Изгубени илузии

11/20/2007

Кратко траеја илузиите дека извештајот на ЕУ „не е толку поразителен“:

„Ова беше изгубена година во однос на реформите од европската агенда“, рече Фуере. (Изгубена година за реформи).

Кратко траеја и илузиите дека полициската акција во Бродец е „100% успешна“:

„Според народниот правобранител, од досегашните добиени сознанија е утврдено дека лекарите од Клиничкиот центар во Скопје констатирале дека сите 13 приведени лица имаат телесни повреди. До истите констатации дошле и затворските лекари при прегледот на приемните лица.
„Во разговор со приведените лица, можевме визуелно да заклучиме дека тие лица имаат повреди, за кои се изјаснија дека ги добиле на патот од село Бродец до приемот во затворската установа“, вели Мемети.“ (Утрински весник)

Покрај индициите за тортура и нечовечки третман кон приведените лица, можат да се наведат уште неколку индикатори кои ја побиваат пласираната теза дека „Планинска бура“ била 100% успешна акција:

1) Може ли акцијата да се прогласи за 100% успешна кога и МВР зборува за „дел од лицата по кои се уште се трага“, во кои спаѓа и предводникот Лирим Јакупи?

2) Може ли да се прогласи акцијата за 100% успешна ако сеуште немаме резултати од истрагата за акцијата во која под нерасчистени околности загинаа неколку лица? (Amnesty Internacional веќе изрази сомнеж за непропорционална употреба на сила, за загрозување на животите на цивилите, и предупреди да биде спречена тортура и нечовечки третман кон уапсените лица).

3) Може ли да се прогласи акцијата за 100% успешна ако ден потоа „Странски новинарски екипи кои сакаа да отидат во овие две села беа одвратени од намерата“ поради вооружени групи „раздвижени низ шарпланинските села Бозовце и Вешала“ (На повидок нова планинска бура?)

И, на крај, какви се тие лажни дилеми дали припадниците на групата од Бродец се „криминалци“ или „терористи“:

„- Фактот што тие ја нападнаа полицијата во моментот кога се обиде да ги приведе и пружија отпор зборува дека извршија кривични дела кои можат да се оквалификуваат многу потешко. Ние денеска го доставивме посебниот извештај па останува на Обвинителството конечно да ги формулира и процесуира пријавите, но, според она што се случи таму, има простор за многу потешка квалификација од криминални групи, рече Јанкулоска.“ (Презентирано запленетото оружје од акцијата во Бродец ...)

Зарем сторителите на кривично дело „терористичка организација“ не се криминалци? Дури и да се докаже на суд дека групата на Јакупи била „терористичка организација“ од тоа воопшто не следува дека не станува збор за криминална група! Токму спротивното!

На крај, уште една контрадикција на МВР:

„Одговорајќи на новинарско прашање за потврдата на идентитетот на шестмината загинати од групата, министерката Јанкулоска рече дека конечната потврда за имињата на загинатите ќе следи по завршувањето на обдукцијата од страна на Институтот за судска медицина кој, како што кажа, единствено може да го потврди идентитетот на загинатите.“ (Презентирано запленетото оружје од акцијата во Бродец ...)

Ако единствено Институтот за судска медицина може да го потврди идентитетот на загинатите, зошто тогаш ден претходно МВР триумфално ги соопшти нивните имиња? (Потврдено загинувањето на Шити).

1 коментари:

Анонимен рече...

А да формираш партија и да го поведеш македонскиот народ на чело со албанскиот кон посветла идниа?

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week