Пофалби за Претседателот!

2/17/2006

Еве, да не речете дека само ја критикувам власта. Пред месец и половина, во текстот „Македонија - „Рамковна етнократија“?, укажав на грубиот фалсификат во официјалните англиски преводи на Уставот, објавени на интернет страницата на Претседателот на Републиката, и на Собранието.
Претседателот имаше доблест да ја признае грешката (или фалсификатот?), и наместо комплетно преземање на текстот од „Рамковниот договор“ сега се преведени уставните амандмани од 2001 год.
На пример: „Any other language spoken by at least 20 percent of the citizens is also an official language, written using its alphabet, as specified in this Article“ е превод на соодветниот дел од Амандманот V: „Друг јазик што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните, исто така, е службен јазик и неговото писмо, како што е определено со овој член.“
За жал, на собраниската страница сеуште стои овој официјален англиски превод: „Any other language spoken by at least 20 percent of the population is also an official language, written using its alphabet, as specified below. “ - текст на „Рамковниот договор“ (Anex A, Article 7) кој не е изгласан од страна на Собранието. Се разбира, македонскиот превод на овој дел од „Framework Agreement“ не соодветствува со соодветниот дел од Уставот (Амандман V): „Кој било друг јазик што го зборуваат најмалку 20% од населението исто така е службен јазик, и неговото писмо, како што е подолу специфицирано.“.
Така, сега имаме два официјални англиски преводи на Уставот кои значително се разликуваат и ги доведуваат странците во забуна (или заблуда).
Симптоматично, ама и англиската интернет страница на Владата - „Факти за Република Македонија“ - е со години „under construction“! На официјалната страница на македонски јазик, „Рамковниот“ е самоволно прогласен за глава X на Уставот!
За што станува збор: за ненамерни грешки, нестручни „преведувачи“, или за намерно газење по Уставот?

4 коментари:

Анонимен рече...

best regards, nice info
Professional behind the head telephone headset Diazepam target tenuate Examples of tricyclic antidepressant baylor college medicine paxil application blackberry download zoloft from paxil switching Suzuki race may 2006 dealing with depression paxil Thailand business video conferencing h 323 Dog losing hair Online wellbutrin sr no prescription needed buy zocor Prozac paxil generic $30 100 pills Will low blood pressure harm my baby

Анонимен рече...

Looking for information and found it at this great site... Tisane et cellulite Showgirls dance Outdoor emergency phones Find cellphone plans for bad credit al tel wireless plans Nec xga projectors 2100 lumen http://www.buyzoloft8.info Conferencing live meeting web Colostrum supplements for kittens Cell+phone+plans+michigan Samsung 2k by 2k flat panel display Top products mp3 players Black anal and cum swallowing workers compensation insurance settlements ratings Internet marketing seo gambia tires with free shipping Ambien and children Nec mitsubishi 21 inch lcd monitor

Анонимен рече...

best regards, nice info »

шлајфка рече...

хм.. па зашто те чуди што е анд`р канстракш`н, нели државава е во реформи :):):) па кога ќе завршат реформите ќе биде.. ќе потрае, ама учени сме ние :)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week