi od dve generacii falsifikatori i goniteli na crkvata.Tie od Makedonija napravija crna dupka ubivajki go misle~kiot duh.Vie,potpisnicite,od tretata generacija ste podobri od va{ite tatkovci.

Viktor Siljanovski рече...

Koga eden chovek saka da stane chlen na edna globalna planetarna verska organizacija i od istata e naznachen za nejzin Arhiepiskop vo zemjata vo koja toj zhivee, vladata na taa zemja identifikuvajkji se kako demokratska i kandidat za chlenka za EU sekako deka treba da gi pochituva i uvazhuva sovetite i najdobrite zhelbi na poiskusnite vo prakticiranjeto na demokratijata,vo zadachata "kako da se nadmine post komunistichkiot tranzicionen period vo demokratizacijata i chistenjeto od reliktite od istiot";Pokonkretno da se oslobodi od zatvor nepravedno zatvoreniot Arhiepiskop Jovan VI po prezime Vranishkovski,i voedno da se registrira negovata i na negovite istomislenici Arhiepiskopija so shto drzhavata kje se oslobodi od nedemokratichnoto monopoliziranje na religijata.Bravo za slobodoumnite inicijatori na peticijata za osloboduvanje na Arhiepiskopot Jovan.Pozdrav i Podrshka!

Viktor Siljanovski рече...

Viktor Siljanovski said...
Koga eden chovek saka da stane chlen na edna globalna planetarna verska organizacija i od istata e naznachen za nejzin Arhiepiskop vo zemjata vo koja toj zhivee, vladata na taa zemja identifikuvajkji se kako demokratska i kandidat za chlenka za EU sekako deka treba da gi pochituva i uvazhuva sovetite i najdobrite zhelbi na poiskusnite vo prakticiranjeto na demokratijata,vo zadachata "kako da se nadmine post komunistichkiot tranzicionen period vo demokratizacijata i chistenjeto od reliktite od istiot";Pokonkretno da se oslobodi od zatvor nepravedno zatvoreniot Arhiepiskop Jovan VI po prezime Vranishkovski,i voedno da se registrira negovata i na negovite istomislenici Arhiepiskopija so shto drzhavata kje se oslobodi od nedemokratichnoto monopoliziranje na religijata.Bravo za slobodoumnite inicijatori na peticijata za osloboduvanje na Arhiepiskopot Jovan.Pozdrav i Podrshka!

Вечити дисидент рече...

Уште лани ова време добив некое чувство кое е in да се нарече ’интуиција’, а мене ми делува посоодветно дека се работеше за тоа мојот ’внатрешен известител’ (со-вестител). Имено, почна некако се да ми ’мириса’ на 1986 (што е блиску до 1984, де), кога наводно студирав на Институтот по филозофија, како што наивно мислев кога се запишував (’Шта зна дете шта је 300 кила?’) а всушност студирав марксизам и самоуправување, бидејќи на дипломите што се добиваа пишуваше ’професор по марксизам и самоуправувње’. И така ми замириса некако на тоа време, што почна помалку да ме јаде јанѕа и анксиозност од тоа дека мојава татковина повторно е земја во која не е безбедно и е опасно да се живее, а камо ли да се мисли. Тогаш, во осумдесеттите години, во тој ’изгубен социјалистички рај’ по кој жалат неговите бенефициенти ден денес, не се случуваше да те однесат на Голи Оток затоа што на испит по етика си кажал дека христијанската етика не е хетерономна туку автономна, и дека дупката во етичкиот систем на Спиноза е во тоа што за него знаењето е морал, така што на пр. ретардираните луѓе, дури и оние со блага ретардација значи се неморални. Меѓутоа, се случуваше да не мрднеш после тоа неколку години напред со студиите, пошто си нели ’слаб’ студент. Ете, до некни имаше просек 9, арно ама ’нешто попушти’ младово чељаде и тешко дека ќе дипломира некогаш. Значи, за вработување и да не збориме. Перфидно, нели ? Така течеше селекција на кадрите, за да не се случи некој ’неподобен“, а камо ли ’преподобен“ да стане ’некој и нешто“. Не беше толку страшно, ама не беше ни без ич што се однесува до водоводџиите, фризерките, ракувачите со тешки градежни машини итн. Тие можеа слободно да ги искажат своите поинакви мислења и убедувања, т.е. им беше дозволено барем минимално да бидат ’zoon politikon" и не беа принудувани да ги држат само за себе во својата приватност.
Арно ама, дојде 1989, за 3-4 месеци паднаа европските злосторнички режими, па почнавме да дишеме, а некои бога ми дури и дипломираа! Дипломите станаа поубави, дизајнирани со Св. Кирил и Методи во позадината, а звањето ’професор по марксизам и самоуправување’ се замени со ’професор по филозофија’. Истите професори кои магистрираа во Кумровечката летна школа и сл. наеднаш станаа толерантни и широки души, а бе људини! Сепак, некако све тоа беше сумњиво...... Во секој случај, проживеавме еден релативен идеолошки раат 15 год.
И сеа ? Сеа среќа што нема у МКД Голи Оток, иначе Владиката Јован гарант ќе беше таму. А и фала му на Бил Геитс што постои Интернет, па не може баш ептен да биде целосна информативната блокада. Претседателот со оваа петиција има животна шанса да се опере за се што згрешил од раѓање до сега, особено откако е на власт. Ние не сме најважни, макар што иронијата е ако чека Стразбур да го ослободи Владиката, после ќе треба државата да плаќа огромни пари отштета, а народов не е свесен дека тие пари ќе одат од нивни џепови. Уредно плаќам данок и не гледам каква смисла би имало јас, која знам дека маченикот од 21-ви век е невин, да плаќам за тоа што самиот Претседател и самиот СДС не сфаќаат дека се заложници на некои си битанги во мантии кои ги облекле истите по партиска директива од КПЈ (или КМП, сеедно), т.е. да плаќам за нив кои сеуште живеат како фараони од народни пари дадени поради кој знае какви маки и потреби. Значи не е најважно, но не е и неважно Претседателот да се опере пред нас. Нека се опере заради себе пред Единствениот што може да го измие така што да стане бел како снег.
Не се чудам на разно-разните ’новинарчиќи’, пошто знам како се запишуваше на новинарство. Еден од условите беше да е татко ти барем потпуковник на ЈНА, некое директорче или апаратчик од каков било вид. Но не можам и да се изначудам на почитуваниот проф. Марјановиќ кој страдаше поради борбата против вербалниот деликт. Што му бидна на чоекот на старости ?....
Како што стојат работиве, може да очекуваме најверојатно сега комунистиве ќе го осудат комунизмот и ќе не убедат (’дека ни се први’, што е и точно by the way), дека тие отсекогаш биле демократи, ама конспиративно изигравале комунисти, а јас и на мене сличните што само сме сакале слободно да мислиме сме биле вистинските комунисти што сме глумеле дисиденти, демократи, верници, и сме ја пљачкале државата иако не сме биле на позиција па да имаме шанса да го правиме тоа и сме вршеле злосторства кои само некоја мрачна сила би можела да ги смисли. Нема везе, ’Ништа нас не сме изненадити’!
Некој нов Анит или Мелет може ќе не тужи ’дека сме ја расипувале младината и ја учат да верува во други, нови богови’. Дури и тоа е побезазлено од пресудата на Исповедникот Јован Вранишкоски која вели дека тој ’...предизвикал омраза кон себе си и своите следбеници....’ (, па така тој чмае во Идризово затоа што ги предизвикал (тој, а не медиумите!?) да го мразат луѓето. Премногу изопачена генијална интелигенција за да би била човечка.....
Навистина од срце посакувам Претседателов да ја искористи оваа за него ’chance of a lifetime' и да се спаси.
Посакувам да имав раце колку Вишну па со сите да се потпишам ЗА на Петицијава за помилување на Владиката Јован.!

Вечити дисидент рече...

Уште лани ова време добив некое чувство кое е in да се нарече ’интуиција’, а мене ми делува посоодветно дека се работеше за тоа мојот ’внатрешен известител’ (со-вестител). Имено, почна некако се да ми ’мириса’ на 1986 (што е блиску до 1984, де), кога наводно студирав на Институтот по филозофија, како што наивно мислев кога се запишував (’Шта зна дете шта је 300 кила?’) а всушност студирав марксизам и самоуправување, бидејќи на дипломите што се добиваа пишуваше ’професор по марксизам и самоуправувње’. И така ми замириса некако на тоа време, што почна помалку да ме јаде јанѕа и анксиозност од тоа дека мојава татковина повторно е земја во која не е безбедно и е опасно да се живее, а камо ли да се мисли. Тогаш, во осумдесеттите години, во тој ’изгубен социјалистички рај’ по кој жалат неговите бенефициенти ден денес, не се случуваше да те однесат на Голи Оток затоа што на испит по етика си кажал дека христијанската етика не е хетерономна туку автономна, и дека дупката во етичкиот систем на Спиноза е во тоа што за него знаењето е морал, така што на пр. ретардираните луѓе, дури и оние со блага ретардација значи се неморални. Меѓутоа, се случуваше да не мрднеш после тоа неколку години напред со студиите, пошто си нели ’слаб’ студент. Ете, до некни имаше просек 9, арно ама ’нешто попушти’ младово чељаде и тешко дека ќе дипломира некогаш. Значи, за вработување и да не збориме. Перфидно, нели ? Така течеше селекција на кадрите, за да не се случи некој ’неподобен“, а камо ли ’преподобен“ да стане ’некој и нешто“. Не беше толку страшно, ама не беше ни без ич што се однесува до водоводџиите, фризерките, ракувачите со тешки градежни машини итн. Тие можеа слободно да ги искажат своите поинакви мислења и убедувања, т.е. им беше дозволено барем минимално да бидат ’zoon politikon" и не беа принудувани да ги држат само за себе во својата приватност.
Арно ама, дојде 1989, за 3-4 месеци паднаа европските злосторнички режими, па почнавме да дишеме, а некои бога ми дури и дипломираа! Дипломите станаа поубави, дизајнирани со Св. Кирил и Методи во позадината, а звањето ’професор по марксизам и самоуправување’ се замени со ’професор по филозофија’. Истите професори кои магистрираа во Кумровечката летна школа и сл. наеднаш станаа толерантни и широки души, а бе људини! Сепак, некако све тоа беше сумњиво...... Во секој случај, проживеавме еден релативен идеолошки раат 15 год.
И сеа ? Сеа среќа што нема у МКД Голи Оток, иначе Владиката Јован гарант ќе беше таму. А и фала му на Бил Геитс што постои Интернет, па не може баш ептен да биде целосна информативната блокада. Претседателот со оваа петиција има животна шанса да се опере за се што згрешил од раѓање до сега, особено откако е на власт. Ние не сме најважни, макар што иронијата е ако чека Стразбур да го ослободи Владиката, после ќе треба државата да плаќа огромни пари отштета, а народов не е свесен дека тие пари ќе одат од нивни џепови. Уредно плаќам данок и не гледам каква смисла би имало јас, која знам дека маченикот од 21-ви век е невин, да плаќам за тоа што самиот Претседател и самиот СДС не сфаќаат дека се заложници на некои си Бараби во мантии кои ги облекле истите по партиска директива од КПЈ (или КМП, сеедно), т.е. да плаќам за нив кои сеуште живеат како фараони од народни пари дадени поради кој знае какви маки и потреби. Значи не е најважно, но не е и неважно Претседателот да се опере пред нас. Нека се опере заради себе пред Единствениот што може да го измие така што да стане бел како снег.
Не се чудам на разно-разните ’новинарчиќи’, пошто знам како се запишуваше на новинарство. Еден од условите беше да е татко ти барем потпуковник на ЈНА, некое директорче или апаратчик од каков било вид. Но не можам и да се изначудам на почитуваниот проф. Марјановиќ кој страдаше поради борбата против вербалниот деликт. Што му бидна на чоекот на старости ?....
Како што стојат работиве, може да очекуваме најверојатно сега комунистиве ќе го осудат комунизмот и ќе не убедат (’дека ни се први’, што е и точно by the way), дека тие отсекогаш биле демократи, ама конспиративно изигравале комунисти, а јас и на мене сличните што само сме сакале слободно да мислиме сме биле вистинските комунисти што сме глумеле дисиденти, демократи, верници, и сме ја пљачкале државата иако не сме биле на позиција па да имаме шанса да го правиме тоа и сме вршеле злосторства кои само некоја мрачна сила би можела да ги смисли. Нема везе, ’Ништа нас не сме изненадити’!
Некој нов Анит или Мелет може ќе не тужи ’дека сме ја расипувале младината и ја учат да верува во други, нови богови’. Дури и тоа е побезазлено од пресудата на Исповедникот Јован Вранишкоски која вели дека тој ’...предизвикал омраза кон себе си и своите следбеници....’ (, па така тој чмае во Идризово затоа што ги предизвикал (тој, а не медиумите!?) да го мразат луѓето. Премногу изопачена генијална интелигенција за да би била човечка.....
Навистина од срце посакувам Претседателов да ја искористи оваа за него ’chance of a lifetime' и да се спаси.
Посакувам да имав раце колку Вишну па со сите да се потпишам ЗА на Петицијава за помилување на Владиката Јован.!

gergana рече...

Ovoj Kolja e "vistinski makedonec" - progresivno paranoicen i beskrajno vulgaren. E, pa, slobodoumniku, ti sto plukas po se i sekogo, pocni najnapred od sebe!

borjan рече...

Go davam svojot potpis,i bi obrazlozil zosto:

1.Smetam deka najprvo drzavata vrz arh.Jovan izvrsi verbalen terorizam, koj vo sebe sodrzese etiketiranje so stereotipi koi imaa za cel da mu se odzeme pravoto da govori. Tie etiketi bea semanticki silni i negativni po svojata vrednost. Seto toa kognitivno deluvase na toj nacin sto dozivuvanjata sto se odnesuvaat na arh.Jovan bea edno ignoriranje na realnosta. Otkako bese odbran kako zrtva, sekoj jazik vo vrska so nego vo zemjava prodeluva kako verbalna jamka:"Neka visi Jovan!".Bese potrebno toj da se prinudi da molci,da bi mozele drugite da govorat vo negovo ime.Koristenite verbalni stereotipi bea izgradeni od krajno losi generalizacii i zlonamerni redukcionisticki objasnuvanja.Trebase da bide dozivuvan kako "tujg" , "stranec", pa komunikacijata so nego da bide nacelno onevozmozena. Pocnaa da mu se pripisuvaat negativni deskripcii, stana zrtva na nasilstvo, na manipulacija od mediumite i drzavata, i istovremeno mu se pritesni moznosta od istite da se brani. Prirodata na zloto e sekogas personalna pa taka odgovornosta za ovie zla ja nosat poedinci. Koi se tie ne gi spomenuvam iako ne se nebitni. Nasilstvoto sekogas ja obesmisluva zrtvata bidejki taka go obesmisluva i otporot kon nasilstvoto, nastojuvajki na toj nacin da ja prekine i sekoja moznost za zrtva. Nasilstvoto vnimatelno ja odbira zrtvata i toa tamu kade nema opasnost od osveta; zrtva za koja nikoj nema da se zalozi. Zrtvata mora da bide odbrana i nesmee da bide vinovna, za nejzinoto izlozuvanje na prezir i ismevanje da bide trimf na nasilstvoto i poraz na svetosta.

2.Go davam svojot potpis i zaradi toa sto - drzavnata bezbednost e vtorostepena pred pravata na poedinecot. Toa doaga od tamu sto drzavata lesno moze da stane idealen paravan za zlonamerna zloupotreba na poedinecnite prava,pa i za nivno totalno nepriznavanje. A toa odtamu sto apsolutnata vlast se povejke se pretvora vo covek sto e spremen se da zrtvuva,vo slucajov coveckite prava da gi zrtvuva od iracionalni pobudi.Drzavata sto gi priznava pravata a ne gi pocituva,ne gi gleda stolbovite na opstestvoto koi vo sustina se pravata na poedinecot koi se dobivaat so samoto raganje bez koe ne bi mozela niedna zaednica da postoi.Nie znaeme deka sekoj se rajga kako sloboden, pa i sekoja zaednica mora da ima edna osnovna ramnopravnost. Vo sprotivno, i grajganite i vlastite ziveat vo iluzija, ne gledajki deka se naojgaat na brod koj plovi po nepoznato more i nepoznat pravec, t.e vo nepravnost i nedemokratija.
Napredokot e vidliv samo akodrzavata vistinski ja pocituva coveckata licnost. Vo sprotivno nikoj ne e bezbeden.

3.Svojot potpis go davam zatoa sto-mediumite vo odnosot so arh.Jovan, odigruvaat golema uloga - nametnaa edno posreduvano nasilstvo vrz javnosta, so odnapred istolkuvani znacejna i cel, racionalno da posluzat za "opstestveno prifatlivi vistini" (Kristofer Noris), za oformuvanje na takanarecenoto "javno mislenje" koe treba da gi potvrdi i zajakne prifatlivite stavovi na centrite so politicka mojk, da im se dade legitimnost na tie stavovi. Navodno se odlucuva pod pritisok na javnosta, a vsusnost javnoto mislenje e odluceno odnapred pod pritisok na mediumite. Takanarecenata "slobodna javnost" stana sredstvo za kontrola na mislenjeto i manipuliranje so lujgeto. Mediumskoto posreduvano verbalno nasilstvo se nudi kako neposreden uvid vo samiot problem, kako cisto iskustvo na stvarnosta, a vsusnost e ogledalo na drzavnite interesi.
koristev izvadoci od literatura sto smetav deka gi otslikuva moite stavovi. Ako se slozuvate so pogorenapisanoto, se slozuvate i so toa deka kaj nas se vodi vojna -
Drzavniot komunisticki totalitarizam i mediumskiot despotizam (i obete kako nasledeni slabosti od istok i zapad koi kaj nas itekako ziveat), protiv edna licnost. Nikade toa go nema! Pozdrav!

Анонимен рече...

Потполно ја подржувам оваа иницијатива браво за интелегенцијата што им текна да ја покренат оваа иницијатива. Слобода за Јован зашто е апсолутно невин.

Анонимен рече...

Ima li nekade pogolem sram od ovoj sto denes i se slucuva na Makedonija so stavanje vo zatvor na Arhiepiskopot Jovan?Tesko i gorko na taa zemja i na toj narod koj progonuva i zatvora Vladici...Celosno ja poddrzuvam peticijata za negovo osloboduvanje!
Daniela Rac

Branko рече...

Bi go zamenil urednikot na sajtot ako e vo moznost da napravi korekcija vo imeto nad tekstot objaven vo 6:59 AM.Stavenoto ime e Borjan,no toa e moja greska,pri brzanjeto sum go otkucal pasvordot na kompjuterot od internet-kafeto;
moeto ime e Branko.Bi bil mnogu blagodaren.

Branko рече...

Bi go zamolil organizatorot ako e vo moznost da go promeni identitetot nad tekstot "borjan",ispraten vo 6:59 AM,bidejki e napravena nenamerna greska.Od nevnimatelnost sum go otkucal pasvordot na kompjuterot od internet-kafeto.Treba da stoi moeto ime Branko.Blagodaram.

Zoran Avgerin рече...

Edno od obelezjata na nasevo vreme e pazarnata ekonomija, a eden od osnovnite nejzini principi e: KONKURENTNOSTA. Ako go apstrahirame ovoj poim i go prosirime negovoto semanticko pole, togas: ZOSTO vo Makedonija se se MONOPOLIZIRA? Imeno, zosto M-akedonski T-elekom (citaj) M P C mora(at) da imaat monopol i neprikosnoveno pravo na postoenje koe ponatamu go onevozmozuva sekoe postoenje na eventualniot konkurent?! Imeno, konkurencijata e garant za porast na kvalitetot, a ovoj nuzno se reducira bez prisustvoto na >drugiot<... Sledstveno, osloboduvanjeto na Jovan sozdava konkurencija koja ponatamu sozdava plodna pocva za zgolemuvanle na kvalitetot na rabotata kaj konkurentite, a normalno, opstanuva onoj koj-da trivijalizirame-"nudi podobri uslugi"(vsusnost, ova poslednovo mozebi e edinstvenata pricina za monopolizatorot da se odnesuva netrpelivo kon predpostaveniot konkurent: stravot od gubenje na sopstvenoto mesto vnatre opstestvoto vo koe deluva , poradi krajno nezadovolitelnata ponuda). Na kraj, pravoto da se konkurira e legitimno pravo vo edno opstestvo koe e demokratsko ili vo proces na demokratizacija.
Zaradi ova poslednovo, a vo interes na nas koi barame kvalitet:PODRSKA za peticijata.

Daniela Rac рече...

Ima li nekade pogolem sram od ovoj sto denes i se slucuva na Makedonija so stavanje vo zatvor na Arhiepiskopot Jovan?Tesko i gorko na taa zemja i na toj narod koj progonuva i zatvora Vladici...Celosno ja poddrzuvam peticijata za negovo osloboduvanje!

branko рече...

Samo eden polukratok komentar za ona sto bese,koe seuste ne zamina,a koe nekoi go zaboravija:

Zloto postojano se lepi i protkajuva niz naseto postoenje,bidejki poseduva edno svojstvo koe moze da se narece negova INTIMNOST.Taa intima se neguva kako neostvarena negova akcija,no i otposle nekoja akcija vo vid na zadovolstvo stom drugiot trpi steta-"Dobi sto zasluzi".Karakteristika na zloto e i toa sto deluva pritaeno,i taa negova tajnost e najopasna po drugite.Razoblicuvanjeto na ovoj "pritaen zmej", otkriva novo svojstvo na zloto,a toa e negovata banalnost koja doaga od tamu sto toa nema nekoe izvorno poteklo od koe bi mozelo da crpi svezi i plodotvorni napredni idei kako sto toa go moze dobroto,negovoto postoenje e duri i nepotrebno,no sepak e tuka vo kategorijata na vremeto.Rekovme toa e banalno,a taa banalnost nekako brzo se pokazuva pa treba da se sokrie,lujgeto da ne bi se otkazale od nego,pa taka slednata negova forma ke bide SPEKTAKULARNOSTA(mala aluzija na "svecenosta Neronova pred makedonskiot plebs"koga se rusese crkva vo Nizepole,pa paraklis vo Skopje,pa varvarsko izvrsuvanje na zadacite od kominternata protiv svestenicite),od koja site bi trebalo da se FASCINIRAAT.No svetot ne padna na taa "intimna svecenost",ami ja prepozna samo banalnata parada na edna zla namera vo edna nova drzava,protiv eden del od svoeto delo.I povtorno spektakularnost kako pokritie pred narodot,koja kulminira so zatvoranjeto na eden Arhiepiskop.
A mediumite?Go relativiziraa skoro sekoj kriticki aparat na konzumentot.Stom ke prepoznaeme nekakva losa opstestvena pojava,avtomatski da vidime nesto so koe se slozuvame.E,vo toj moment zloto stanuva del od nas i ima svoe realno postoenje.Golemot o ogledalo na vistinata i dobrinata e rasparceno,i togas taa se bara samo vo paramparcinjata.Togas postoi samo edna vistina-vo fragmentot,migovnoto raspolozenie-a lugeto se treniraat da stanat imuni na vistinata.
A dobroto sekogas ni se cini nekako premnogu dobro da bi stanalo vistinsko.
Pozdrav.

Анонимен рече...

Best regards from NY! film editing schools

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week