Каде е државата?

9/19/2006

Во писмото Државно самоволие, еден жител на с. Зрновци протестира поради групното исклучување од водоводната мрежа на целото село, укажувајќи дека тој (и повеќето други жители) редовно си ги плаќале сметките.
Притоа, го истакнува и следново: „во нашето училиште има околу 300 деца, а и училиштето остана без вода. Ако и ова не е доволен „адут“ некој да си ги исполнува своите обврски и да ги заштита овие деца, навистина се прашувам каде е државата.“
Знам, ќе речете - на „Командант Вентили“ не му фали влакно на главата - како сега кривично да ги гониме тие што оставиле цело село без вода, сосе училиште?
Случајов е симптоматичен - доаѓа „нож до коска“ - некои луѓе не можат да си ги платат сметките. Не стигаат пари. Оставиле деца без вода што мораат да одат на школо и - никому ништо, никој со прст да мрдне. Ни народен правобранител, ни обвинителство, ни бутур. Секој си гледа сеир.
Па, не сме ние толку некултурни како Унгарците да излегуваме на улица кога политичарите ќе не излажат само за повторно да дојдат на власт! (
Најмалку 200 повредени во судирите во Будимпешта).
А доаѓа зима - сметките за струја и парно ќе бидат многу повисоки. Невработеноста е поголема од лани. И гневот е поголем. Ќе се намали ли социјалното незадоволство по воведувањето веронаука во училиштата?
Или, уште ќе си викаме - „ќути, има и бетер“?
Што вика еден блогер, „Колку поише си траеш поише ти го пикет, ова е нова народна поговорка, оти чим не се буниш мора да ти е арно.“ (
CHE)
За жал, од народни поговорки аир не видуваме!

Сетете се само на поговорката - „Видел урда на курот, бачило ќе прави!“
Е, ќе прави - кога му се може!

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week