Во име на Македонија - Македонска Република Македонија?

9/20/2007

Не треба јавно да се радуваме што и Канада ја призна Македонија под уставното име, за да не ги налутиме нашите чувствителни соседи. Оти, предрасудите на нашите соседи се многу поважни од сувереното право на нашата држава да си го одбере сопственото име.

Дали ни е потребна мала промена на името? Или пак Нешто сосема ново!:

„На сите им е јасно дека терминот Македонија ќе биде централен елемент од името. Но, потребно е некаква навистина мала промена. Можеби Македонија напишана според транскрипцијата на јазик во земјата, или Македонска република.“ - вели експерот Кофос.

Секако, Потребен е гест на добра волја, но и од страна на Грците.

Ако ние инсистираме на „Република Македонија“, а Грците ни предложат „Македонска Република“, дали тогаш можеме да постигнеме компромис - „Македонска Република Македонија“?

Грција ќе не поддржи ако го смениме името. Бездруго, и ние ќе ја поддржиме Грција ако си го смени името. Ама и ние да кумуваме при промената.

Дали би се согласиле на кириличната меѓународна употреба на „Република Македонија“ - но, само под услов и единственото меѓународно име на нашиот јужен сосед да биде Ελληνική Δημοκρατία?

И „Ние нема да бидеме среќни со таквото решение, ама може да живееме со него“ - но, само ако знаеме дека и Грците ќе бидат исто толку несреќни како и нас.

Ако и ние и Грците не можеме да бидеме подеднакво среќни, да бидеме барем подеднакво несреќни.

2 коментари:

Анонимен рече...

Ми се чини дека Македонска република, и тоа на сите јазици, е најповолен предлог бидејќи Елиники Скатолодимократија, République française, Португалска република, титири-митири република и така натака се постоечки имиња. Никој не забранува Франција да се вика Франција и покрај нејзиното уставно име : "République française". Патем, ми се чини дека има веќе таков предлог и петиција : http://www.petitiononline.com/grmkime1/petition.html

Анонимен рече...

Апел Влади и Председнику Републике Србије


Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да у Генералној скупштини Уједињених нација предложе Резолуцију којом би се прогласило супротним међународном праву свако једнострано или мултилатерално признање Косова као независног или полу-независног међународно-правног субјекта. Сматрамо да би свако једнострано или мултилатерално признање Косова било супротно основним нормама и принципима међународног права, а посебно ако би ово признање наступило мимо процеса који су у току у Савету безбедности Уједињених нација. У циљу онемогућавања да до признања Косова дође од стране неких држава чланица Уједињених нација, предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:

Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина

позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 24. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 25. Повеље Уједињених нација;

подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;

узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из1999. године;

тражи од држава чланица Уједињених нација да унилатерално или мултилатерално не признају независност Косова, док се не донесе Резолуција Савета безбедности Уједињених нација у којој се утврђује коначни статус Косова.* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.9.2007.)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week