Ништо без Трифолио

10/28/2006

После контроверзниот новинарски напис за Дон Хамбурго“, градскиот сенат на Скупи одржа итен состанок.

На состанокот беа присутни дон Aqua Minerale, дон Чаири, донa Центрисима, дон Карпуши, дон Сараи, дон Шутка, дон Аирпорте, дон Гази Бабуш, дон Бутелини, и дон Џорче. Сите со нетрпение го очекуваа пристигнувањето на дон Трифолио.

Кога дон Трифолио влезе во тајната ложа, џагорот ненадејно престана.

- „Ако продолжат преку медиумите вака јавно и бесрамно да ги рекетираат нашите преродбенички урбанистички потфати, и да ги обелоденуваат нашите контакти во странство, црно ни се пишува... Мора да преземеме нешто.“

Сите донови знаеја дека треба да предложат некоја оригинална идеја, ама никој немаше храброст да го скрши мразот.

Дон Сараи се осмели прв нешто да каже: „А да им го испратимо дон Кондовини со поклон од нашиот пријатељ Калашњиков?“

Дон Трифолио одмавна со главата: „Ми се свиѓа како размишљаш дон Сараи, ама тоа би ги угрозило ем странските инвестиции, ем помошта од ЕУ. А како што заклучивме на претходниот состанок - од народот малку што остана што да се краде. Мора да се свртиме нанадвор. Мора да размислуваме ем во духот на Рамковниот уговор, ем во духот на нашата нова девиза: „Мисли глобализациски, делувај локализациски!“

Дон Карпуши искористи прилика да се надоврзе: „Се согласувам со дон Трифолио дека треба да користиме посовремени методи. Ете, преку ЗЕЛС можеме да иницираме проект за децентрализирање на граѓанскиот менталитет, со непослушните новинари како целна група.

„Супер, супер“ - веднаш се уфрли дон Џорче. „Да ги собереме најпроблематичните новинари у некој хотел у Охрид, па у Крушево, па у Маврово и да им донесеме странски експерти да им децентрализираат мозок.

Не е лошо“ - потврди дон Aqua Minerale. „Малце да им исперат мозок во духот на тајниот слоган на ЗЕЛС - Во светот секоја општина си има мафија, кај нас секоја мафија си има општина!“

И на дона Центрисима и светна сијаличката: „Ако секоја македонска мафија, пардон - општина, усвои по две гневни новинарчиња - како портпарол и заменик портпарол - со тоа ептен лесно ќе го решиме проблемот. Тогаш многу повеќе новинари ќе работат за нас, отколку за нив.“

Дон Трифолио пресече: „Ако продолжат новинарите да чепкаат по Фи-Коми, катастари, по ДУП-ови и ГУП-ови, по непосредни спогодби, денационализации и транформации, ем „Кометал“ ќе остане без сала, ем Скопје без „Шпанско село“, без трамвај и без Кермес! Каде ли тогаш ќе пеам шлагери?“

- „Така е, така е“ - одобрија сите.

- Дон Трифолио се сврти кон дона Центрисима и почна да диктира:

„Донесувам одлука секоја скопска мафија, пардон „општина“, да основа бесплатен дневен весник во кој ќе вработи по дваесетина проблематични новинари.

Скупјани заслужуваат не еден, туку 10 бесплатни дневни весници.

Даночните обврзници имаат право секојдневно да ги следат активностите на секој дон-градоначалник и неговата администрација.“

Ете, за да заштедиме ем време, ем пари, сите нови дневни весници ќе се печатат во мојата нова печатница, штотуку купена од Виена!“

„- Ave Дон Трифолио, ништо без дон Трифолио...“

Tајниот состанок заврши со громогласен аплауз.

2 коментари:

tv-set on blue рече...

пу бе, се согласиле..
не дошло до тоа
.. that either his signature or his brains would be on the contract :)

сложна мафија - не куќа - туку шпанско село гради :)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week