Водици во Скопје

1/19/2007

„Стариот обичај да се фрла крстот - во Вардар, беше оваа година прославен много тржествено. Пред илјаден народ, и во присаствието на Председателот на Президиумот Методи Андонов - Ченто, генерал мајор Павле Илич и други служебни лица беше спроведен богојавленскиот церемонијал во слободно Скопје.“ (Нова Македонија, бр 34, стр. 4, 1945 )

Кој тоа не лажеше дека комунистите биле неверници?

3 коментари:

Анонимен рече...

Ченто не бил комунист ;-)

Де, де, не бил таму само Ченто, туку и други „служебни лица“...
Инаку, партизаните имале надлежно лице за верски работи кое, според еден документ што го пронајдов, им наредиле на поповите да ја споменуваат и НОВ и ПОЈ во нивните молитви и пеења.
Сакав да кажам, религијата не била толку одвоена од АСНОМ-ска Македонија.
На 1 јануари 1945 год., на седница на Президиумот на II заседание на АСНОМ, свештеникот Јован Гелев дури „прашуе зошто нема поверенство за религија и зошто не може да има такво поверенство. Мотивира да требало да има свештеник кои да можи да назначува свештеници.“
Малце смешно, нели, ама такво било времето.

nikolani рече...

Жарко, што добил за награда тој што го фатил крстот?:)Претпоставувам удбашки ќотек, и долгогодишќно летување на Голи Оток.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week