Блогирањето како нова (ре)креативна културна индустрија?

1/26/2007

Мошне тешко е да се илустрира на кој начин македонската блогосфера ја промовира разноликоста на културните изразувања. Претенциозно е да се класификуваат блоговите и блогерите, имајќи го особено предвид плурализмот на блогерски идентитети и нивната нестабилност.

И покрај сите ризици, ќе се осмелам да разликувам неколку блогерски „ориентации“:

1) Литературна ориентација - Етна, Букарски, Јуракот, Дуле Варваринот, мечето УШКО, talent-free, Зглобникот, Таа, Емил Ниами, Вргудинка, Летаргичан, Венера, Зоки Спијач, Антипункт, Вуна, Лукчето, Сивило, НМП ЧИТАНКА...

2) Култур-критичка ориентација - Bi, Мakondo, Schizochronia, Robot Vampir, tv-set on blue, Рибаро, IACOVIBUS, Блогот на ВББ, Moby... Тука, не без скепса, ги вклучувам и критичарите на медиумите: Развигор ;-), Goodbytes, Комуникации... - а би ги вметнал и фотографските блогови - photographic DIARY, photo-soulz, Етна...

3) политичко-новинарска ориентација - .аНТИ, Вуна, Вуна2, Оксиморон, Скопски времиња, Трибун, Канализација, КНСИС, Јади Бурек, Баждарџијата, Волан, Македонска левица, Македонска десница, Филип Петровски...

Специјално би ги споменал, заради нивниот културен придонес:

- Шепард, за својот оригинален придонес во промовирањето на постот како нов реторички жанр, за дизајнерски способности, како и за промовирањето на дијалог помеѓу културите преку неговото учество на меѓународниот блог Topics192.

- Aрхеолошки дневник ©/Археолошки дневник vol.1, Македонска историја и Macedonian Folk Songs - како промотери на македонската култура и наследство.

- РТВ-ВББ - како посебен блогерски феномен кој со организирањето на тематски журки го претвoри својот блог во Радио-Телевизија, со гледаност/слушаност барем колку МРТВ.

- Гершанина - за својот оригинален дневнички стил, како и несебичниот придонес во сексуалното образување на нашиот емотивно неписмен народ.

- Летаргичан - за шприцањето нов дух и духовното облагодорување на македонскиот литературен јазик.

8 коментари:

volan рече...

Умееш убаво да ги дефинираш работите ... кратко и јасно ... не глеам само каде си го сврстал својот блог ???

Поделбата на интересите на еден блогер понекојпат е многу голема ... знам блогери од твојата листа кои под различни имиња на блоговите ги има во две па дури и три листи од твојата поделба ... :)

Како и да е одличен труд ...

ribaro рече...

.. Знам и јас такви Волан но ова е многу тешка работа за анализа. Жаре, секоја чест за работата.
пс: ја пренесов анализава и кај мене на блог, со краток увод во мој стил ;)

darko156 рече...

Што не кажуваш дека ќе држиш сесија, ќе се потрудев повеќе да не морам да бидам на работа.

Ај здравје, ќе муабетиме утре, планирам да дојдам.

Фала на коментарите и поддршката.
Да беше работата за кажување, ќе кажев.
За жал, можевме со АСН да поканиме само неколку блогер(к)и, оти конференцијата беше од (полу)затворен тип.
У секој случај, Шепард, Би и Макондо не мониторираа - така да имате објективни сведоци дали добро сме ги презентирале културните достигнувања на блогосферата. :)

hazel рече...

blogovi se za luzeri. :) ...realno... ne deka jas ne sum...ama objektivno...

„blogovi se za luzeri. :) ...realno“
- Блоговите се за лузери - виртуелно :)

нена рече...

све супер, но има еден блог(ер) што не знам каде би бил сврстен (можеби во литературната секција :), за кој ми е искрено криво што престана да постира, пошто искрено ме смееше, која активност (смеата) за мене е смртно сериозна потреба . :)

www.sneskocool.blog.com.mk

Анонимен рече...

Krajno vreme e da se organizira i konferencija koja celosno bi bila posvetena na blogologijata. Togas bi mozele da se obrabotat i site drugi aspekti na ovoj nov participatorski medium za komunikacija, produkcija, kritika itn. Vo sekoj slucaj, sekoja cest za "preveduvanjeto na jasnesumjas" -na blogot kako medium na jazikot na edna konvencionalna konferencija. A da, i welcome na blogot kako medium za prezentacija - Power Point prezentaciite izgledaa "so over".

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week