Децентрализирани срамотилаци

11/02/2006

Нов образовен скандал:

Неплатените долгови и блокираните сметки ги испразнија училиштата.“ (Долгови ги замрзнаа училиштата)

Ако родителите се должни да ги испратат своите деца на училиште (основното образование е задолжително), а властите не успеале да создадат услови за остварување на правото на образование, тогаш -

1) Одговорните лица треба да бидат најстрого казнети за повредата на правото на образование на илјадници ученици.

2) Државата треба да им исплати обештетување на родителите заради повреда на правото, како и за дополнителните трошоци за грижа на децата.

Да сум на местото на родителите веднаш би поднел тужба.

Ако државата не е способна да создаде елементарни услови за уживање на правото на основно образование, тогаш треба да ги промени правилата на игра и да овозможи основно oбразование и во приватни училишта.

1 коментари:

Уште едно потсетување: „Скенирањето на состојбата со инфраструктурата и условите во кои учат децата во основното образование, покажа дека најмалку 15 000 деца на возраст од 6-14 години голем дел од својот живот го поминуваат во простор кој не ги задоволува минималните затворски услови дадени во стандардите на ООН и Советот на Европа.“ (ПРАВА НА ДЕТЕТО - анализа на случаи кои се водат пред Хелсиншкиот Комитет)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week