Вести од блиската иднина: Неколку стотици блогери приведени поради кршење на законот!

11/22/2007


Неколку стотици блогери кои вечерва ќе ја поминат во полициските станици, се само дел од големата криминална блогерска мрежа. Полициската акција наречена „Електронско око“ трае уште од април годинава.

Сите уапсени блогери биле тајно снимани како во континуитет не се служат со личните имиња што им се запишани во матичната книга на родените.

Според најавите од полицијата, акцијата ќе продолжи и во следните денови, а бројот на уапсени треба да се движи околу 1000.

Од МВР за денеска рекоа нема да коментираат се додека не заврши целата акција, односно се додека не се уапсат сите осомничени за кои веќе се обезбедени докази.

Неколку стотици приведени утре ќе се појават пред комисијата на Министерството за внатрешни работи која треба да им изрече глоба во износ од 50 до 150 евра.

„Располагаме со сознанија за инволвираност и на други блогери во овој тип на криминал. Од наша страна ќе побараме УЈП да го испита и потеклото на имотот на сите лица кои се осомничени во акцијата „Електронско око“, изјави министерката за внатрешни работи.

Законот е јасен, ни потврдија правните експерти: „Глоба во износ од 50 до 150 евра во денарска противредност ќе му се изрече за прекршок на лице кое не се служи со личното име што му е запишано во матичната книга на родените.“ (чл. 8 од Законот за личното име, Службен Весник на Република Македонија, 31 мај 2007).

12 коментари:

glisha рече...

Неможев да најдам пречистениот текст, но фак навистина имаме ваков закон!

Predlog zakon - licno ime

Анонимен рече...

Адје ајде... се работи за употреба на лично име при пополнување документи и друга официјална информација. Не туку кревајте џева непотребно...

By Jove рече...

ozna sve dozna
a
udba je tvoja sudba

kimi рече...

lično smetam,ako zakonov se primenuva vo praksa,ke se zbogatam...:)
p.s. si ja zaboraviv knigata kaj tebe...:(

Анонимен рече...

Жарко,за да спроведат акција „Електронско око“ треба да се кадровски доквакани.Овие нашиве од информатика ни „И“ немаат.Ти текнува кога Бугарите му упаднаа на Сранко Црвенковски на сајт? :) Ем главна фаца у државнички заебанции, ам електроинженер:)

Ако сакам да се скријам, дефинитивно ништо не ми можат.Но зошто би се криел?

www.psiholog1.wordpress.com

kibicer рече...

Јас ќе се повлечам во Парагвај :)

The Goddess рече...

ех кога би ме приведиле за блогирање... ееее....
едно знам, никогаш нема да си го кријам лицето со јакната!

„...се работи за употреба на лично име при пополнување документи и друга официјална информација.“
А каде го пишува тоа во Законот за личното име?
Чл. 1 од законот ст. 2 вели:
„Граѓанинот се служи со личното име што му е запишано во матичната книга на родените.“
Што значи тоа „служи“? Никаде не е објаснето дека се подразбира само „пополнување документи и друга официјална информација“.
Споменатата глоба е во случај кога било кое лице „не се служи со личното име што му е запишано во матичната книга на родените.“
Во матичната книга ми е запишано името „Жарко“, на кирилица.
Дали може да бидам казнет ако го користам името на латиница, со оглед на тоа што одредбата вели „личното име што му е запишано“?

Анонимен рече...

Aпел Председнику и Влади Републике Србије
Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да покрену преиспитивање законитости могуће одлуке о независности Косова код Међународног суда правде у Хагу. Овим поступком би се у највећој мери допринело онемогућавању отцепљења покрајне из састава Републике Србије.
Предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:
Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е
Савета безбедности
позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;
подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;
узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из 1999. године;
узимајући у обзир члан 96. Повеље Уједињених нација;
у циљу заштите чланских права и поретка Организације;
Одлучује да постави следеће правно питање Међународном суду правде:
Да ли је одлука органа на Косову и изван Косова о независности за Косово у складу са чланом 2. Повеље Уједињених нација ?
У случају блокаде у Савету безбедности, услед Вета неке или неких држава, предлажемо да исто питање постави Генерална Скупштина Уједињених нација. Овај текст би имао следћу форму:Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина
позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;
подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;
узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из 1999. године;
узимајући у обзир члан 96. Повеље Уједињених нација;
у циљу заштите чланских права и поретка Организације;
Одлучује да постави следеће правно питање Међународном суду правде:
Да ли је одлука органа на Косову и изван Косова о независности за Косово у складу са чланом 2. Повеље Уједињених нација ?* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.10.2007.)

Анонимен рече...

Aпел Председнику и Влади Републике Србије
Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да покрену преиспитивање законитости могуће одлуке о независности Косова код Међународног суда правде у Хагу. Овим поступком би се у највећој мери допринело онемогућавању отцепљења покрајне из састава Републике Србије.
Предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:
Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е
Савета безбедности
позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;
подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;
узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из 1999. године;
узимајући у обзир члан 96. Повеље Уједињених нација;
у циљу заштите чланских права и поретка Организације;
Одлучује да постави следеће правно питање Међународном суду правде:
Да ли је одлука органа на Косову и изван Косова о независности за Косово у складу са чланом 2. Повеље Уједињених нација ?
У случају блокаде у Савету безбедности, услед Вета неке или неких држава, предлажемо да исто питање постави Генерална Скупштина Уједињених нација. Овај текст би имао следћу форму:Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина
позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;
подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;
узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из 1999. године;
узимајући у обзир члан 96. Повеље Уједињених нација;
у циљу заштите чланских права и поретка Организације;
Одлучује да постави следеће правно питање Међународном суду правде:
Да ли је одлука органа на Косову и изван Косова о независности за Косово у складу са чланом 2. Повеље Уједињених нација ?* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.10.2007.)

Анонимен рече...

Appeal for Prompt Action of the President and the Government of Republic of Serbia
We appeal* to the President and the Government of Republic of Serbia to challenge responsibility of United Nations Secretariat before International Court of Justice, for not annulling the decision of independence of Kosovo. We appeal that the following Draft Resolution promptly be placed at the (Special) Session of the General Assembly of the United Nations:

DRAFT RESOLUTIONThe General Assembly,Considering the Article 2(1, 4, 7) of the Charter of the United Nations,Considering the Article 4 of the Charter of the United Nations,Considering the Article 104 of the Charter of the United Nations,Considering the United Nations Security Council Resolution 1244,Considering the functions and powers of the United Nations Secretariat provided for in the Charter of the United Nations,Considering the General Convention on the Privileges and Immunities of the United Nations of 1946, and, in particular, the legal character of Article 1 and Article 8 (30),Taking note that a difference in the legal interpretation of the Charter of the United Nations has arisen between the Serbia and the United Nations Secretariat over the legality of not discharging responsibility for annulling decision of provisional organs on Kosovo for independence,Considering the Article 96 of the Charter of the United Nations,For the purposes to determine whether by the non-acting in annulling the mentioned independence of Kosovo, United Nations (Secretariat) has violated its duties enshrined in the Charter of the United Nations,And for the purpose to determine further course of action,Decides to submit the following legal question to the International Court of Justice:Has the United Nations (Secretariat) violated its duties enshrined in the Charter of the United Nations in non-acting in annulling independence declared by provisional organs of Kosovo?

(Furthermore we strongly urge Serbian government to initiate United Nations General Assembly Resolution in which member states of the United Nations will be requested not to recognize Kosovo, until Advisory Opinion of International Court is delivered, and the General Assembly of the UN act accordingly.)* Made by the joint team headed by dr. Igor Janev, Senior Researcher at the Institute for Political Studies (Institut za političke studije), Belgrade, Serbia, web posted: 16. 02. 2008.

Анонимен рече...

Да, вероватно тако да је

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week