Скандал

9/26/2006

А таман помислив дека веќе ништо во Македонија не може да ме изненади...

Ама ете, ѓаволот ќе те натера да вклучиш ТВ, да се уштекаш на вести, за конечно да осознаеш зошто сеуште треба да постои рубриката „верувале или не“.

Пред малку гледав супер-прилог на „Телма“: некој човек од Кумановско бил уапсен и испратен во Идризово за по вторпат да ја одлежува казната што еднаш веќе ја одлежал!

Ниту судот, ниту полицијата, не му верувале на човекот кога бурно реагирал дека веќе ја одлежал затворската казна!

Во Идризово не биле толку забезекнати. Пред да го пуштат „несудениот“ затвореник, му рекле дека и претходно имале случаи кога од судот им праќале затвореници што веќе ја издржале казната?!?

Случајов е „Коме да се жалиш кад ти отац јебе матер?“ - како што велат нашите соседи. Добро бе, што им станало на нашиве судии? Уште ли се убедени дека „повторувањето (на казната) е мајка на знаењето“?

Да можеше да го прочита ова Кафка, сигурно ќе се превртуваше во гроб. Туку, што да прави сега „несудениот“ затвореник? Човекот е противправно лишен од слобода, ама кому сега да се жали - кого да тужи кога судиите веќе му ја „ебале мајката“?

Баш ме интересира дали и оваа „административна грешка“ ќе биде „одвеана од виорот“. Дали пак ќе надвладее традиционалното: „се дешава“, „па луѓе сме, грешки правиме“ - и „никому ништо“. Или, конечно, некој ќе понесе лична одговорност - морална, политичка, кривична?

Ај, да сме живи па да видиме, ова е интересн тест дали нешто навистина се менува во Македонија. Или ќе испадне дека некој кревал само реторичка прашина пред избори?

Ако и после вакви кафкијански скандали не почнат да фрчат оставки, дисциплински мерки, и кривични пријави - ќе испадне дека ништо не се менува на подобро, освен за персоните што успешно ги зазеле истите корумпирани фотелји.

И пак ли „македончето“ наше „мудро“ ќе си трае, среќно што по грешка не завршило во Идризово?

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week