За градењето институции

9/02/2006

Неколку изјави на вице-премиерката ГАБРИЕЛА КОНЕВСКА-ТРАЈКОВСКА (од интервјуто во „Дневник“), и куси коментари:
„Можеби премногу често го повторувам ова, но градењето на институциите е сериозен проблем на оваа држава. Мислам дека многу време е изгубено во овој процес. Не смееме да продолжиме со филозофијата на непрепознавање на нашите недостатоци.“
Овој недостаток е веќе одамна идентификуван како една од главните транзициони болки на Република Македонија. Едноставно, „стожерните“ партии си ги перципираат државните институции како „политички трла“, и дел од нив сеуште владеат според менталитетот „после мене потоп“ – наместо да градат институции, ги урнисуваат или ги партизираат. За стабилизирање на државните институции неопходно е веднаш да се прекине со политиката на „партизирање“, односно, партиските менаџери кои добиле мандат мора да почнат да составуваат тимови од експерти (а не од партиски послушници) кои ќе знаат да ги идентификуваат проблемите и ќе имаат реална моќ да ги решаваат.
За Законот за полиција: „...тој закон не е само суштинска карактеристика што треба да ја уреди областа на безбедноста, туку истиот значи и обезбедување на слободите и на човековите права, како главни постулати на едно демократско општество. Ако тука ги испуштиме конците и едноставно не покажеме политичка свесност, тогаш не можеме да чукаме на вратата на Брисел.“
За жал, вицепремерката тука продолжува со „филозофијата на непрепознавање на нашите недостатоци“ – конците се веќе испуштени ако поради недонесувањето на Законот за полиција добиеме негативно мислење од Европската комисија. Ако Груевски не успеал да испреговара консензус за донесување на овој клучен закон не само за безбедноста, туку и за човековите права, тогаш тоа е првиот негов голем чекор – НАНАЗАД! Дали Груевски избрал да остане на власт по секоја цена, и по цена да не успее со донесување на клучните реформски закони? Тоа ќе се покаже по првите 100 дена од неговата Влада. Да се надеваме дека старата тактика да се префрла одговорноста за недонесувањето на законот на СДСМ или ДУИ, овој пат нема да помине.
На крај, за корупцијата и непотизмот: „Ние имаме сериозен проблем како да се ослободиме од политичкото влијание и, за жал, од врските и непотизмот што владеат во ова општество. А еден од механизмите, иако можеби непопуларен, е некој друг да ви го расчисти вашиот двор, ако вие не сте способни да го направите тоа.“
Признавањето на новата влада дека не е способна самата да си го расчисти сопствениот двор е признавање на поразот уште пред да почне натпреварот.
Просто се сомневам дека донесување на еден човек од страна ќе може да придонесе за пресврт во борбата против корупцијата. Ако сака Владата да постигне нешто во таа насока, тогаш треба да ги „засука ракавите“ и да почне со градење на Институцијата „Обвинителство“ – со наши сили.
Оти, ако почнеме за секоја институција да носиме „човек од страна“, тогаш поарно да станеме протекторат како Косово.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week