Еднојазичен Чаир?

1/12/2007

Во најновиот извештај, Хелсиншкиот комитет против предложениот закон за лустрација, со прашањето: „дали може да се гради систем во кој се почитуваат човековите права и слободи врз основа на досиеја кои ги водела тајната полиција на претходниот политички систем?“ (Месечен извештај за ноември - декември 2006).

Сепак, повеќе впечаток ми остави пародизирањето на исчезнувањето на македонскиот јазик од споменикот на Скендербер среде Скопје:

„Имајќи полно разбирање за сложеноста на проблемот – да се налепат над 15 букви на македонска кирилица на споменикот, како и енормните суми потребни за една таква операција – сигурно над 1.500 денари – се надеваме дека Владата при првиот ребаланс на Буџетот за 2007 година ќе направи максимум напори. Доколку тоа не успее – предлагаме едновремено да се распише граѓански самопридонес односно да се аплицира пред ЕУ да го финансираат овој исклучително скап проект. Доколку се постапува ургентно – можно во првиот квартал на 2009 година на споменикот да осамне макар скратената верзија: „Скендер Бег“.

Каква политичка еволуција: младите „лавчиња“ од ВМРО-ДПМНЕ кои се бореа против настава на албански јазик, дозволија изградба на споменик среде Скопје од кој мистериозно исчезнува македонскиот јазик!

5 коментари:

нена рече...

лично мислам дека конкретниов извештај, а посебно во одредени делови, е далеку под нивото кое организацијата го има во европски рамки.што впрочем важи за македонското седиште ин тотал.

нивото се руши по повеќе линии, почнувајќи од приземниот вокабулар, се до погрешно изведените заклучоци,бледата аргументација, клеветењата, (кои, види парадокс,се и лајт мотив за извештајов уопште) и несоодветните компарации, за кои личи дека се страшно-уау поентирање, а вредат за 6-ка по кривично.

впрочем, такво мислење имам за грото извештаи на ХЦ. секоја чест на персоналните исклучоци во организацијата, од кои некои и лично ги познавам и сметам дека би биле, на пример, одлични судии.

за прејудицирањата пред Стразбур ич па и да не зборам - све се измешало- од слобода на говор до национални постапки.

уосталом, живи били па видели.

„Воопшто не е потребно да му посакаме среќа на Младенов во постапката пред Европскиот суд за човекови права во Стразбур – исходот е практично извесен.“ - пише во извештајот.
Ништо не е извесно, кога станува збор за настани што допрва треба да се случат.
За контингентните искази од иднината не можеме да кажеме ниту дека се вистинити ниту дека се лажни - не предупредуваше Аристотел.
Колку што гледам, не си љубителка на пародизирање во извештаи. :)

нена рече...

Додуша, пошто и МХЦ е една своеврсна пародија, извештајот сосема и приличи :)

Анонимен рече...

A пошто и FYROM е една своеврсна пародија, извештајот сосема и приличи :)

Bono Vox рече...

А со оглед на тоа и дека животот е своевидна пародија...

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week