„Македонскиот вопрос“

1/23/2007

Еден илустративен исечок од „Нова Македонија“ од „11 октоври“ 1945 год. - статија напишана со цел да ги демантира критиките на скопските интелектуалци на Манифестот на главниот штаб на НОВ и ПОМ од октомври 1943 год. кои тврделе дека „македонскиот вопрос“ не може целосно да се реши во „југословенска комбинација“.
И уште еден цитат од фамозниот „Манифест“:
„...ние ќе направиме братски сојуз со сите југословенски народи, на базата на полна национална рамноправност со српскиот, хрватскиот, словенечкиот и другите народи во Југославија за да го создадеме братскиот сојуз на јужнословенските народи, зимајќи го во нашите пазуви и братскиот бугарски народ.“
Изгубени илузии...

6 коментари:

Анонимен рече...

Добре че това на времето не е станало, иначе досега да се бехме изклали като добитък както стана с "братскиот сојуз на јужнословенските народи" е бивша Югославия.
Майтапа на страна, обаче ефекта от Краството на сърбите, хърварите и словенците( чудно защо не присъстват македонците!) а по късно и Югославия е че след разпаданетото и се пръкнака и още народи - босненци, черногорци и косовари.:)) Не е изключено след десетина години да има и войводинска и санджакска нации.

komitata рече...

Жарко, колко броя имаш на Нова Македония от първите? Не можеш ли да ги сканираш и да ги качиш в цялост? Ще е много интересно и за нас да прочетеме..

Можам да ветам само некои статии што ме заинтересирале, оти не ги скенирам цели броеви, туку само одделни страници од „Нова Македонија“.
Ќе има интересни нешта, ветувам :)

Кибицер рече...

Па добро... Во АНОК не членуваат само скопски интелектуалци. Само како пример да го земеме Киро Глигоров кој е штипјанец.

поздрав.

Анонимен рече...

Па добро... Во АНОК не членуваат само скопски интелектуалци. Само како пример да го земеме Киро Глигоров кој е штипјанец, а и не е некој интелектуалец :-)))

никола рече...

И јас би сакал да видам уште скенирани текстови. Освен тогашната политика интересно е да се види и јазикот кој се користел; треба да се запраша човек како тоа тогаш се употребувале зборови како вапрос или желание, немало ќ, ѓ итн.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week