Дали сме секуларна држава?

2/26/2006

Прашањево се почесто си го поставувам поради
1) мешањето на државата во религиозните спорови
2) небулозните судски одлуки со кои се брани идејата за една Македонска православна црква
3) сомнителната иницијатива за воведување нови наставни содржини во кои ќе се изучуваат религиите
Што велат колумнистите на МПЦ за последнава иницијатива: „Веронауката не смее да се сведе на серија сувопарни методски единици од квазирелигиозна социологија (или плуралистички марксизам)...“ - извадок од колумната на Епископ велички Методиј, во „Неделно Време“.
Да потсетиме, со цел да го разгориме конфликтот:
Уставниот суд, во 2000 год., донесе одлука за поништување на актот со кој се пропишуваше одржување на верски благослов во основните и средните училишта.
Во 2003 год., Уставниот суд го укина решението за донесување наставна програма во основното образование по веронаука.
Според УСУД, граѓанинот има можност да се запознае со некоја религија „во рамките на верските заедници и религиозни групи и надвор од нив, според амандманот VII точка 2 , но не и во рамките на државните органи или државните училишта како јавни институции.“
Дали новиот состав на Уставниот суд ќе подлегне на притисоците на Владата и религиозните организации и ќе го смени своето секуларно стојалиште доколку биде оспорена одлуката за воведување нови наставни содржини за запознавање со религиите?
Отворам кладилница по ова прашање! (на зборот „дебата“ и онака никој веќе не се пали)

9 коментари:

Ivica Bocevski рече...

Мислам дека никој повеќе не го интересира да дебатира на оваа тема, а и мене ме нервира да се повторувам ...

А бе, тоа се темите, Ивица. Во постот има два линка до одлуките на Уставен суд што можат да бидат корисни. Оти сега пак мислат да ги газат.
Инаку, баш ти читав колумната за „Рамковниот“. Се тоа убаво - и ја едно време пишуев дека станавме земја у која веќе не е битно кој што прави, туку кој што е - ама зошто реферираш на тоа „Рамковниот“, а не на Уставот? Уставниот суд убаво си кажа дека „Рамковниот“ не е правен акт, значи тоа одделението во Владата за спроведување на „Рамковниот“ е илегално. Срамота, бе Ивица, па нели се декларираме како уставна и парламентарна демократија? Што тогаш го есапиме „Рамковниот“, а не Уставот?

никола рече...

еве што вика бране the red на ова прашање:

(http://www.president.gov.mk/info.asp?SectionID=4&InfoID=1107)

НОВИНАРСКО ПРАШАЊЕ:
На кој начин државата ќе и помогне на црквата?

БРАНКО ЦРВЕНКОВСКИ:
Пред се, ние како држава, преку сите државни институции, органи и ја даваме целосната поддршка која не е само декларативна, туку е суштинска, сето она што е неопходно за да функционира црквата беспрекорно. Таа и досега беспрекорно и ефикасно функционираше, онака како што налагаат и каноните и законите на оваа држава. Меѓутоа сите оние други работи што претставуваат логистичка поддршка, МПЦ може да смета на таа поддршка од страна на македонската држава.


понатаму, пак проблеснува:


НОВИНАРСКО ПРАШАЊЕ:
Кој е Вашиот апел за припадниците на црквата на Јован?

БРАНКО ЦРВЕНКОВСКИ:
Немам никаков апел до припадниците и не знам дали вреди да се упати апел на толкав мал број луѓе. Но, имам апел до сите верници што и припаѓаат на МПЦ, а тоа е дека токму овој период треба целосно да застанат зад нашата МПЦ, да и ја дадеме целосната наша поддршка. Тоа е апел и до верниците и до свештениците и не само со верниците во Република Македонија, туку и до сите оние што и припаѓаат на МПЦ ширум светот, во прекуокеанските и во европските земји. Тоа е најдобриот начин да се одговори на ова последно креирано сценарио.

Фаворизирањето на било која религиозна заедница од страна на државата претставува упад во религиозната слобода. За жал, ниту Претседателот, ниту Собранието (со декларацијата) не им беше гајле дека со нивното вмешување ја ставаат Република Македонија во друштво со оние земји каде што не се почитуваат религиозните слободи.

никола рече...

не само што не им е гајле за позицијата на земјата, туку ги гонат своите граѓани кои не сакаат да веруваат во - да го цитирам прецедателот - нивната мпц. незнам која друга држава го прави тоа, мислам дека ни во саудиска арабија, ни во индонезија не е така - сепак таму зад инцидентите не стои директно државата.

згора на се’, православните се третирани како граѓани од n-ти ред штом претседателот смета дека не вреди ни да им се обрати.

да не речам дека изјавата може да се протолкува како директен повик на насилство - затоа што прецедателот не кажува во што се состои поддршката што треба да и’ се даде на мпц. не повикува на молитва. а знаеме како државата и граѓаните ја поддржаа мпц конкретно во случаите во параклисот во драчево.

vasil рече...

Prvo:ne znaete kade lega zajakot.Od kade pochnuva i kade odi.Grevot e napraven,a kaznata se protega na chetiri pokolenija.
Vtoro:nitu sekularna nitu verska, a prakseoloshka klika komunjarska.Mnogu dobro bi bilo da odberat ili ednoto ili drugoto,no togash imaat obvrska;mislam deka devete varijanti se daleku od niv;tretata-prakseoloshkata nema moral zatoa im prilega i obilno ja koristat.
Treto:komunjari + MPC = prevara.

Анонимен рече...

Very nice site!
loans travel cruise lines tax file numberaus 27 tvs national patent law association cts navigation cadillac buy xenical cheap plastic business card

Анонимен рече...

That's a great story. Waiting for more. lesbians peeing their pants Mitsubishi data cables analysis Acne best make prone skin up Red pearl perfume 7search.com affiliate program Acne available best treatment 2005 chrysler 300 pictures F40 ferrari dealer uk cialis 2004 g35 sedan infiniti mp3 linux car player over-masturbation erectile dysfunction http://www.headset-adapter.info/Red-acne-scars.html

Анонимен рече...

Cool blog, interesting information... Keep it UP film editing classes

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week