Феминистички удар врз патријархатот?

9/21/2006

Конечно раздвижување на македонската феминистичка сцена.
Во текстот на КАРОЛИНА РИСТОВА-АСТЕРУД „
А зошто г. Трајковски да не оди на породилно?“ (потпишан со „функционерка во СДСМ и феминистка“) дадена е следнава храбра оценка:
„...влегувањето на Конеска-Трајковска во Владата објективно претставува значаен удар врз патријархијата во Македонија. Дозволете, со речникот на радикалниот феминизам: да, драги мои балкански машки (а богами и женски) шовинистички с..., во Владата ни влезе за министер - мајка на бебе! Помирете се со тоа! Министерката, убедена сум, нема да биде полоша од ниеден маж - министер, татко на бебе (кој тоа се секира како бебето-Еленовски, претходно Манасиевски, ги кочи нашите напори за НАТО, особено ако и мајката е некоја залетана кариеристка?)! Ако веќе се врши притисок некој од сопружниците да оди на породилно, тоа нека биде сопругот на министерката, како хиерархиски подреден, што ќе реши и други сериозни политички проблеми за оваа влада. (Г-н Трајковски, не плашете се од потсмевот од тоа. Вашите партиски патријархални „конзерви" - скандинавските Викинзи, вклучително и конзервативните, редовно користат породилно и се уште важат за најмажјаци на планетата Земја!).“
Патем, Каролина му влепува еден феминистички шамар и на „балканското маже“ Никола Груевски:
„Секако, претседателот на нашата Влада, г-н Груевски, ја вклучи г-ѓата министерка во Владата од други мотиви и сметки, а не за да му зададе удар на македонскиот патријархализам, ниту да ни се прикаже, не дај боже, за феминист. Се уште е свежо сеќавањето како во изборната кампања, во манир типичен за едно балканско маже, г-н Груевски извикуваше политички мудрости од типот „срамота е жени да ги издржуваат своите мажи"!“
Останува да видиме дали патријархалната политичка империја ќе го возврати ударот, или конечно ќе се реши да го симне својот мачо-шовинистички срам давајќи му приоритет на заташканиот закон за анти-дискриминација, кој е неопходен за постигнување родова еднаквост.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week