Експертски или медиумски автогол?

10/26/2006

Уште еден јазичен автогол:

„Тука мислам дека треба да се направи напор, колку што е можно, да се искорегираат неправилностите при изговорот на македонскиот литературен јазик“, изјави Лорета Георгиевска Јаковлева, директорка на институтот за Македонска литература. (Јазикот не се употребува правилно во медиумите).

Останува дилемата:

Дали директорката на институтот за Македонска литература погрешно го употребува „искорегира“ наместо „искоригира“ (уште подобро, во духот на законот - „исправа“)?

Или пак станува збор за мошне симптоматична новинарска грешка која најилустративно покажува дека Јазикот не се употребува правилно во медиумите.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week