Референци и акроними

9/01/2006

Во писмото „Дали Грција ни наметна решение за името?“ објавено во денешен „Дневник“ се провлекуваат интересни заблуди:

„Сметам дека сите знаеме (вклучувајќи го и г-дин Димитров) дека нашата држава во сите меѓународни организации е примена под името „Former Yugoslav Republic of Macedonia“, со што излегува дека е дефинирано нашето меѓународно име, па макар и привремено. Оттука произлегува и мојата збунетост и загриженост, па сакам да го поставам следното прашање: „Дали е решено меѓународното име на нашата држава.
Односно, дали како што кажа г-дин Димитров дека во ОН не се преговара за
меѓународно име на РМ, и со тоа останува кованицата „FYROM“ како меѓународно име на нашата држава?“
Како прво, нашата држава е примена во различни меѓународни организации под различни „референци“.
Како второ, авторот на писмото зборува за „меѓународно име на РМ“, користејќи неофицијална кратенка која како и кратенката „FYROM“ воопшто не се сретнува во никаква меѓународна комуникација.
Како трето, зошто луѓето не сфаќаат дека акронимот „FYROM“ е грчка итрина за да се покрие употребата на „Македонија“, исто како во кратенката РМ?

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week