Повторно поезијата во служба на партијата?

1/09/2007

Читнете само со каков поетски стил Оксиморон го велича Грујо: „Ја урна урбанистичката мафија, ја прекина терапијата на фармацевската, здравствената ја стави во карантин, тутунската попуши....у сред битка со мафиоманијата, не гледа ни лево, ни десно. Сал повремено назад, ама тоа колку да не изгуби правец за напред. И роне трошки леб зад себе...голема е шумава...

Ете кој ќе ја продолжи традицијата на Венко Марковски, кој во далечната 1944 год., во сличен манир го величаше Тито (читни фотка која сведочи за улогата на поетот).

Стара тактика Окси е тоа што ме ставаш у ист тим со фацки со кои ни фудбал не би играл, а камоли политика. Но, фала ти што ме инспирираше да ја направам оваа ретроспектива, од која јасно се гледа дека не припаѓам во друштвото на „ловците“ кои, демек, во концерт започнале ловна сезона „на третиот ден од Божиќ“:

Не, Не, Не!!! (22 Mar 2006) - „У која Европа сака да не води Груевски? Во кој век живее човекот?“

За градењето институции (2 Sep 2006) - „Признавањето на новата влада дека не е способна самата да си го расчисти сопствениот двор е признавање на поразот уште пред да почне натпреварот.“

ВЛАДА-ДПМНЕ? (5 Sep 2006 ) - „Ало, г-не Груевски, од кога почнавме да ја злоупотребуваме официјалната Владина страница за промоција на ВМРО-ДПМНЕ?“

Партизација (7 Oct 2006) - „Зошто воопшто Претседателот на Владата зазема став за прашање кое не е во негова надлежност?“

Револуција или реформи? (31 Oct 2006) - „..на ниту една Влада не треба да и се остава никаков простор за неспроведување на реформите кои не приближуваат кон ЕУ. А Владата на Груевски засега го прави токму тоа - со проектите веронаука, религиозни празници и со смешните изјави на нашите по странски медиуми...“

Премиер на сите граѓани? (20 Nov 2006 )

Сакам кажам, не знам речам? (11 Dec 2006) - „Колку време купи владата со пробниот балон за јавен обвинител странец? Уште колку нашата трагикомична фарса „борба против корупцијата“ ќе биде без главен актер - без јавен обвинител?“

Иконофили (13 Dec 2006) „Кој му дал право на премиерот да прогласува што е убаво? Кој го овластил во наше име да бара прогрес и спасение повикувајќи се на крстот?“

Кратко паметење? (21 Dec 2006) - „Премиеру, свести се што изјавуваш, оти преку глава ни е од политичари што ги користат државните функции за партиски цели, заборавајќи притоа на државните интереси!“

Брука невидена! (9 Jan 2007) - „Ова е невидена злоупотреба на ликот на Томас Џеферсон, кој мора да се превртува во гроб после изјавата на „црни Грујо“.“

1 коментари:

оксиморон рече...

Жаре,
а бе и у делот кој го цитираш кај тебе има доза иронија :)
И, навистина...најтешко ми се вклопи ти у целава оваа ситуација....чиста случајност?!
Поздрав

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week