Википедија лаже?!

10/04/2006

Хрватско-српската Википедија суши:

„Službeno ime je Republika Makedonija (FYROM). Najveći broj zemalja (sve zemlje Evropske unije) i međunarodnih organizacija priznaju je međutim pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija zbog spora oko imena sa Grčkom...“

Тко че ткоме ако не свом своме?

Словенечката Википедија за нашата држава тврди дека „večina držav in mednarodnih organizacij priznala državo pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija oz. angleško kratico FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia).“

Вака ли Словенците ќе лобираат за нас?

И хрватската Википедија не е ништо подобра: „...država u međunarodnoj zajednici poslije raspada Jugoslavije službeno zove Bivša jugoslavenska republika Makedonija ili na engleskom Former Yugoslav Republic of Macedonia -(FYROM [1])“

Отвори го само линкот и кажи кај гледаш кратенка „FYROM“?!?

И англиската Википедија лаже:

As the result of a naming dispute with Greece, in 1993 it was admitted to the United Nations under the provisional name the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), pending resolution of the dispute.

И тие го даваат истиот линк како и хрватите кој демантира употреба на FYROM

во ОН.

А глејте што ни прават браќата Бугари на Уикипедиа -

Република Македония/БЮРМ или Вардарска Македония (географски регион в Бившата Югославия) , държава на Балканския полуостров“:

„Организацията на обединените нации (ООН) и Европейският съюз признават държавата, използвайки „временното“ (до разрешаване на спора[3] [4]) име „the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM)“ („Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ)“) и в много официални и международни документи се използва това име.“ (Спор за името на Република Македония).

Што ќе правиме сега?

Ќе ја бојкотираме Википедија или ќе се бориме против лажгата за „ФИРОМ“?

Ако не можеме да ги убедиме нашите соседи и поранешни сограѓани, како ќе ги убедиме останатите?

10 коментари:

GoodBytes рече...

Абе Жарко, па токму од големата љубов од тие соседи и сме донесени на вакво „имено“ дереџе. Сите тие имаат двоен аршин кон нас: јавна поддршка и потајна желба да не снема.

Ако гледаме назад низ историјата, сите држави околу нас работеле на нашето асмилирање и на уништување на клиците на националната свест. Со нашето осамостојување им се видовме за полесен плен на нашите комшии и кај нив повторно почнаа да се јавуваат старите стремежи за да не лапнат.

Но за нивна несреќа, Македонија се избори за својата независност - и никој повеќе не може да направи да исчезне нашата држава. А за проблемот со името, еднаш напишав дека треба да ги игнорираме Грците и да си работиме на индивидуално признавање држава по држава под нашето уставно име. Тие имаат проблем со името, немаме ние. Ќе ги фатиме на кондиција.

„Ќе ги фатиме на кондиција.“
Многу политичка енергија изгубивме на „проблемот со името“, со јазикот, границата со Косово, Македонците во Бугарија и Грција...
Делумно, затоа економијава ни е „тапа“...
Практично, занимавањето со овие „конфликти“ не одвлекува од решавањето на нашите секојдневни економско-политички проблеми.

ribaro рече...

Да признаам искрено, изненаден сум САМО од хрватине. Се согласувам со goodbytes за кондицијата 100%.
Кај нашиве влади (кај сите досега, без исклучок), лошо е што посегнуваат по спорот со името (што го имаат грците а не ние)кога сакаат да го одвлечат вниманието од својата неспособност да ги решаваат економските или други внатре политички проблеми. Тоа алиби го користат и кога се работи за нашето членство во ЕУ и НАТО. Не велам дека Грците не ни прават проблеми, но мислам дека со прифаќањето на нивната игра ние си правиме уште поголем проблем.Русија, САД, Кина и уште многу други ни се најголемиот адут кога се работи за преговорите со името. Нека притискаат грците малку, па тие имаат проблем со нас, ние со нив немаме ништо...

ribaro рече...

Да признаам искрено, изненаден сум САМО од хрватине. Се согласувам со goodbytes за кондицијата 100%.
Кај нашиве влади (кај сите досега, без исклучок), лошо е што посегнуваат по спорот со името (што го имаат грците а не ние)кога сакаат да го одвлечат вниманието од својата неспособност да ги решаваат економските или други внатре политички проблеми. Тоа алиби го користат и кога се работи за нашето членство во ЕУ и НАТО. Не велам дека Грците не ни прават проблеми, но мислам дека со прифаќањето на нивната игра ние си правиме уште поголем проблем.Русија, САД, Кина и уште многу други ни се најголемиот адут кога се работи за преговорите со името. Нека притискаат грците малку, па тие имаат проблем со нас, ние со нив немаме ништо...

domenica рече...

Па знаеме дека секој може да пишува на Вики..Еве на пример ќе се регистрирам јас и ќе го променам тој дел.

Сакав прееска и не знам зошто се откажав :)

komitata рече...

Какви пък претенции имате към българската уикипедия? Какво неверно има там написано? Не забравяйте все пак, че България ви призна с уставното име още преди да се появи спорът с Гърция.. И какво точно очаквате да пише в българската версия? Да скрие фактът, че на други места по света сте признати като БЮРМ или преди да се създаде Македония в рамките на югославия, се е наричала Вардарска Македония? Не, сериозно, интересува ме какъв е проблемът с дефиницията в българската уикипедия. Искам да знам какво не е верно там. Обещавам лично да поправя неверните факти...

"Да скрие фактът, че на други места по света сте признати като БЮРМ"...

Ако кликнеш на линкот бр. 3 ќе видиш дека на "List of Member States" не стои „the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM)“ туку само „The former Yugoslav Republic of Macedonia -- (8 Apr. 1993)“.
Това значи Уикипедиа лаже за FYROM, ама линкот не лаже!
Ако клилнеш на линкот бр. 4 ќе видиш дека „The General Assembly,...Decides to admit the State... this State being
provisionally referred to for all purposes within the United Nations as "the former Yugoslav Republic of Macedonia" pending settlement of the difference that has arisen over the name of the State.“
Нема никаде FYROM, значи "Да скрие фактът, че на други места по света сте признати като БЮРМ"... - е неосновано тврдење.
Ете, тоа не е верно таму :)
Треба да стои само „the Former Yugoslav Republic of Macedonia“, како привремената референца во ОН и Советот на Европа - без "FYROM".
"FYROM" никогаш не била дел од привремената референца!
Се надевам дека ќе испаднеш Комита од збор, и дека лично ќе ги поправиш неверните факти. :)

komitata рече...

Готово, мисля че сега въпросът е решен в българската уикипедия.

Малка забележка - в България едва ли някой е наясно (и аз включително) че съкратеното изписване на името, възприето в ООН се счита за политически некоректно в Македония. В България вашата държава се нарича масово Македония (дори без Република отпред), а БЮРМ се смята за съкращение на наложеното по политически причини дълго име на държавата. Т.е. за нас разлика между дългото и съкратеното име не съществува..

Няма да е зле да напишеш един пост по темата..

komitata рече...

Значи, основните промени съм ги нанесъл в статията Спор за името на Република Македония Може да погледнеш...

Мерси, комита од збор си :)
Ќе напишам посебен пост, оти темата е многу интересна.
Очигледно тешко се забележуваат некои разлики од страна.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week