Ден на Албанското знаме во Македонија

11/30/2007

На 28 ноември во Македонија неофицијално се одбележуваше денот на знамето и 95-годишнината од независноста на Албанската држава.
Присуствував на прославата пред споменикот на Скендербег во Скопје, „Соединети околу знамето“. Ме интересираше како реагираат луѓето, а сакав да направам и некои фотки.
Вечерта на вестите на „Алсат“ имав прилика да чујам дел од политичките изјави. Ми остави впечаток оцрнувањето на владината ДПА со поговорката „овцата која се одделува од стадото ќе ја изеде волкот“ како и изјавата на градоначалникот на Чаир Изет Меџити: „Веењето на албанското знаме не може да го забрани ниту еден суд бидејќи знамето на нашиот орел не го загрозува веењето на другите знамиња во Македонија, туку напротив, без двоглавиот орел не вреди ниту државното знаме. Додека ќе има Албанци во оваа држава и нашиот орел слободно ќе лета без да стравува од никого.“ (вечерни вести на „Алсат“, 28.11.2007).
Ако знамето на Скендербег „не го загрозува веењето на другите знамиња во Македонија“, тогаш логично се поставува прашањето зошто на прославата не се вееше ниту државното знаме, ниту пак другите знамиња на заедниците?
Ако „без двоглавиот орел не вреди ниту државното знаме“, дали тоа значи дека македонските Албанци ќе почнат да го веат државното знаме на Република Македонија единствено ако на него има двоглав орел?на прославата може да се видат многу деца накитени со знамиња и други симболи

Дневник (29 ноември) извести дека „Македонското државно знаме вчера се вееше во Тетово на прославата на денот на албанското знаме организирана од градските власти“ ... „што досега не беше редовна практика при прославата на државните празници.“
Изјавата на Али Ахмети за „светиот симбол - знамето“ е историска: „Нашето национално знаме има големо значење за нас бидејќи никогаш не ни дозволи да бидеме влекачи. Нашиот симбол лета слободно и затоа е неважечка одлуката на Уставниот суд“ („Албанскиот празник ги ипразни работните места“, Дневник, 29 ноември 2007, стр. 3).

колективен ритуал со знамето проследен со пиротехника

Во написот „Албанците развеаја илјадници знамиња“ („Шпиц“, 29.11.2007 стр. 5), може да се прочита следната изјава на организаторите на манифестацијата „Обединети околу знамето“: „Годинешната прослава на Денот на знамето има посебно значење за Албанците, затоа што уставниот суд забрани албанското знаме да се вее на државни институции на централно и на локално ниво“.
Очигледно, организаторите ја искривоколчуваат одлуката на Уставниот суд, која не забранува веење на локално ниво на знамињата на заедниците во рамките на локалната самоуправа и нејзините органи.
BBC забележува: „Скопскиот весник Љајм, кој се печати на албански јазик, вообичаено се издава во две илјади примерока. Но, вчера во продажба беа пуштени дваесет илјади копии – во секоја од нив имаше и подарок - мало хартиено албанско знаме.“ (Одбележан Денот на албанското знаме).

Нетпрес поентира: „ Денот на албанското знаме не е државен празник ниту празник на етничките заедници во земјава, но пратениците Албанци најавија дека за нив овој ден ќе биде неработен, бидејќи сакаат да прославуваат.“ (ДПА и ДУИ паралелно го слават Денот на знамето)
булеварот беше накитен само со знамето на Скендербег

Во написот „Државни пари за недржавен празник“ („Време“, 29.11.2007, стр. 4) е парафразирана изјавата на Бесим Догани (ДПА) кој се пофалил дека денот на албанското знаме го финансирало Министерството за култура, без да каже колку пари се потрошиле за таа намена. Пренесена е и изјавата на Владата дека “вчера не се славел 28 ноември, туку завршната манифестација на деновите на албанската култура“.
Вечерта поминав во домот на АРМ каде што требаше да има концерт во рамките на „Денови на Албанската Култура“. Од програмата може да се види дека организатор е MINISTRIA E KULTURES/МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА/MINISTRY OF CULTURE, без воопшто да се спомне Република Македонија. Текстот на македонски има многу јазични грешки, од кои најскандалозна е „Оркестра на филхармониа на Македониа“ кој изведува дело од „W.A. Мозарт“!!!
Вечерта на „Алсат“ имаше дебата со албански историчари, во која може да се чујат мошне интересни тези зошто се прославува Денот на знамето. Поради должината, транскрибирав само дел од нив (види коментар 1).
(Не)официјалната прослава на 28 ноември оваа година се совпадна со пропаѓањето на преговорите за Косово, вест која предизвикува нова неизвесност околу стабилноста и иднината на регионов.
Прославата на 28 ноември индицира дека вооружениот конфликт во Македонија кој се перципираше како „етнички“ е транформиран на друго, симболичко и партиско ниво. Слично како што етничките Македонци беа партиски поделени околу прославата на државниот празник „Илинден“, така се поделија и двете главни партии на етничките Албанци од Македонија. Со таа разлика што етничките Македонци на Мечкин Камен и на Пелинце вееја различни знамиња, а етничките Албанци вееја исто знаме.

Етничко македонско знаме?

11/28/2007

„Све је исто ко и лани...?“
Во ланскиот пост Албанско знаме, Iacovibus поентираше:

„И не случајно, кога еден другар, Албанец (кој денес го славеше денот на неговото знаме) ме праша: „Кога е Денот на македонското знаме?“ јас останав без одговор. Сакав да прашам кое знаме. Ѕвездата, Лавот, или Пропелерот?
Ма, не е важно...“

Важно е, или не е важно, прашање е сега!?!

За „Македонската студентска унија“ прашањето е поважно од бедниот студентски стандард. Со нивниот проект „Зајакнување на македонската национална свест, тие ќе доделуваат „бесплатно знаме за секој студент со индекс“, кој ќе се појави на 1 декември 2007 година во 12 часот во Студентскиот дом „Кузман Јосифовски - Питу“.

„Разбуди се“ - со кое знаме?
Но, кое знаме ќе се дели - прашање е сега?

На нивниот плакат се прикажани три знамиња: црвено знаме со сонцето од Кутлеш (најгоре), црвено знаме со жолт лав со круна и две опашки (во средина) и државното знаме (најдолу).

Текстот на плакатот отвора неколку дилеми:

Како да се интерпретира изразот „Македонска национална свест“ - во етничка или во граѓанска смисла?

На кој „народ“ се мисли во песната „Народе македонски...“ - на етносот, или на демосот?

Што бара ликот на Александар Велики?

Ако претпоставиме дека „Македонската студентска унија“ сака да ја зајакне „националната свест“ на сите студенти независно од нивната етничка припадност, тогаш зошто на плакатот не стои само државното знаме на Република Македонија?

Ако претпоставиме дека „Македонската студентска унија“ сака да ја зајакне етно-националната свест на студентите со македонска етничка припадност, тогаш логично се поставува прашањето кое е етничкото македонско знаме?

Еве што вика „тетка вики“:

„Етничкото македонско знаме кое се користи од Македонците во Македонија и насекаде низ светот е приказ на 16 зрачното сонце од Кутлеш на црвена основа.“ (Етничко македонско знаме)“

Да се потсетиме, тоа знаме беше државно знаме до 1995 година.

Дали сите етнички Македонци го прифаќаат ова знаме како свое етничко знаме?

Еве, јас не го прифаќам тоа знаме како мое етничко знаме. Познавам многу други Македонци кои не го прифаќаат ова знаме како етничко македонско знаме. Познавам и етнички Македонци кои не би се определиле за ниту едно од понудените три знамиња. За некои, етничкото македонско знаме е црвено-црно, за некои, знамето што се веело на Крушевската Република. И меѓу оние кои се определуваат за знаме со лав, постојат разијдувања во однос на положбата и изгледот на лавот.

Не го прифаќам како мое етничко знаме ниту државното знаме на Република Македонија. Тоа е државно знаме, знаме на сите граѓани независно од нивната етничка припадност.

И, како сега да се реши постојниот парадокс - сите етнички заедници можат да си вејат свои знамиња, освен македонската етничка заедница?

Уставни дилеми и небулози
Според Уставот, „Припадниците на заедниците имаат право слободно да го изразуваат, негуваат и развиваат својот идентитет и особеностите на своите заедници и да ги употребуваат симболите на својата заедница“. (чл. 48).

Дали тоа значи дека како припадник на македонската заедница, имам право слободно да ги употребувам симболите на својата заедница?

Интерпретацијата на Уставниот суд е дека „припадниците на заедниците кои не се мнозинство во Република Македонија имаат уставно утврдено право заради изразување, негување и развој на својот идентитет и особеностите на своите заедници да ги употребуваат симболите на својата заедница.“

Меѓутоа, во уставот не пишува „припадниците на заедниците кои не се мнозинство во Република Македонија“, туку само „припадниците на заедниците“!!!

Впрочем, еве што вели Уставниот суд во истата одлука:

„Тргнувајќи повторно од содржината на Амандманот VIII на Уставот, произлегува дека во него не се предвидува право на употреба на симболи на припадниците на заедниците според нивната процентуална застапеност на ниво на единицата на локална самоуправа, туку такво право е дадено на сите припадници на заедниците без оглед на нивната процентуална застапеност.“

Дали и јас како етнички Македонец, независно колку етничките Македонци се процентуално застапени на општинско ниво, можам да се повикам на правото на употреба на етнички симболи?

Иако Уставниот суд ги признава „правата на сите припадници на заедниците да ги употребуваат симболите на својата заедница со цел изразување, негување и развој на својот идентитет“, во истата одлука на едно место судот ги поистоветува „припадниците на заедниците“ со „националните малцинства“:

„Судот имаше предвид дека почитувањето на општоприфатените норми на меѓународното право е една од темелните вредности на уставниот поредок на Република Македонија, од каде произлегува и правото на националните малцинства, односно кај нас припадниците на заедниците слободно да го изразуваат, негуваат и развиваат својот идентитет и особености.“

Во истата одлука, Судот ги противставува „припадниците на заедниците во Република Македонија“ со „припадниците на мнозинството“ при што се добива впечаток дека „припадници на заедници“ се само „припадници на малцинствата“:

„...неспорно е дека припадниците на заедниците во Република Македонија можат да го уживаат уставно утврденото право, на начин што ќе овозможи почитување на националното законодавство и правата на другите, посебно правата на припадниците на мнозинството...“

Што значи „заедница“?
Но, во нашиот Устав изразите „заедници“ и „припадници на заедници“ не се користат исклучиво во смисла на „малцинства“ и „припадници на малцинства“: „Соодветна и правична застапеност на граѓаните кои припаѓаат на сите заедници...“; „Републиката гарантира заштита, унапредување и збогатување на историското и уметничкото богатство на Македонија и на сите заедници во Македонија...“

Ако терминот „заедници“ би се користел исклучиво во смисла на „малцинства“, тогаш би бил плеоназам изразот „заедниците кои не се мнозинство во Република Македонија“.

Ако терминот „заедници“ би се користел исклучиво во смисла на „малцинства“, тогаш што бараат седум етнички Македонци во „Комитетот за односи меѓу заедниците“?

Зошто не се вее знамето на македонската етничка заедница?
За да се даде одговор на ова прашање, се чини, треба прво да се одговори на прашањето: Кое е знамето на македонската етничка заедница?

Кој одредува кое ќе биде знамето на одредена етничка заедница?

Што ако дел од припадниците на етничката заедница претпочитаат едно знаме, а други делови други знамиња?

Идејата на оваа колумна беше да покаже дека воспоставената тиранија на етничкиот идентитет доведува до бројни парадокси и поделби.

Измисливме со закон етнички знамиња и онаму каде што претходно ги немаше.

Логиката на етничката симболичка диференцијација налага и етничките Македонци да изберат знаме на својата заедница кое ќе се разликува од државното.

И тоа не само знаме, туку и други етнички симболи.

Што ќе се случи ако мнозинството етнички Македонци го изберат како свое црвеното знаме со сонцето од Кутлеш?

За инат на комшиите, се е можно?

Македонски “еротски” приказни

11/26/2007

Ако сте заинтересирани за “сексуалниот живот на Македонците”, тогаш тешко би можеле да останете рамнодушни на два неодамнешни настана од кои секој заслужува засебен осврт.

Првиот настан е објавувањето на МИ-АН-овата антологија на македонскиот еротски фолклор - Голиот на гости, која без влакна на јазикот беспоговорно докажува дека македонското сексуално битие не е “тиква без корен”.

Вториот настан е премиерата на Сенки, третиот филм на Милчо Манчевски, кој со неколкуте сексклузивни и сексцентрични сцени го збогати со сосема нови значења брендот “македонски секс”, како на визуелен, така и на наративен план. (повеќе)

Вести од блиската иднина: Неколку стотици блогери приведени поради кршење на законот!

11/22/2007


Неколку стотици блогери кои вечерва ќе ја поминат во полициските станици, се само дел од големата криминална блогерска мрежа. Полициската акција наречена „Електронско око“ трае уште од април годинава.

Сите уапсени блогери биле тајно снимани како во континуитет не се служат со личните имиња што им се запишани во матичната книга на родените.

Според најавите од полицијата, акцијата ќе продолжи и во следните денови, а бројот на уапсени треба да се движи околу 1000.

Од МВР за денеска рекоа нема да коментираат се додека не заврши целата акција, односно се додека не се уапсат сите осомничени за кои веќе се обезбедени докази.

Неколку стотици приведени утре ќе се појават пред комисијата на Министерството за внатрешни работи која треба да им изрече глоба во износ од 50 до 150 евра.

„Располагаме со сознанија за инволвираност и на други блогери во овој тип на криминал. Од наша страна ќе побараме УЈП да го испита и потеклото на имотот на сите лица кои се осомничени во акцијата „Електронско око“, изјави министерката за внатрешни работи.

Законот е јасен, ни потврдија правните експерти: „Глоба во износ од 50 до 150 евра во денарска противредност ќе му се изрече за прекршок на лице кое не се служи со личното име што му е запишано во матичната книга на родените.“ (чл. 8 од Законот за личното име, Службен Весник на Република Македонија, 31 мај 2007).

Изгубени илузии

11/20/2007

Кратко траеја илузиите дека извештајот на ЕУ „не е толку поразителен“:

„Ова беше изгубена година во однос на реформите од европската агенда“, рече Фуере. (Изгубена година за реформи).

Кратко траеја и илузиите дека полициската акција во Бродец е „100% успешна“:

„Според народниот правобранител, од досегашните добиени сознанија е утврдено дека лекарите од Клиничкиот центар во Скопје констатирале дека сите 13 приведени лица имаат телесни повреди. До истите констатации дошле и затворските лекари при прегледот на приемните лица.
„Во разговор со приведените лица, можевме визуелно да заклучиме дека тие лица имаат повреди, за кои се изјаснија дека ги добиле на патот од село Бродец до приемот во затворската установа“, вели Мемети.“ (Утрински весник)

Покрај индициите за тортура и нечовечки третман кон приведените лица, можат да се наведат уште неколку индикатори кои ја побиваат пласираната теза дека „Планинска бура“ била 100% успешна акција:

1) Може ли акцијата да се прогласи за 100% успешна кога и МВР зборува за „дел од лицата по кои се уште се трага“, во кои спаѓа и предводникот Лирим Јакупи?

2) Може ли да се прогласи акцијата за 100% успешна ако сеуште немаме резултати од истрагата за акцијата во која под нерасчистени околности загинаа неколку лица? (Amnesty Internacional веќе изрази сомнеж за непропорционална употреба на сила, за загрозување на животите на цивилите, и предупреди да биде спречена тортура и нечовечки третман кон уапсените лица).

3) Може ли да се прогласи акцијата за 100% успешна ако ден потоа „Странски новинарски екипи кои сакаа да отидат во овие две села беа одвратени од намерата“ поради вооружени групи „раздвижени низ шарпланинските села Бозовце и Вешала“ (На повидок нова планинска бура?)

И, на крај, какви се тие лажни дилеми дали припадниците на групата од Бродец се „криминалци“ или „терористи“:

„- Фактот што тие ја нападнаа полицијата во моментот кога се обиде да ги приведе и пружија отпор зборува дека извршија кривични дела кои можат да се оквалификуваат многу потешко. Ние денеска го доставивме посебниот извештај па останува на Обвинителството конечно да ги формулира и процесуира пријавите, но, според она што се случи таму, има простор за многу потешка квалификација од криминални групи, рече Јанкулоска.“ (Презентирано запленетото оружје од акцијата во Бродец ...)

Зарем сторителите на кривично дело „терористичка организација“ не се криминалци? Дури и да се докаже на суд дека групата на Јакупи била „терористичка организација“ од тоа воопшто не следува дека не станува збор за криминална група! Токму спротивното!

На крај, уште една контрадикција на МВР:

„Одговорајќи на новинарско прашање за потврдата на идентитетот на шестмината загинати од групата, министерката Јанкулоска рече дека конечната потврда за имињата на загинатите ќе следи по завршувањето на обдукцијата од страна на Институтот за судска медицина кој, како што кажа, единствено може да го потврди идентитетот на загинатите.“ (Презентирано запленетото оружје од акцијата во Бродец ...)

Ако единствено Институтот за судска медицина може да го потврди идентитетот на загинатите, зошто тогаш ден претходно МВР триумфално ги соопшти нивните имиња? (Потврдено загинувањето на Шити).

„Планинска бура“ - класичен спин!

11/07/2007

И малите деца знаат дека акцијата на МВР против т.н. „криминално екстремистичка група“ е класичен спин кој треба да го сврти вниманието на јавноста од главниот настан на денот: презентирањето на лошиот извештај на ЕУ од страна на Фуере во Собранието.

И малите деца знаат дека не може да стане збор за акција „изведена со врвен професионализам“ ако притоа се изгубени повеќе човечки животи.

И малите деца знаат дека не може да стане збор за професионално информирање од страна на МВР ако прво се пуштаат информации дека загинале 8 лица (според портпаролот), веднаш потоа 4 лица, додека во официјалното соопштение на МВР воопшто нема никаква информација колку лица се загинати.

Во соопштението се информира дека „Во акцијата ПЛАНИНСКА БУРА приведени се 6 лица“ без да се наведе заради кои кривични дела се приведени лицата. Во соопштението ниту се потврдуваат, ниту се демантираат информациите за 30-мина уапсени лица во Скопје, според ДУИ, поранешни припадници на ОНА.

Допрва ќе гледаме сеир за „професионалноста“ на МВР.

Сексуално образование

Колумната Сексуално образование во „Форум плус“.

„Демократска Република Македонија“?

11/05/2007

Многу пати досега сум пишувал за „спорот“ во врска со името. Еве еден избор:

„На 8 април ќе се навршат 14 години откако нашата држава беше примена во ОН, со следниов документ на Генералното собрание. Во документот се наведува дека за сите цели во ОН на нашата држава провизорно ќе се реферира како на "the former Yugoslav Republic of Macedonia" - „во очекување на решавање на разликата [спорот] што произлезе во однос на името на државата".“ (FYROM-изацијата продолжува!)

„...можен ли е воопшто компромис за „спорот околу името“ кој не е истовремено и наша компромитација?“ (Во име на Македонија: компромис или компромитација?)

„Врз основа на што е изведен заклучокот дека продолжувањето на разговорите е согласно нашите „национални и државни интереси“?“ (Во име на Македонија: „национални и државни интереси“)

„Ако ние инсистираме на „Република Македонија“, а Грците ни предложат „Македонска Република“, дали тогаш можеме да постигнеме компромис - „Македонска Република Македонија“?“ (Во име на Македонија - Македонска Република Македонија?)

„Што е финтата, Б.Ц. не знае дека „акронимот“ FYROM/БЈРМ е грчко масло, а дека во ОН сме примени како „the former Yugoslav Republic of Macedonia“?“ (Зарем и Б.Ц. (бившиот црвен) за FYROM?)

„Велиш: "Времето е на наша страна, под услов да не попуштаме." - Мислам дека е ова една голема заблуда, која веќе 14 години предизвикува меѓународна и домашна „ФИРОМ-изација“ на Македонија, која ја продлабочува кризата на нашиот национален/државен идентитет (прашање е дали и воопшто го имаме).“ (GoodBytes vs. Jasnesumjas: за името и Македонија)

„Грција нема никакво право на монопол над името „Македонија“, исто како што и „Европската Унија“ нема никакво право на монопол над името „Европа“.“ (...) Изразувањето подготвеност за билатерално решавање на „спорот“ да биде проследено со широкоградо прифаќање на „финиот“ предлог од „финиот“ господин Нимиц, но врз основа на „финиот“ принцип на реципроцитет: Ако „Нова Македонија“, тогаш и „Нова Грција“! Ако ние „Новомакедонци“, тогаш и тие „Новогрци“! (...) Ако првиот предлог не биде прифатен, тогаш протестно напуштање на т.н. „спор“ поради ригидност на другата страна и поради очебијни симптоми на пристрасност кај „олеснувачите“ (...) „...основните човекови права, како што се правото на државјанство, и правото на идентитет на личноста, засегнати со т.н. „спор“, не можат да бидат предмет на преговарање и компромис, туку може да бидат само предмет на признавање, почитување и заштитување.“ (...) „Протестното напуштање на т.н. „спор“ да биде проследено со уставни измени во кои „Република Македонија“ ќе добие уште една додавка – како „Европска Република Македонија“, „Југоисточно-Европска Република Македонија“, или „Вардарска Република Македонија“ (додавката би се однесувала на „Република“, а не на „Македонија“, па не би имала никаков ефект врз државјанството и идентитетот).“ (Во име на Македонија (1): ем „тешкото“, ем „сиртаки“?)

„Досега името на нашата држава сме го менувале неколку пати
1. Од „Демократска Федерална Македонија“ во „Народна Република Македонија“ - 1946.
2. Од „Народна Република Македонија“ во „Социјалистичка Република Македонија“ - 1963.
3. Од „Социјалистичка Република Македонија“ во „Република Македонија“ - 1991.
4. Наместо „Republic of Macedonia“ нашите политичари дозволија да бидеме примени во ООН како "the former Yugoslav Republic of Macedonia" - 1993.“ (Името не го менуваме?)

„Што мислите за идејата сами да си го смениме името во Европска Република Македонија? Така националноста на новите државјани би можела да стане Европски Македонци (скратено – Евро-Македонци), а нивната етничка припадност би си останала како и до сега - Македонци, Албанци, Турци, Власи, Срби, Роми, Бошњаци итн.“ (Пак за името: Европска Република Македонија?)

„Република Македонија (Republic of Macedonia) прифаќа промена на уставното име во Република Нова Македонија (Republic of New Macedonia) ако и само ако Република Грција (Hellenic Republic) го промени уставното име во Република Нова Грција (New Hellenic Republic), и Република Бугарија (Republic of Bulgaria) го промени уставното име во Република Нова Бугарија (Republic of New Bulgaria).“ (Нешто сосема ново!)

„Не ми е само јасно како медиумите подлегнуваат на олку проѕирни лаги, дозволувајќи на нивните страници да се печати грчка пропаганда - дека не признале како ФИРОМ, а не како “The former Yugoslav Republic of Macedonia”.“ (Профилот на ФИРОМ-џијата)

„И тезата на Милошоски за „привремено име“, и фуснотата каде што наводно сме примени во ОН со „привремено име“ се погрешни! Имајќи го предвид досега кажаното, мошне логично е да се постави прашањето зошто нашите политички претставници (Глигоров, Црвенковски, Милошоски) упорно го користат изразот „привремено име“, кој не одговара на нашите интереси во парадоксалниот „спор“? Дотолку ли не можат, не знаат, или пак не сакаат да прават разлика помеѓу „име“ и „референца“?“ („Привремено име“ за привремена држава?)

„...авторот на писмото зборува за „меѓународно име на РМ“, користејќи неофицијална кратенка која како и кратенката „FYROM“ воопшто не се сретнува во никаква меѓународна комуникација. (...) зошто луѓето не сфаќаат дека акронимот „FYROM“ е грчка итрина за да се покрие употребата на „Македонија“, исто како во кратенката РМ?“ (Референци и акроними)

„Кој е крив сега - Советот на Европа што ја именува државава со дескрипцијата под која е примена, или пак МИА која употребува акроним кој е чисто грчка измислица? Берете памет луѓе, оти како што тргнала работава, сами ќе си се прекрстиме во FYROM.“ (Сами си се „Фиром-изираме")

„Во текстот пишува - „Поранешна Југословенска Република Македонија“, за разлика од насловот - ФИРОМ за НАТО! Од каде испадна „ФИРОМ“? Толку ли станаа неписмени новинарите и колумнистите, или пак треба да бараме друга причина за здружената анти-кампања на ФИРОМ-џиите? Или пак, можеби, дури сега ги чувствуваме последиците од лошата кампања „Don't you F.Y.R.O.M me“, каде што на пропагандните картички F.Y.R.O.M го пишуваше со големи читливи букви, а „SAY Macedonia“ со мали, сосем нечитливи букви?“ (Де-македонизација)

Во моментов, мислам дека е најдобро да ги прекинеме сите преговори околу Уставното име, и уште еднаш, за последен пат, самите да си го промениме името на државата. Мојот предлог е „Демократска Република Македонија“ (резерва - „Европска Република Македонија“).

Ем ќе ги заебеме Грците, ем промената на Уставот може да се искористи за вистинско демократизирање на Македонија каде што сеуште „народот“ се поима исклучиво како „етнос“.

Предозираност од осуди и оружје!

11/03/2007

Дел од пораките во „Жена парк“ во рамките на кампањата „Предозираност од осуди“.
Фотка од трибината „Зависност од дроги: „Сузбивање“ или лекување?“ што се одржа синоќа во „Точка“ (учесници: Александар Станковски, Фемгерила, Шепард, Никола Гелевски, Зомбификација и публиката)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week