Влатко Ѓорчев е подобар штедач од Никола Груевски

10/14/2010

Пред да се приклучите на групата, не би било лошо да ги споредите пријавените имотни листови на двајцата државни функционери, кои се јавно достапни.

Груевски пријавил дека не поседува ниту стан, ниту автомобил, а од личен имот поседува само 25 уметнички слики во вредност од околу 7.000 евра. Пријавил повеќе банкарски депозити, но нивната вкупна вредност не надминува 70.000 евра (колку што можев да пресметам од око).

Но, Ѓорчев, кој се „прослави“ со колумната за „Спомениците“ на црвената буржоазија, пријавил многу повеќе имот. Ѓорчев од 2008 година поседува стан со подрум и гаража во вредност од 108.000 евра, а една година претходно си купил Фиат Пунто Гранде во вредност од над 13.000 евра. Исто така, успеал да заштеди во банкарски депозити над 20.000 евра.

Ако претпоставиме дека Ѓорчев почнал да заработува на 23 години како портпарол на ВМРО-ДПМНЕ (2001-2004), испаѓа дека за нецели 10 години успеал да заштеди по околу 15.000 евра годишно. Се разбира, во оваа пресметка не ги вклучуваме ниту имотот на неговиот брачен другар (111.093 долари на девизна штедна книшка), ниту имотите на неговите родители во Макарска и Славонски Брод.

Мора да се признае, Ѓорчев се покажал како многу поголем талент за штедење отколку Груевски. Премиерот има многу повеќе политички стаж од Ѓорчев, а не успеал да заштеди ниту половина од него, иако има работено ем како брокер и банкарски директор, ем како советник на српскиот министер за финансии.

Токму затоа, и јас размислувам да се приклучам на фан групата „Доста беше од Груевски, време е за Влатко Ѓорчев“. Ѓорчев е симбол за успешен млад политичар и генијален штедач.

Или, можеби, подобро ќе биде да основаме нова фан група: „Да му купиме стан на Никола Груевски“?

Антикоманија филм

На 4 февруари годинава почна окупацијата на градскиот плоштад заради изградба на фонтаната со споменикот на Александар Македонски. На штотуку поставените тараби, на кои немаше никаква информативна табла, почнавме да пишуваме графити со неколку активисти од „Плоштад Слобода“. Додека го пишував графитот „Антикоманија филм ви прикажува“ ме прекинаа двајца полицајци. Побараа да се легитимирам и ме обвинија дека сум направил прекршок против јавната чистота, затоа што сум цртал графит на јавен објект.

Џабе укажував дека тарабата не е јавен објект, дека е незаконски поставена, дека го попречува нашето право на слободно користење на јавниот простор. Џабе пријавив дека јавната чистота ја загрозија градежните работници, кои уништија дел од зеленилото и оставија клинци и разни видови отпадоци покрај тарабата. Полицајците останаа глуви и слепи. Нивната цел беше да го прекинат нашиот протест. Но, неколку дена подоцна, илјада граѓани организирано протестираа против окупацијата на плоштадот и проектот „Скопје 2014“. Пишуваа графити на истите тараби под будното око на полицијата, која воопшто не реагираше на „загрозувањето на јавната чистота“.

Искрена благодарност до СВР Скопје што ме третира како „обвинет“ - „бил затекнат како испишува графити на јавен објект со што ја загрозил јавната чистота“. Некои од активистите со кои заедно пишувавме графити имаат чувство дека се дискриминирани зашто не добивме сите прекршочни пријави. И благодарам и на Комисијата за одлучување по прекршоци што ми овозможи писмено да се изјаснам за „фактите и доказите“ на МВР. Но, воопшто немам намера да се бранам, туку да обвинувам.

Како е можно во пешачката зона пред зградата на Министерството за транспорт и врски, каде што се сместени бранителите на јавната чистота, со денови да има голем куп ѓубре, градежен шут и отпад? Замислете, комисијата води постапки против граѓаните зашто си ја поправале расипаната кола на улица, зашто цепеле дрва пред зграда, или зашто им се искакало кутрето во паркот, а обвинетите мора да поминат покрај депонија од ѓубре, шут и отпад, за да стигнат до „бранителите“ на јавната чистота! Како ли само се чувствуваат сиромашните земјоделци обвинети за загрозување на јавната чистота („поради тоа што излагале и продавале земјоделски производи“ покрај некое пазарче) кога ќе го видат купот ѓубре поминувајќи покрај организираните измамници со кибритчиња, кои со месеци слободно ги ограбуваат лековерните граѓани?

По посетата на бранителите на јавната чистота покрај депонијата се вратив на „местото на злосторот“ - тарабите на централниот плоштад. Еве што фотографирав: уништена метална корпа од која се истура ѓубре веднаш покрај тарабите; стотици излепени плакати; фекалии што се слеваат одзади тарабите на пешачкиот дел (по фекалиите газат стотици пешаци дневно, а „миомирис“ од гомна и мочка се шири од „фонтаната на Александар“). Ѕирнете само малку низ пукнатините од тарабите и ќе видите дека градилиштето е преполно со отпадоци, пластични кеси, лименки... Центарот на Скопје го претворија во депонија која шири зарази, а ме обвинија како загрозувач на јавната чистота затоа што пишував графит протестирајќи против антикоманијата на груевистите. „Апсурдност до имбецилност“ - забележа еден пријател.

Но, да продолжам со мојот обвинителен акт против „бранителите на јавната чистота“. Знаете ли колку буџет има Општина Центар за јавна чистота? За 2009 година буџетот изнесувал 9.434.000 денари, а реализирани биле само 4.176.724 денари. Истата година, општината потрошила 10.210.566 денари за изградба на две фонтани во Вардар (или „Гомнар“, како што ја нарекуваше бранителот на „Скопје 2014“ - Александар Станковски). Ете зошто центарот на Скопје изгледа како полско веце. Општината потрошила двапати повеќе пари за две фонтани во Вардар, отколку за одржување на јавната чистота. А скапо платените фонтани -„гомноскоци“ никако да почнат да прскаат со „чистата“ вардарска вода преполна опасни бактерии.

Верувале или не, Општина Центар во 2009 потрошила 115 пати помалку пари за јавна чистота, отколку за изработка на споменици! За споменици потрошиле над 7.5 милиони евра во 2009 (461.783.287 ден.), неколкукратно повеќе од севкупните трошоци: за реконструкција на улици и патишта (28.230.256); за јавно осветлување (15.564.968); за изградба и реконструкција на паркови и зелени површини (7.737.248); за изградба на простор за паркирање (8.314.084); за одржување и заштита на локални патишта (15.977.328); за изградба на објекти за спорт и рекреација и нивно опремување (1.987.010); за потребите на училиштата (17.031.923); за реконструкција на училиштата (20,825.705); за реконструкција на градинки (22.984.354)... Дури и ако на сите овие трошоци им ги додадеме годишните блок дотации во училиштата и градинките (за плати и тековни трошоци, превоз, греење...), пак вкупната сума е помала од таа потрошена за фонтаната со споменикот на Александар (над 8 милиони евра).

Улиците и патиштата се преполни со дупки. Паркови и зелени површини ни за лек. Скопје се дави во смет и нечистотија. Учениците мрзнат, а родителите сами си купуваат средства за лична хигиена во училиштата. Владата секој месец зајмува десетици милиони евра со високи камати. За сите неисполнети преродбенички ветувања виновна е светската економска криза. Во најголемата криза и немаштија, Општина Центар продолжува со снимањето на „антикоманија филм“. Ќе потрошат нови 5 милиони за изградба на скулптура на воин спроти црквата Св. Димитрија. Градоначалникот вели: „Е, сега, дали потоа ќе личи на Филип, не знам, ќе видиме.“

Не се работи ниту за името, најмалку за идентитетот (антички). Се работи за корупција и злосторство против 326154 невработени лица (31.08.2010) и 31.1% сиромашни граѓани. Авторката на Триумфална порта и споменикот на Александар (за кој веќе зеде 650.000 евра) ќе заработи повеќе од 100.000 евра за изработка на дури седум скулптури за мостот „Око“. Затоа, штом нашиве „конзервативци“ ги постават тарабите за споменикот на скромниот Филип Втори (имал само 7 сопруги), повторно ќе излезам да пишувам графит: „Филип е грчко име, коњољупци“.
(колумна во „Дневник)

Антикоманијата продолжува

10/12/2010

Денес дадов изјава за „Алфа ТВ“, пред депонијата покрај Министерството за транспорт и врски, во врска со најавата дека Општина Центар ќе гради нов споменик на Филип II за 5 милиони евра:
„Буџетот на Општина Центар за одржување на јавна чистота е 115 пати помал од потрошените пари за споменици во 2009.
Тоа е страшно. Скандалозно.
Ова е чин на корупција и злосторство против над 326.000 невработени и над 31% сиромашни луѓе во Ма
кедонија“.

Клеветници и лажговци

10/11/2010

ДПМНЕ се претвора во клеветничка партија за македонско национално разединување.

Не е прв пат да ме клеветат и да лажат.

Јавно ме клеветеа заради учество на претседателските „Дијалози за Македонија“ како „...гласен поддржувач на сите политики на опозицијата...“, иако таму ги критикував тезите на СДСМ, докажувајќи дека „изолацијата беше нешто што ни се случуваше и ни се случува од почетокот на осамостојувањето на Македонија.“

Јавно ме клеветеа дека сум партиско-независен новинар“, иако ниту сум новинар, ниту сум член на која и да е партија.

Сега почнаа да ме клеветат и на Facebook. Илија Димовски, пратеник и директор на Центарот за комуникации на ВМРО – ДПМНЕ, клевети дека „пола македонска нација, а можеби повеќе, од страна на дотичниот Трајановски е квалификувана како фашистичка“. Клевети дека „Жарко е СДСМ и користи, дури можеби и смислува речник кој го користи СДСМ
како на пример:
прото-фашисти

лигуши
забегани...лудаци
сељаци
националсоцијалисти и слично...

Побарав од Димовски да посочи каде сум тврдел дека „пола македонска нација, а можеби повеќе“ е фашистичка. Не ми одговори, ниту пак посочи каде сум ги користел термините што ги смета за навредливи.

Jавно го повикувам да даде цитати и аргументи или да се извини за клеветите и лагите.

Еве неколку фотки за партиските интернет-војници, кои се потпишуваат како Грци, а ме клеветат дека сум грчки платеник и предавник на името и идентитетот.

Точно, имам еднаш службено соработувано со Грците, како претставник на Хелсиншки комитет на Република Македонија пред неколку години.

Излезе и книга по соработката.

Главен спонзор на книгата беше Министерството за надворешни работи на Грција.

Како и обично, Грците се обидоа да не фиромизираат, ама по битката, резултатот е евидентен.

Да, зедов некој мал хонорар како автор на извештајот за „Република Македонија“, објавен во Грција.

Ги молам борците за некрофилската референца и за некронимот FYROM да ми ги посочат резултатите од нивната „борба“.

Успеал ли некој од „борците“, во проект спонзориран од Министерството за надворешни работи на Грција, да се избори за употреба на уставното име Republic of Macedonia и на придавката Macedonian?

Бранителите на јавната чистота

10/09/2010

Како обвинет за загрозување на јавната чистота, отидов до зградата каде што се наоѓаат „бранителите на јавната чистота“ - Комисијата за прекршоци во Министерството за транспорт и врски.

Еве како бранителите ја бранат јавната чистота пред нивната зграда:


Потоа „обвинетиот“ за загрозување на јавната чистота го посети „местото на злосторот“ - тарабите на кои што го напишав графитот „Антикоманија филм ви прикажува“ се излепени со стотици плакати, а корпата за ѓубре е уништена.
Ова што го гледате се фекалии што се слеваат одзади тарабата. По фекалиите газат стотици пешаци дневно, а „миомирис“ од гомна и мочка се шири од „фонтаната на Александар“.


Погледнете само каква е состојбата со јавната чистота во градилиштето каде се гради фонтаната со Александар.


Центарот на Скопје го претворија во депонија која шири зарази, а мене ме обвинија како загрозувач на јавната чистота заради пишување на графит на незаконски поставена тараба.

Законот предвидува глоба од две до три илјади евра за ЈП за комунални услуги доколку не обезбедат редовно и квалитетно одржување на јавната чистота. Зошто никој нив не ги казнува?

За петицијата

Благодарам за поддршката што ја иницираше Вуна, како и за петицијата.

Сакам уште еднаш да појаснам дека се работи за приватна кривична тужба за клевета и навреда, поднесена од страна на Миленко Неделковски, и дека процесот во Основен суд Скопје I треба да започне на 19.10 во 13.15 часот.

Инаку, забележав дека на петицијата има потписи и на Borat Sagdiyev, Evangelos Kofos, alexandros mallias, Master Yoda, Dora Bakojani...

Мило ми е што сеуште не сме ја изгубиле смислата за хумор.

Сепак, тој/таа што се потпишал/а како Dora Bakojani, требало барем да провери дека правилно се пишува Dora Bakoyannis (Greek: Ντόρα Μπακογιάννη).

Dora Bakoyannis никогаш не би се потпишала како Dora Bakojani, ама некој од квази-патриотите се потпишал, докажувајќи дека и грчко име ќе преземе, само за да ме оцрни како „прогрчки пропагандист“.

Ете, такви се нашите „борци за името и идентитетот“. Досега анонимно се закануваа и плукаа, а сега почнаа да се потпишуваат и со грчки имиња.

Писмено изјаснување

10/08/2010

Еве како „обвинетиот“ за загрозување на јавната чистота писмено се изјасни пред „комисијата“.

Државата против Жарко

10/07/2010

Еве уште едно поглавје од пародичниот роман „Државата против Жарко“.

Првиот документ е од МВР.
Вториот документ е од Министерството за транспорт и врски.Еве што вика законот за јавна чистота: „На јавни објекти е забрането испишување графити, цртање и лепење на плакати.“

Ако поминете во моментов покрај истата тараба, ќе забележите дека е комплетно покриена со плакати.

Со години стојат графитите „Ќе го направам Скопје како Благоевград“.

Неколку дена откако го сторив „делото“, стотици луѓе цртаа графити на истите тараби, под заштита на полицајците.

Имам и аудио снимка како им пријавувам на полицајците дека тие ја загрозуваат јавната чистота, а има изјава и на А1:

„Побарав од полицајците да им побара градежна дозвола, дека имаат некое уверение, или дозвола да го окупираат овој простор. Меѓутоа полицијата не сакаше ништо да преземе, иако тука се оставени клинци, има прљавштина, зеленило е уништено, меѓутоа полицијата реагираше против нас, бидејќи ние протестираме против окупирањето на јавниот простор“.

Заклучоците во врска со овој „процес“ ви ги препуштам вам.

Обвинет

10/06/2010
Бидејќи секој обвинет има право на јавност во постапката, ја постирам приватната кривична тужба што ја добив денеска.


ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во тужбата има погрешни податоци, почнувајќи од моето презиме, адресата, да не зборуваме за погрешните цитати.

Ја постирам тужбава бидејќи ја сметам како уште еден обид за заплашување и закана. Претпоставувам на многумина ќе им биде смешно кога ќе ја читаат, особено барањето за „надомест на нематеријална и материјална штета“ во износ од 3.100.000.00 денари (околу 50.000 евра). Но, да потсетам дека еден колега колумнист беше осуден да плати над 30.000 евра за клевета врз премиерот.

Изјавата за која сум обвинет е реакција на следнава изјава на Неделковски:

„Кон предавник, неможе да има друг говор, освен омраза.

А кој одредува кој е предавник? Миленко Неделковски и пет луѓе?

- Не, не Миленко, ни пет луѓе. Кои се тие пет луѓе? Предавник заслужува говор на омраза.

А зошто не формирате здружение за ликвидација на непријатели?

- Тоа е следно“, рече Миленко Неделковски во емисијата Зебра.“ (Неделковски: Следен чекор е ликвидација на предавниците)

Потсетување: На повикот на насилство на Неделковски реагираше ЗНМ и Европската федерација на новинари:

"If this was satire, or comedy it would hardly be laughable, but this is a deadly serious call on people to commit violence against journalists," said Aidan White, EFJ General Secretary. "The authorities have a duty of care and must act against such hate speech. Journalists must never incite acts of violence. Those responsible should be made accountable to the law." (EFJ Condemns Macedonia Television Call for Violence Against Journalists)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week