И ДУИ е за човековите права?

9/25/2006

Еве што потсетува Теута Арифи околу предлог законот за полиција во својата колумна За полицијата и демократијата:

„Предлогот како таков е далеку од тоа дека е хармонизиран со меѓународните стандарди за човекови права, а добро ќе беше да има повеќе елементи што потсетуваат на европскиот Кодекс за полициска етика, како еден мошне значен стандард на Советот на Европа, за функционирањето на полицијата во демократските општества. Ќе беше добро, исто така, да беа земени предвид забелешките што со добра намера се дадени од страна на МИНОП и Македонскиот хелсиншки комитет, а според нивните забелешки, најчуствителен дел во законот е процесот на обжалувањето и санкционирањето на постапките при повреди на човековите права од страна на полицијата.“

Очигледено, ДУИ мошне добро ја користи „гужвата“ што настана откако дојдовме во „цајтнот“ со Законот за полиција, во обид да го верификува својот имиџ на партија која се борела за човековите права.

Да не заборавиме, она што ја легитимира полицијата (како институција која има монопол врз употребата на сила) се токму гаранциите дека ќе ја извршува првата основна функција: „Основна функција на Полицијата е заштита и почитување на основните слободи и права на човекот и граѓанинот гарантирани со Уставот на Република Македонија, законите и ратификуваните меѓународни договори...“ (чл. 3).

Како што укажавме, полицијата не ќе може да ја извршува основната функција ако доведувањето со сила во полиција нема да си смета за лишување од слобода (Ем ќе те апсат, ем ќе немаш право да се буниш).

Наместо да биде заштитник, законот ќе и овозможи на полицијата да биде најголем прекршител на човековото право на слобода, гарантирано со Европската конвенција за човекови права.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week