Грција - Македонија: Ти кажувам ќерко, сети се снао!

9/04/2007

Интересно укажување за етничката дискриминација во Грција од страна на професорот Кристијан Фос во интервјуто во последниот број на „Глобус“:

„Оваа регулатива, која на грчки се вика „Еленас стојенос“, што значи дека може да се вратат само етничките Грци, се применува се до денес, така што на формуларите се бара, освен националноста, да се пријави и етничката припадност, што во една модерна држава не би требало да постои. Етничката припадност не би требало да игра улога. Оние што пишуваат дека се Македонци, односно Словени, тие не можат да влезат во Грција.“ („Грција мора да се соочи со своето минато“, Глобус, 4.09.2007, стр. 30)

Едната порака на Фос, за оние што читаат меѓу редови, е дека и Македонија не е модерна држава, затоа што етничката припадност кај нас игра голема улога и целокупниот наш политички систем за базира на нејзино пријавување.

Втората порака е дека етничките Македонци се перципираат како Словени - нешто со што не се согласуваат оние кои веруваат дека се потомци на Големиот Александар - Македонски.

Ако „Грција мора да се соочи со своето минато“, тогаш и Македонија мора да се соочи со својата сегашност.

5 коментари:

Стойчо рече...

Ха, Жарко, ей сега ще те разпънат на кръст - пожелавам ти кураж!
Какво стана с пътеписите из Македония - може ли да ги кача на моя блог?

Unknown рече...

Секако дека може :)
Ќе има уште патеписи, само здив да земам.

Стойчо рече...

Жив да си! Благодарско! Съвсем скоро ще ги кача:-)

Анонимен рече...

Апел Влади и Председнику Републике Србије


Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да у Генералној скупштини Уједињених нација предложе Резолуцију којом би се прогласило супротним међународном праву свако једнострано или мултилатерално признање Косова као независног или полу-независног међународно-правног субјекта. Сматрамо да би свако једнострано или мултилатерално признање Косова било супротно основним нормама и принципима међународног права, а посебно ако би ово признање наступило мимо процеса који су у току у Савету безбедности Уједињених нација. У циљу онемогућавања да до признања Косова дође од стране неких држава чланица Уједињених нација, предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:

Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина

позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 24. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 25. Повеље Уједињених нација;

подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;

узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из1999. године;

тражи од држава чланица Уједињених нација да унилатерално или мултилатерално не признају независност Косова, док се не донесе Резолуција Савета безбедности Уједињених нација у којој се утврђује коначни статус Косова.



* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.9.2007.)

Анонимен рече...

dr Igor Janev proposed this question of UNGA for ICJ: "Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?".
29.09.2007. Belgrade

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week