За полициската присилба

1/16/2007

„Јас се согласувам дека нема потреба за спектакуларни апсења. Кога ја видов снимката реагирав, прашав во МВР зошто е тоа така. Тие ми одговорија дека тоа е стандардна процедура во ЕУ за апсење на лице во бегство“, изјави Никола Груевски, премиер. (А1)

Употребата на средства за присилба не е стандардна процедура во случај на апсење на лице во бегство, почитуван премиеру, особено кога истото доброволно се предава!

Според одредбата од Европскиот кодекс за полициска етика, преземена и во нашиот кодекс, „Полицијата може да употреби средства на присилба само кога е тоа неопходно и само во обем што е потребен за постигнување на одредена легитимна цел.“

Исто така, според обата кодекса, „Припадниците на полицијата секогаш мора да ја верификуваат законитоста на своите планирани акции.“

Затоа, логично е да си ги поставиме следниве прашања:

1) Зошто полицијата употребила средство за присилба - физичка сила (боречки зафат врз телото на приведениот) и дали целта на постапувањето на Полицијата не можела да биде остварена на друг начин? Што била целта на употреба на сила во случајот на приведувањето на лицето: одбивање на напад, спречување бегство на лице или совладување на отпорот од тоа лице?

2) Зошто полицијата употребила средство за присилба - средство за врзување на лицето? Дали за да спречи отпор или одбие напад, дали за да спречи бегство на лицето, или пак да оневозможи самоповредување или повреда на други лица?

3) Зошто овластените службени лица го изложиле приведеното лице на јавна љубопитност, спротивно на чл. 29 од Законот за Внатрешни работи?

Значи, не е доволно да се каже „лицето беше во бегство“ за со тоа да се оправда употребата на присилба, особено во случај кога целта на постапувањето на Полицијата можела да биде остварена на друг начин - со апсење без употреба на средства за присилба и без изложување на приведеното лице на јавна љубопитност.

Оттаму, поддршка за премиерот во неговите напори за почитување на процедурите. Очекуваме или јасно образложена верификација на законитоста на полициската акција или казна за лицата кои употребиле средства на присилба спротивно на процедурите изложувајќи го приведеното лице на јавна љубопитност.

2 коментари:

komitata рече...

Абе Жаре, нали си правозащитник. За тепачката на кея нищо не каза. Къде е била полицията?

http://www.tribune.eu.com/articles/2780.html

Имам пост и за тоа, ама уште не е довршен.
Не можам да постигнам.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week