Бастиони на нетолеранцијата

11/05/2006

На нашите Универзитети се уште можете да сретнете професори кои се расправаат со студенти во обид да им докажат дека хомосексуалноста е неприродна и девијантна.

Можете да сретнете професори кои одбиваат теми за дипломска поврзани со хомосексуалноста од страв да не направат грев.

Можете да сретнете дури и такви кои го негираат постоењето на хомосексуалците во Македонија, јавно застапувајќи тези дека хомосексуалноста е „ѓубре на Европа”, „болест на душата” и опасност за „битието на Македонецот”.

Во нашите образовни процеси се вклучени и луѓе кои јавно докажуваат дека лезбејството е нужно поврзано со феминизмот и дека „поинтелигентните и поженствените феминистки се евентуално бисексуалки” (?!).

(Извадок од текстот Бастиони на нетолеранцијата, Неделно време)

2 коментари:

Shepard рече...

на дебата околу хомосексуални бракови, ја зборев за бракот ко правна „институција“, на кратко „ако двајца се сакаат, живеат заедно, зошто да не можат да си регулираат имотно-правни прашања“ и сл.

и репликата беше „ама репродукција, суштина и сл.“

и после малце дебатирање, „сократ“ дојде до заклучок дека брак измеѓу „спонзоруша“ и чорбаџија има суштина, а брак меѓу двајца од исти пол не..

дамјан рече...

А што ако се тројца?

Јас мислам дека „брак“ не треба правно да постои, а од друга страна да може луѓето со граѓански договор да си ги утврдат условите на заеднички живот.

Мислам дека дури и нема некоја посебна пречка околу тоа денес, освен што во некои закони сопружниците имаат одредени бенефиции кои не-сопружници не можат да ги имаат. На пр. во врска со здравстцено осигурување и сл.... Би било фино да се прочешлаат законите и да се види кои закони ги дискриминираат невенчаните луѓе.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week