Веронаука или сексуално образование?

9/20/2006

„Голем број млади во Шуто Оризари првото сексуално искуство го имале со партнер од ист пол. Малолетнички бракови, дури 140 за две години.“ (Отворен центар за сексуално здравје во Шутка)
Што ќе ги учиме средношколците – веронаука или сексуално образование?
Ќе ги учиме дека изразувањето на сексуалноста е грев, или ќе ги учиме на нивните сексуални права и одговорности, и како да го зачуваат сексуалното и репродуктивно здравје?

Погледнете само какви теми се обработуваат во „христијанската“ литература: Зошто не треба да се омажите за неверник? Вистинската романса е секогаш хетеросексуална. Бог создал универзум врз основа на принципот еден сексуален партнер за цел живот...
Еве, на пример, за какви забрани (согласно Библијата) учителите по „веронаука“ ќе ни ги учат децата:
1) Прељуба
2) Промискуитет
3) Проституција
4) Брзо стапување во брак после разводот
5) Секс пред бракот со партнер кој не е идниот сопруг
6) Силување на верена или мажена жена.
Сеуште сте за веронаука?

6 коментари:

jakov рече...

Веронаука како право на личен избор, организирана од верски институции во нивни простории е сосема во ред. Вклучувањето на истата во редовниот образовен систем е уште една утка.

domenica рече...

Вклучувањето на истата во редовниот образовен систем е уште една утка.

Nemam poveke da kazam :p

А каде се аргументите на застапниците за воведување на веронаука? одеднаш ги снема

Анонимен рече...

G-din Zarko Trajanovski kulturno go molime da otvori diskusija na www.pravoslavie.blog.com.mk za da gi kazeme nasite argumenti i za da vidi deka sme tuka nie "zastapnicite na veronauka" A.M. Teofilos

A.M. Teofilos рече...

G-din Zarko Trajanovski kulturno go molime da otvori diskusija na www.pravoslavie.blog.com.mk za da gi kazeme nasite argumenti i za da vidi deka sme tuka nie "zastapnicite na veronauka"

Нема проблем. Изнесете ги вашите аргументи за (или против моите), со задоволство ќе коментирам.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week