Премиер на сите граѓани?

11/20/2006

Проблемот на Груевски се состои во тоа дали тој ја чувстува Шипковица како дел од својата земја или не. Кога би ја чувствувал како дел од својата земја тогаш тој би отишол во Шипковица.“ (До Шипковица и назад)

Согледбата на Теута Арифи - колку и да е политички пристрасна - обелоденува дел од причините за конфликтот.

Најголемиот дел од жителите на Шипковица, и од карадачкиот/липковскиот регион немаат чувство дека живеат во Македонија, меѓу другото, и затоа што највисоките државни претставници не ги посетуваат овие региони, ниту пак се заинтересирани за идентификување и решавање на нивните секојдневни проблеми.

Посетата на претседателот на Владата на сите места кои беа зафатени од конфликтот во 2001 година (со цел да се идентификуваат проблемите на граѓаните, и да се пронајде соодветна форма за нивно решавање) би бил голем исчекор кој би придонел не само за релаксирање на меѓуетничките напнатости, туку и за свртување кон пресудните економски проблеми што најмногу ги мачат токму граѓаните од овие региони.

1 коментари:

Ivica Bocevski рече...

Рака на срце, и политичарите - етнички Албанци - чија што целокупна политичка платформа се темелеше на етничката мобилизација никогаш не ги отворија темите за развој на инфраструктурата, социјалните права, здравствените и образовните услуги во овие региони. Етно-политиката најчесто беше инструментализирана во функција на најжестоката политичка патологија (корупција, непотизам, кронизам и слично), а мора да признае и дека македонскиот естаблишмент долго време мислеше (некои сеуште и мислат) дека со корумпирањето и компромитирањето на политичките лидери - етнички Албанци - ќе се решат и меѓуетничките проблеми во Македонија. Ете толку од креативното и стратегиското расудување во македонската политика.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week