Правобранителски автогол

10/01/2006

На „Еврозум“ пуштија изјава од нашиот Народен правобранител во која го критикува Секторот за внатрешна контрола и професионални стандарди при МВР.
Демек, тој сектор „ги криел, наместо да ги разоткрие“ слабостите во МВР.
Најблаго речено, ваквата критика е непристојна затоа што доаѓа од институција која има неверојатна законска моќ да открие секаква слабост во МВР, особено кога станува збор за прекршување на човековите права.
На пример, Народниот правобранител може „да влезе во службените простории и да изврши непосреден увид во предметите и работите од нивна надлежност“.
Дали Народниот правобранител извршил некогаш непосреден увид во предметите на секторот за внатрешна контрола? Дали извршил непосреден увид кај „Алфите“, кои беа пофалени од министерката како единица која покажува резултати (бездруго и во кршење на човековите права).
Навистина, дали ви е познато дека Народниот правобранител утврдил некогаш повреда на човековите права - од Секторот за внатрешна контрола или од други сектори при МВР? Дали ја искористил можноста да го објави случајот во средствата за јавно информирање на трошок на МВР?
И кој после ги крие, наместо да ги разоткрие, слабостите во МВР?
Уште еднаш сме сведоци на симптомот - „магаре вјавај, магаре барај“.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week