Името не го менуваме?

1/30/2007


Досега името на нашата држава сме го менувале неколку пати:

1. Од „Демократска Федерална Македонија“ во „Народна Република Македонија“ - 1946.

2. Од „Народна Република Македонија“ во „Социјалистичка Република Македонија“ - 1963.

3. Од „Социјалистичка Република Македонија“ во „Република Македонија“ - 1991.

4. Наместо „Republic of Macedonia“ нашите политичари дозволија да бидеме примени во ООН како "the former Yugoslav Republic of Macedonia" - 1993.

По признавањето на уставното име на Република Македонија од страна на огромен број држави, не е лошо Владата да подразмисли на тема - менување на уставното име на државава (уште подобро - во пакет со нов Устав кој ќе ги одразува европските вредности и нашите стремежи за побрза интеграција во ЕУ).

Мојот поранешен предлог беше - „Република Нова Македонија“ (Macedonia Name Issue: Something Completely New!), но не би имал ништо против да бидеме именувани во ОН и ЕУ како „Република Вардарска Македонија“ или како „Демократска Република Македонија“.

Се ми е поарно отколку некрофилското "the former Yugoslav Republic of Macedonia".

2 коментари:

Lavot рече...

А да предложеше Република Вечер?

:)де, де...

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week