Македонска геометрија

1/08/2007

Кругот може да биде и малку тркалезен.“ - Милчо Манчевски, режисер

(Се чувствувам како да туркам пијано на Водно)

Ме потсети Милчо на една случка од детството:

На последниот час од годината, во петто-шесто одделение, наставникот по математика вложува крајни напори да му ја поправи единицата на едно другарче.

Прашањето за двојка е: „Каква геометриска фигура е коцката?“

Другарчето со константна единица почнува да мисли, да дума, да пусти... Ваква шанса не се пропушта. После 3-4 минути макотрпно размислување (во училницата гробна тишина), на лицето на другарчето му светнува сијалица. Лицето му зрачи со еурека-насмевка, а од неговите усни излегува незаборавна дума:

„Плочаеста!“

1 коментари:

Анонимен рече...

Ако кругот може да биде и малку тркалезен, тогаш и коцката може да биде малку „плочаеста“ - колку за двојка :)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week