Сиромаштијата во Македонија

7/13/2011

Еве колку сме сиромашни. Над 30% од населението не може да си дозволи ни 70% од подолунаведеното.

Секој член на домаќинство во 2010 година троши месечно во просек:

- 600 грама ориз


- 6 кг. леб


- 50. грама смоки


- едно пиле помало од 900 грама


- пола кило јунешко


- околу 200 грама телешко


- под 600 грама свинско


- 250 грама колбаси


- 100 грама кремвишли


- околу 200 грама посебна салама


- 85 грама паштета


- под 500 грама риба


- 3.4 литра млеко


- под 1.2 литри јогурт


- 600 грама сирење


- 220 грама кашкавал


- 16-17 јајца


- литро и пол масло


- кило јаболка


- кило грозје


- пола кило портокали


- пола кило банани


- кило лубеница


- кило друг вид овошје


- пола кило грав


- 600 грама кромид


- кило зелка


- пола кило краставици


- кило и пол домати


- две кила пиперки


- 2.2 кила компири


- 200 грама кафе


- под три литра газиран напиток


- 2.2 литра минерална вода


- една чаша вино од 200 милилитри


- 100 милилитри природна ракија


- еден литар пиво


- четири кутии цигари


- 100 грама чоколада


- 50 грама бонбони


- 50 грама сладолед

Приближна пресметка, според „Потрошувачка на домаќинствата во Република Македонија, 2010 http://www.stat.gov.mk/publikacii/4.4.11.01.pdf

Сексуално образование во зоолошка

7/07/2011

Аиии....

Зошто СДСМ треба да избере нов лидер?

7/01/2011

Зошто СДСМ треба да избере нов лидер?

1) Затоа што токму Бранко Црвенковски повика на предвремени избори за „победничка Македонија“.

2) Затоа што тој беше главен носител на опозициската кампања за промена на власта - играч со најголема минутажа на теренот.

3) Затоа што не успеа да обезбеди доволно добар тим, програма и резултат со кој ќе го оправда повикот за предвремени избори.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week