„Магаре вјавај, магаре барај“?

9/08/2006

Конечно, Буш призна дека ЦИА има тајни затвори во Европа. Не само што призна дека таа програма била „витално орудие во борбата против тероризмот“, туку и дека сеуште останува.
Да сме живи па да видиме уште колку години владите на ЕУ ќе се прават слепи при очи, уште колку години ќе им треба да ги пронајдат „тајните затвори“ на ЦИА. Уште колку години ќе јаваат на магарето, барајќи го.
Читам, една парламентарка на Советот на Европа изјавила дека „признанието на Буш ги направи европските влади да изгледаат глупаво“ (
ЕУ побара изјаснување за тајните затвори).
Што да се каже во врска со ова? - Ако некој изгледа глупаво, ако се однесува глупаво, и ако постојано прави невидени глупости, тогаш не дозволувајте ни случајно да ве залаже – тој е навистина глупав!
Да потсетиме што препорача кутриот Тери Дејвис: „функционирањето на безбедносните служби мора да биде засновано на јасно и соодветно законодавство кое обезбедува адекватни заштитни мерки против злоупотреба, парламентарно надгледување и, каде што човековите права се засегнати, судска контрола.“
Притоа, „активностите на безбедносните служби мора да бидат јасно раздвоени од активностите на полицијата и другите власти кои го спроведуваат законот“, а силната супервизија не треба да ги опфаќа само националните безбедносни служби туку, уште повеќе, странските безбедносни служби кои оперираат на територијата на земјите членки на Советот на Европа.

Македонските власти да прават супервизија на активностите на ЦИА во Македонија???
Ако предлозите на Тери Дејвис се пишувани во научно-фантастичен стил, и ако ви изгледаат како „научна фантастика“, тогаш не дозволувајте да ве залажат – тие се научна фантастика (особено за Македонија).
И така, додека европските политичари самозадоволно си пишуваат препораки, тајните служби ќе си „хараат“ и ќе си прават невидени прекршувања на човековите права, без око да им трепне.
Ај да видиме дали и новата Влада ќе остане заложник на случајот „
Ел-Масри“ (читни за ова и кај Вуна), или ќе успее да го искористи ова поволно ветерче за да се истргне од канџите на тајните служби кои досега толку успешно го рушеа политичкиот кредибилитет и имиџот на Република Македонија.
„Многу сум скептичен“ – ама подготвен сум и на пријатни изненадувања.

1 коментари:

Американ-КАН-КАН

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week