Јавниот обвинител - некогаш и денес

1/20/2007

Еве како се бирал првиот јавен обвинител во федерална Македонија:

„За Јавен обвинител на федерална Македонија се предложуе да биде именуван другарот Лазар Мојсов.

Претседателот [Ченто] прави забелешка дали може за Јавен обвинител на федерална Македонија да биде именувано лице које нема диплома за завршени правни науки.

Секретарот образложуе дека јавниот обвинител е преди се политички исправно, борбено и доверено лице, верно на народната борба и независимо от неговата правна дипломна квалификација, но које би могло политички да контролира и спречува противзаконити дејствија.“ (Записник бр. 14 од Заседанието на Президиумот на Народното Собрание на Македонија, одржано на 19 мај, 1945 год.)

Зошто имам чувство дека многу малку нешта се промениле во меѓувреме?

(Покрај толку академици без факултетска диплома...)

Не дај боже да имаш магистрирано на Оксфорд или Кембриџ - тоа е голем хендикеп за вработување.

Најбитно е да си „преди се политички исправно, борбено и доверено лице“ на некоја од партиите на власт.

1 коментари:

ribaro рече...

.. за жал

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week