Догми

11/06/2006

Интересни против-аргументи од еден читател по повод текстот Ризикот поголем од придобивките на веронауката:

Не сум ни знаел дека државата цел живот ми се мешала во убедувањата! Никогаш не сум верувал дека потекнувам од мајмун, но (по вина на државата!) морав да учам за теоријата на еволуцијата. И никој од државниот апаратчик не дошол кај моите родители да ги праша дали таа теорија противречи на нивните убедувања. Моите деца учеле и за Маркс, и за Ленин, и пак никој не дошол да ме праша дали марксизмот-ленинизмот се противи на моите убедувања!“ (Баучот веронаука)

Што е поентата? Ако можела досега државата да се меша, зошто не и отсега? Баучот веронаука како баучот на комунизмот? А зошто тогаш да не го вратиме и марксизмот во училиштата?

Погледнете го само клучниот „аргумент“:

Боже, прости ни. Ние си имаме Устав, и не можеме туку така да го менуваме заради Тебе. Но, знаеме дека си долготрпелив, и затоа почекај, за век-два можеби ќе го смениме Уставот...

Не знам зошто човекот воопшто се труди да аргументира, кога во „веронауката“ сите клучни проблеми се решаваат со привикување на Бог, црковните догми, или со толкување на светите книги.

Еве уште еден аргумент против христијанската веронаука:

- Веронауката не треба да постои, затоа што го споменува Неговото име залудно!

Дарвине, прости ми!

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week