Столбот на срамот

11/14/2006

МВР има моќ да ги „беси“ луѓето на „столбот на срамот“ уште пред да бидат обвинети. (види Анти, Да се каменуваат, мамичето нивно криминално)

Станува збор за една од покрупните „фабрички грешки“ - полицијата сеуште се себе-перцепира како орган за репресија на сторители на кривични дела, а не како еден од инструментите на правната држава - кој си има работа со осомничени лица.

За жал - се додека медиумите продолжуваат да дејствуваат како соучесници во злосторот третирајќи ги осомничените како криминалци, се додека нема ефективни инструменти и судски пресуди за повреда на правото на пресумпција на невиност, политиката „МВР те тужи, МВР те суди“ ќе продолжи по старо.

3 коментари:

нена рече...

така е! со тоа што често се заборава и една субваријанта- медиум те тужи, медиум те суди. Колку воведни прилози на вести па и уреднички едиторијали имало со таква и слична содржина...

линкови да не ставам, неборени се.

Анонимен рече...

Добро, ова е у реду со твоите убедувања за човековите права и презумпција на невиност, ама тебе јеби га Жарко, како да ти кажам те интересира здолништето, а не пичката (абе уметник си ти, што подзатскриено нека е). Извини ама, од кога тоа дојде ред за испревртување на редот. ПРВО ДА СЕ КАЗНАТ И ЗАТВОРАТ (ПИЧКА ИМ МАТЕР) СИТЕ ШТО КОНСТАНТНО НЕ ЗАЕБАВАА ДО СЕГА. У ствари и може паралелна борба, АМА НА НАРОДОТ МУ ТРЕБА ПРВО КРВ ДА СЕ НАПИЕ!!!!!! Од Trickygirl.

пораката е - „медиум те тужи, медиум те суди“? :)
Кога ќе те наместат на медиумско-полициски тапет - некогаш испаѓа дека си крив што си жив.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week