Кое право е појако?

2/06/2006

Може ли да се зборува за „прекумерна употреба“ на некое право? Од МПЦ велат дека може:
„Верските чувства како подлабок елемент на човековото битие имаат приоритет над правото на слободно изразување и оттаму секоја прекумерна употреба на ова право насочена против нив ги поткопува темелите на верска толеранција и мултиетнички и религиозен соживот на модерното општество што го градиме.“ (
повеќе)
И според Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП), регулирањето на „говорот на омраза“ не ги повредува вредностите што лежат во основата на заштитата на слободата на изразување.
Поконкретно, „изразите што настојуваат да шират, предизвикуваат или оправдуваат омраза заснована на нетолеранција, вклучувајќи и религиозна нетолеранција, не ја уживаат заштитата на Член 10 од Конвенцијата“ - (слободата на изразување) (
повеќе).
Но, според некои пресуди на ЕСЧП, шеријатот е инкомпатибилен со почитувањето на демократијата и човековите права (
повеќе). Како и да е, самиот факт на бранење на шеријатот не претставува „говор на омраза“ во отсуство на повикување на насилно воспоставување на шеријатот.
Имајте предвид дека „говорот на омраза“ не е само говор, туку дека ги опфаќа сите форми на изразување омраза. (
повеќе) Значи, за да се ограничи правото на објавување на контоверзните карикатури, треба да се докаже дека истите претставуваат „говор на омраза“.
Но, дали во случајот „карикатури“ навистина станува збор за намерна јавна навреда на група лица врз основа на нивната религија? Одговорот - „Некои луѓе навистина немаат смисла за хумор“ не проаѓа, затоа што во некои случаи навредливиот хумор не подлежи на заштита на правото на слобода на изразување.
Останува да се тужат издавачите на карикатурите, па да видиме што ќе одлучи судот.
Случајно некој да не го има календарчето на Јован, да го објавиме, за да видат луѓето за што се оди кај нас у затвор? Или ви прпа?

6 коментари:

sgt bqd рече...

здравеи,

еве ги текстовите од календарчето:
http://www.poa-info.org/frameset.php?l=mk&r=istorija&p=sudenja&d=sudenja/kalendar.html
архиепископот јован моментално лежи во затвор исклучиво заради овие текстови - затоа што уставниот суд ги отфрли како неосновани другите 2 точки за кои беше осуден.

Анонимен рече...

Excellent, love it!
» » »

Анонимен рече...

Excellent, love it! »

Анонимен рече...

Where did you find it? Interesting read cash advance payday loan loans california washington Best price for a laptop computer Blackjack win real money up to $200 bonus netflix american express Window regulator for 2001 buick lesabre Chicago fha program refinancing streamline 1998 gs 300 lexus stop smoking adverts t shirts on sale convertible cadillac Clomid instruction Gisele bundchen in swimwear 1969 chevrolet impala Pilates stouffville

Анонимен рече...

Cool blog, interesting information... Keep it UP »

Анонимен рече...

Excellent, love it! film editing schools

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week