Јанко лажи бурек

2/25/2010

Јанко во „Вечер“ тврди дека „Распеани Скопјани“ на крајот на најновата изведба „Мерцедес бенз“ му порачале на Бога „Еби се“.

Ги прочистив ушите, ја слушнав песната и последната порака е - „Amen to that“.
Што е финтата: Јанко не разбира англиски, не слушнал никогаш госпел, му се слушаат гласови, или намерно сведочи лажно?
Еве му неколку цитати, нека медитира, можеби ќе сфати дека ако е вистински христијанин треба да се покае и да побара прошка:
„Не судете, за да не бидете судени. Оти, со каков суд судите, со таков ќе бидете судени“ (Мат. 7, 1).
„Лажниот сведок нема да остане неказнет“ (Изрек. 19, 5).
Сатаната е лажго и татко на лагата (Јован 8, 44).
Отфрлете ја лагата, кажувајте вистина... Не кажувајте лаги еден на друг (Ефес. 4, 24; Кол. 3, 9).
Во идниот град Ерусалим нема да влезе оној кој лаже (Откр. 21, 27). (за повеќе види тука)

S.O.S. Скопје

2/16/2010


Антикоманија филм

2/04/2010

Ви го претставувам заедничкото уметничко дело (Жарко, Ирена, Ивана) - ќе ни стегнат веројатно прекршочни пријави полицајците кои се нацртаа за две минути, ама едноставно не можев да одолеам... Боите се различни затоа што не прекинаа токму на п...Значи, почна окупацијата на плоштадот


Скопскиот „антички“ ѕид го поставија

Дузина причини против хомофобијата

Има дузина причини зошто ВМРО-ДПМНЕ треба да ја врати сексуалната ориентација во Законот за спречување и заштита од дискриминација? Затоа што со тоа

 1. ќе пројави елементарна култура на почитување на човековите права.
 2. ќе манифестира дека не ја разбира демократијата како тиранија на хетеросексуалното мнозинство врз сексуалните малцинства
 3. ќе испадне полиберална партија од СДСМ, која не донесе закон за антидискриминација кога беше на власт.
 4. ќе докаже дека нема ништо заедничко со Титовите хомофобни сили кои јавно контра-протестираа против маршот на толеранција „љубов си е љубов“.
 5. ќе демонстрира дека не е дискриминаторска партија која го негира постоењето на дискриминацијата врз основа на сексуална ориентација во Македонија.
 6. ќе покаже дека го познава и прифаќа Лисабонскиот договор кој наложува борба против дискриминацијата врз основа на сексуална ориентација, како една од приоритетните основи.
 7. ќе ја потврди својата про-европска ориентација, како и другите земји од регионот кои воведоа забрана за дискриминација врз основа на сексуална ориентација (Хрватска, Србија, Бугарија, Косово, Босна и Херцеговина...).
 8. ќе ја исправи недоследноста, затоа што партијата веќе гласаше за законски одредби кои забрануваат дискриминација врз основа на сексуална ориентација (Закон за заштита на правата на пациенти).
 9. ќе стави крај на практиката на популистичко мобилизирање на негативните стереотипи и предрасуди кон нехетеросексуалците, заради „еректирање“ на партискиот рејтинг.
 10. ќе се дистанцира од обвинувањата дека поттикнува насилство преку ширење на хомофобија (какво што беше насилството врз протестантите на плоштадот кои беа „спонтано“ дислоцирани како „збирштина од геј и атеисти“)
 11. ќе покаже дека не е политички инструмент на МПЦ, и дека религијата е одвоена од државата
 12. ќе покаже политичка волја за борба против хомофобијата и говорот на омраза (етикетирањето на политичките противници како „педери“ е појава присутна во секоја изборна кампања).

Во Македонија постои хомофобија, говор на омраза и дискриминација врз основа на сексуална ориентација. Жртви на хомофобија и дискриминација не се само хомосексуалците и бисексуалците (кои сега се жигосуваат како „лица со нарушена сексуална определба“). Жртви на хомофобија и дискриминација досега биле многумина политичари. Не бил поштеден ниту претседателот на ВМРО-ДПМНЕ. Токму затоа, политичарите од ВМРО-ДПМНЕ, заедно со другите политичари, треба да престанат со меѓусебните пресметки кои се на штета не само на основните човекови права (правото на забрана на дискриминација врз основа на сексуална ориентација), туку и на државните интереси на Република Македонија како земја кандидат за член на ЕУ.

Лошо вино

2/03/2010

Се сеќавате на спотот „Македонско вино вечно“ - „6500 години под сонцето“? Нашиот Индијана Џонс си ги отвора вратите на перцепцијата со помош на алкохолните испарувања на штотуку ископаниот сад со античко-македонско вино, запечатено со ѕвездата од Вергина. Потоа наздравува со „аскетот“ Гоце Делчев, кој претходно се кадросува покрај едно буре со вино со крената чаша во раката. На крајот, нашиот трагач по закопани богатства необично се преобразува во заводник ала Џемс Бонд (или - ала Гоце Делчев?). Поента: македонско вино и ништо не е невозможно?

Понекогаш, уметничките пораки стигнуваат со задоцнување. Дури откако повторно го гледав спотот сфатив дека загатнува интересно прашање: Каква врска има Гоце со античка Македонија? Еве една одгатка: има врска само во имагинацијата на Индијана Џонс, и тоа под дејство на алкохол.

За да ја одржиме имагинацијата во форма предлагам алтернативно сценарио на спотот „Денот кога мајка и' плачеше“ (копродукција на „Хазард филм“ и „Република во пламен“). Прва сцена - обична кафеана, млад човек пие бело вино. Доаѓа другар му, седнува: „Извини, се убив, се скршив, се уништив од работа денес“. „Земи бело брат, ќе те среди“ - му возвраќа другарчето. По неколку испиени чаши, мрачен глас најавува: „Македонско вино филм ви прикажува“. Втора сцена: Едниот винопиец, тетеравејќи се по улица се удира во една жена. Куса размена на погледи. Се затрчува по жената и и' ја краде чантата. Со украдените пари повторно пијат бело вино. Трета сцена: Едниот винопиец насилно отвора кола. Со голема брзина го напуштаат подземниот паркинг. Си подаваат шише со вино додека возат разулавено по скопските улици. Кога возачот се врти за да отпие, гласот на спикерот предупредува: „Филмот којшто морате да го пропуштите“. Звук на кочење. Беспомошен поглед на девојче на пешачки. Тап удар. Очајниот возач го држи мртвото девојче во раката. Спикерот поентира: „Денот кога мајка и' плачеше“...

Зошто нашата Влада не произведе спот „Македонско вино филм ви прикажува“, туку „Македонско вино вечно“? Затоа што пропагандните спотови на Владата, како и преродбеничките политики, имаат малку допирни точки со реалноста. „Марихуана филм ви прикажува“ ги портретира корисниците на марихуана не само како зависници туку и како криминалци што крадат женски чанти, крадат коли, убиваат девојчиња. Но, што велат последните достапни статистики на МВР? Статистиката за безбедноста на сообраќајот (прва половина од 2008) регистрира „управување со возило под дејство на алкохол - 63 незгоди“, а под дејство на дрога - нема податоци. За 2007 регистрирани се 140 незгоди под дејство на алкохол, 8 загинати и 203 повредени лица. Статистиката за јавниот ред и мир (првите девет месеци од 2008) регистрира „1.609 прекршоци извршени од сторители што биле под дејство на алкохол“, 4 пати повеќе од претходната година. Нема податоци за сторители под дејство на дрога. Статистиката за семејното насилство (2008) вели дека од 378 сторители, „102 лица биле под дејство на алкохол и само двајца сторители биле под дејство на дрога“. Која продукција е поверодостојна за спотот „Кога мајка и' плачеше“ - „Марихуана филм прикажува“ или „Македонско вино (ем ракија) филм прикажува?“

Долга е листата со жртви од преродбеничките политики за „отстранување“ на „пороците“ и „гревовите“ од име на здравјето и на моралот. Јавно ги апсеа и жигосуваа питачите и сексуалните работнички. Удрија и по „чедоморките“ и лекарите. Ги малтретираа младите по парковите. Јавно ги жигосуваа ХИВ-позитивните. „Кодошите“ им се криви за се'. Удрија и по пушачите, наметнувајќи драконски казни. Наместо лекување и социјална заштита, стигма за „наркоманите“. Како ли само се чувствуваше „бездетната“ министерка за внатрешни работи по кампањата „Секој треба да има трето дете“? Како ли се чувствуваат децата со еден родител кога ќе ја прочитаат дефиницијата на ВМРО-ДПМНЕ за „семејството како заедница на еден маж и една жена“? Ќе има ли место барем за бабите и за дедовците во вмроовското „природно“ семејство?

До кога ќе се билдаат рејтинзи со хомофобични кампањи? Милошоски уште во 2006 јавно изјави дека неговата партија најмногу ќе се противи на идејата да се дозволат бракови на хомосексуалците. Истото го повтори неодамна и Косана „девојка“, иако никој во Македонија не предложил закон за регистрирање бракови. Во најголем број од земјите од ЕУ може да се регистрираат партнерства, а во претседавачот Шпанија хомосексуалците можат да регистрираат бракови и да посвојуваат деца. Дали магистерот по европски интеграции, Милошоски, ќе им порача и на своите шпански колеги: „Не смее едно здраво општество, со сила, да се прави болно“?

Перманентната хомофобична кампања доживува ново издание токму со промоцијата на предлог-законот за недискриминација. Останува сомнението: Зошто се промовира тајна верзија на закон? За да се испрати пораката дека „основата за заштита од сексуална ориентација не е влезена, бидејќи тоа не е во согласност со Уставот?“ Што бара тогаш „половата насоченост“ во Законот за волонтерството, и сексуалната ориентација во Законот за заштитата на права на пациенти - закони што ги предложи истава влада? Дали и Лисабонскиот договор е неприфатлив затоа што наложува: „При дефинирањето и имплементирањето на нејзините политики и активности, Унијата ќе цели кон борба против дискриминацијата врз основа на пол, расно или етничко потекло, религија или уверување, попреченост, возраст или сексуална ориентација“. Ете, тоа се приоритетните основи во борбата против дискриминацијата на ЕУ. Но, каде чекориме ние?

Ние шириме хомофобија, демек глумиме непорочност и безгрешност, а ги величаме Филип и Александар. Колку за информација - разузданиот Филип загинал од рацете на својот некогашен љубовник Павзанија. Според некои теории, причина за смртта на Александар е општата исцрпеност по долгогодишното пијанчење (во комбинација со губењето волја за живот по смртта на неговиот љубовник Хефајстон). „Све је то од лошег вина“ - пееше Чола на плоштадот. Ама никој да ја сфати пораката - нашата колективна дијагноза.


Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week