„Повратникот од мртвите“

9/27/2006

Секоја чест на „Вест“, кој известуваше и за најавената преработка на предлог Законот за полиција, која, за жал, не се оствари:

„Граѓаните ќе бидат присилно приведени во полициска станица, ако не одговорат на интересот на полицијата од нив да соберат информации што им се потребни во работата.
Пратеникот и поранешен министер за внатрешни работи Павле Трајанов на вчерашната расправа за законот за полиција на Комисијата за одбрана и безбедност предупреди дека ова одредба може да биде злоупотребена во текот на примената. "Постои реална опасност во текот на примената на законот да се загрозат човековите права и слободи на граѓаните", предупреди Трајанов.“ (Останува информативниот разговор)

Мало појаснување: не само примената, туку самите законски одредби го загрозуваат човековото право на слобода и безбедност на личноста со измислицата „присилно доведување“ на неосомничено лице во полиција кое не се смета за „лишување од слобода“.

И едно потсетување, на што укажа Хелсиншкиот комитет пред една година:

„Европскиот суд за човекови права во Стразбур (ЕKЧП) одамна се определил дека “лишувањето од слобода најочигледно се случува онаму каде лицето со сила се чува во полиција“, но, чл. 5 се применува и кога „... лицето не може да напушти одредено место или е обврзано да дојде на некое друго место со службено лице, односно кога не може повеќе слободно да замине...“.

За нашиот Уставен суд и нашата Полиција тоа нема врска. Дури и не е доволно лицето на кое и да е место да каже дека ќе се брани со молчење. Не. Дедер нека го каже тоа во полицијска станица. Е, ако тука најде храброст - тогаш, можеби и ќе го пуштат. Ама ако нема храброст - тогаш, ако не за тоа дело за кое полицијата собирала податоци, за некое друго кривично дело „лицето“ е сигурно виновно. Да му посакаме добредојде на повратникот од мртвите - неговото височество „присилниот информативен разговор“.“

Накусо, културата на човекови права ни е на најниско можно ниво.

Наместо законски систем за заштита на човекови права, донесуваме закони кои овозможуваат систематско прекршување на човековите права.

Наместо уставниот суд да ги штити човековите права, ја штити тоталитарната полиција.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week