За насилството врз жените

10/12/2006


Ме заинтригира укажувањето на ВББ во коментарите на провокативниот пост Ново видео на Аmnesty International од кампањата "Stop Violence Against Women" од Деа:

„Факт е, угнетени жени има, ама ВОГЛАВНО можеме да ги лоцираме во некои пониски, рурални, традиционални патријахални слоеви итн.“.

Сепак, посоченото видео не прикажува „рурална“, туку урбана жена, а насилникот не е опијанет „селанец“, туку урбан тип со „пицнати“ панталони и кравата!

Деа тоа мошне добро го забележува:

„...мажот што ја тепа жената е така фино облечен, исто толку фино колку што е фин и намештајот во куќата а и ПОДОТ НА КОЈ ЛЕЖИ ПРЕТЕПАНАТА ЖЕНА. А и таа самата е далеку од забулена и дејствието далеку од тоа дека се случува во “село во Бангладеш“. Значи заклучок? Семејното насилство е реалност и кај нас, и може да се случува кај вас спроти улица.“

Како поткрепа на аргументите на Деа, потсетувам што укажав во постот Насилството е показател за нееднаквост!:

Според МВР, како жртви на семејно насилство најчесто се јавуваат сопруги, а како сторители се најчесто мажи: „Во врска со регистрираните осум кривични дела „тешка телесна повреда“, сите сторители се лица од машки пол. Во четири случаи се извршени над сопруги, во три случаи жртви се родители, а во еден случај оштетена е вонбрачна сопруга.“

Погледнете ја и презентацијата СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО I-ВО ТРОМЕСЕЧИЕ 2006 ГОДИНА СКОПЈЕ.

Според МВР, „најчести сторители на кривичното дело »телесна повреда« се мажи кои во повеќето случаи по дејство на алкохол, физички ги малтретирале своите сопруги или родители, притоа нанесувајќи им телесни повреди.“ (Семејно насилство 2005 година).

Бесплатна правна помош за семејно насилство и други повреди на правата на жените можете да побарате тука:

ЕСЕ – Центар за правна помош - Скопје (02 3117 866)
АНИ – Центар за правна помош - Штип (032 391 991)
ФАЖ - Центар за Правна помош - Тетово (044 343 410)

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week