Партизација

10/07/2006

Наместо да почне да се промовира како „сервис на граѓаните“, МВР продолжува да се промовира како „сервис на партијата на власт“.

Соопштението на МВР за „посебниот извештај“ до надлежното Јавно обвинителство ги демантира сите декларативни политички заложби пред ЕУ дека настојуваме да градиме европска полиција.

И новата Влада продолжи со практиката: „МВР те тужи, МВР те суди“.

Како што истакнав во друг пост, „За прашањето дали имаме „сторител на кривично дело“ одлучува само и единствено Судот. Само судот утврдува фактичка состојба.“

Во споменатото соопштение МВР се става во улога на суд и утврдува факти: „тогашниот заменик претседател на Владата на РМ - Радмила Шеќеринска ... ја искористила службената положба и направила штета на буџетските средства“.

Партизацијата е хронична болест на македонската демократска „транзиција“.

Во изминативе деценија и пол бевме сведоци на многу случаи кога Република Македонија беше загрозена од политичари кои ги фаворизираа партиските интереси над државните, злоупотребувајќи ги своите државни функции.

За жал, таквиот тренд продолжува и од страна на претседателот на Владата и од страна на претседателот на државата.

Погледнете ги овие злоупотреби на државните позиции:

1) Зошто воопшто Претседателот на Владата зазема став за прашање кое не е во негова надлежност?

- „Јасно е дека се работи за прашање на членовите на СДСМ и делегатите на конвенцијата, а подоцна и на конгресот, каков лидер и каква партија сакаат, дали сакаат нова, реформирана и променета партија, каква што е потребна на државата и политичките процеси, или пак сакаат нешто друго, изборот е нивен.“ (Став на Премиерот Груевски по повод случувањата во СДСМ...)

2) Зошто воопшто Претседателот на државата зазема став за прашање кое не е во негова надлежност?

„Сепак, имајќи го во предвид фактот дека Претседателот Црвенковски повеќе од 13 години беше Претседател на СДСМ и добро познавајќи ја оваа партија и нејзиното членство, Претседателот Црвенковски е убеден дека ова провидно сценарио на владејачката партија и на нарачателите од редовите на СДСМ, ќе постигне сосема спротивен ефект.“ (Реакција на Кабинетот на Претседателот на Репблика Македонија во врска со денешното соопштение за јавноста на Министерството за внатрешни работи)

На „државникот“ му се помили партиските обврски од неговите претседателски надлежности?

Погледнете го само ова бизарно појаснување:

„Вчерашното соопштение на Кабинетот на Претседателот на Република Македонија, како и сите досегашни, е со целосна согласност и одобрување од страна на Претседателот Црвенковски.
Одредени
членови на Кабинетот на Претседателот се членови и носители на партиски функции во СДСМ и согласно на тоа, сосема е легитимно тие да имаат политички ставови во однос на случувањата на СДСМ и утрешната конвенција.
Впрочем на Владо Бучковски не му пречеше поддршката на тие членови на Кабинетот на Претседателот, при неговиот избор во СДСМ пред повеќе од две години.“

Господа, вашите „легитимни“ партиско-политички ставови можете да ги соопштувате од вашите партиски кабинети, а не од државни позиции.

Не е ли ова типична злоупотреба на претседателската функција која се претвора во „сервис“ за тесно-партиско поткусурување?

1 коментари:

"- Она што е важно за нас е дека мора апсолутно да расчистиме оти обвинувањата содржани во изјавата на Владата од пред два дена што се однесува до ЕУ се тотално неосновани.“
„Верувам дека е од голема важност пред да се дадат такви обвинувања да има целосна истрага за да се избегнат обвинувањата кон кого било...“
(Фуере, за „Време“)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week