Профилот на ФИРОМ-џијата

1/14/2007

На „експертот“ за се и сешто - за внатрешни и надворешни работи - „Неделно Време“ му посветува профил на цели три страници како на „борец“ за брендот Македонија.

Се разбира, ништо лошо нема во тоа, освен што по читањето на профилот добив впечаток дека човекот поскоро ги застапува грчките, отколку македонските интереси.

Еве и зошто.

1) На едно место, кога збори за Советот на Европа, Фрчкоски тврди дека во оваа институција „Македонија е примена под референцата ФИРОМ“.

За ваква глупост се паѓа на испит, затоа што нашата земја во Советот на Европа е примена како “The former Yugoslav Republic of Macedonia”, а не како FYROM.

Постојат неколку можности за интерпретација на гафот на Фрчкоски:

а) како елементарно незнаење (за таков вид незнаење треба да си даде оставка како професор по меѓународно право и меѓународни односи);

б) како елементарна неинформираност за Советот на Европа (за што треба да си даде оставка како член на една од комисиите на Советот на Европа - ECRI);

в) како платен ангажман од страна на Грците за да ја дисеминира референцата „ФИРОМ“ и кај што треба и кај што не треба (за што треба да си даде оставка како самопрокламиран борец за уставното име на нашата држава - Република Македонија).

Останувам засега на овие три интерпретации, оти ни на крај памет не ми паѓа да претпоставам дека интелектуалните капацитети на професорот Фрчкоски се толку мали што не прави разлика помеѓу дескрипцијата “The former Yugoslav Republic of Macedonia” и акронимот ФИРОМ.

2) Нашиот „борец“, исто така, тврди дека нашиот судија во Стразбур „дозволува во сите пресуди да ја нарекуваат „Граѓанин на ФИРОМ“.“

Од ова тврдење може да се заклучи дека професорот по меѓународно право и меѓународни односи не прочитал ниту една пресуда на судот во Стразбур, оти ако прочитал, ќе видел дека во пресудите се наведуваат само имињата на судиите, а не и нивната националност.

Навистина, ако го погледнете сегашниот состав на судот, ќе можете да прочитате до името на Mrs Margarita TSATSA-NIKOLOVSKA (citizen of “The former Yugoslav Republic of Macedonia”), а не „Граѓанин на ФИРОМ“ - како што тврди Фрчкоски. За ова веќе имам пишувано во постот Дволичност, „драги мои“.

Не ми е само јасно како медиумите подлегнуваат на олку проѕирни лаги, дозволувајќи на нивните страници да се печати грчка пропаганда - дека не признале како ФИРОМ, а не како “The former Yugoslav Republic of Macedonia”.

1 коментари:

Анонимен рече...

Nasata draga zemja seuste se vodi kako “The former Yugoslav Republic of Macedonia” zatoa sto site vo vodstvoto se istite poranesni i kako izgleda dozivotno zaraboteni funkcioneri. Tie sedat vo najvaznite institucii i od vreme navreme si ja menuvaat foteljata zaradi "zombi" prestiz. Istinata boli, ednostavno celata svoja nesposobnost za vremeto od bivsa Yugoslavija tvrdoglavo i po sekoja cena ja turkaat seuste. Vremeto e minus, se dodeka e taka se pomalku ke se slucuva.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week