И тогаш Бог му рече на Ное...

1/09/2007


Во пакетчето на ќерка ми што и го донесе мајка и (подарок од Филозофскиот факултет) неочекувано се најде и една црвена книга: „Мојата прва Библија во слики“ од Кенет Н. Тејлор.

Не ми текнува дали у пакетчињата за време на социјализмот делеа книги за Тито, комунистички манифест, петокраки или нешто слично. Ако некој знае за таков случај, нека пријави.

Нема пак да го тупам со моите ставови за веронаука, кој сака да чита нека клика (Веронаука или сексуално образование?, Ќе ги учиме и на каменување?, Дали сме секуларна држава?, Догми).

Сакав само да споделам две странички од книгата, за да добиете претстава како најмалите деца би учеле веронаука, а патем и зоологија.

Инаку, дури и да воведе веронаука, Владата на Груевски нема да биде пионер во тоа. Уште на почетокот на септември 1944 „Голема дискусија се отвори по вопросот да ли вероучењето да влези во состав на основната настава или не. После искажувањето на сите членови на Президиумот, се реши вероучењето да биди факултативно, но да остане во склоп на основната настава.“

Не е тешко да се антиципираат аргументите: „Кога можеле „комуњарите“ да воведат веронаука, зошто не и ние?“

За да не испаднете смешни - ете затоа!

И тогаш Бог му рече на Ное...

Колку кенгури гледаш?

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week