Идентитетот произведува насилство?

10/02/2006

„Замислете, натераа жена-пратеник, млада и почетник во политичката кариера да си го смени својот етнички идентитет во име на повисоки партиски цели“ - укажува Теута Арифи во својата денешна колумна.
Ги натера ли некој десетиците илјади етнички македонци да си го менуваат етничкиот идентитет во потрага по бугарски пасоши? Случајно Шенген да не ги натера?
Ги натера ли некој стотиците студенти да го менуваат етничкиот идентитет за студентски статус? Случајно квотите да не ги натераа?
Може ли некој да те натера да си го смениш етничкиот идентитет?
Толку ли е моќно тоа фамозно „Бадентерово мнозинство“?
Кога ли ќе сфатиме дека пост-рамковната политика на стабилни и исклучиви етнички идентитети произведува структурно насилство?

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week