Латас - најголем борец за геј права?

9/26/2007

Предлагам, МАССО да не го прогласува веќе Латас за „најхомофобична личност на годината“, туку за „најголем борец за геј права“!

Зошто?

1) Со своите „ненадминати“ колумни Педерологија и Шупаци и Шупци Латас покажа не само дека не се плаши од „поинаквите“, туку и јавно изјави дека ќе им ги почитува правата на „хомосексуалците од новинарската фела“ ако излезат први од „подрум“ и речат: „јас сум педер, тоа е мое право, и барам разбирање“!

Зарем со тоа не ги охрабри „поинаквите“ колеги да почнат јавно да си ги бараат своите права?

2) Латас изјави дека се согласува со „овдешните големи култури и религии: христијанската, муслиманската и еврејската“ кои „педерастијата ја сметаат за девијантна општествена појава“ и ја осудуваат „како неморална и неприродна“.

Што е крив Латас што е толку културен и религиозен? Како после ова да се занемари неговата улога во идентификувањето на главните извори на хомофобија во Македонија?

3) Со своите јавни „заебанции на рачун на педерите“ („...сум ги заебавал. Па што! А кој не се заебава со нив?!“) и сугестијата дека неговото право да пишува и да се потсмева е над „правата на педерите“, Латас само покажа каква е општата клима во однос на хомосексуалците и нивните права.

Со само две колумни Латас успеа да ја убеди македонската јавност дека хомофобијата и дискриминацијата се прилично сериозен општествен проблем.

Да не постоеше Латас, МАССО требаше да го измисли. Може ли да се замисли подобра промоција на правата на хомосексуалците од симптоматично изведената хомофобична кампања - „иш муво од мојата капа“?

Поради сите овие заслуги не е лошо да се размисли за идејата да се прогласи „недопирливиот легалист“ Латас и за почесен член на МАССО.

7 коментари:

Vladimir рече...

Хм, типов (читај Латас) не е нормален. Тотално скренал. Не дека порано беш нормален но ова сега, ихааааа.

Да не беше твојот блог, немаше ни да знам дека “Шупакот над шупаците“ во македонското новинарство и ненадминатиот бос на картелот на македонското рекет-новинарство, Латас, има колумна во својот весник. Боже мили, смилувај се!

Не навлагам во топикот т.е. содржината на колумната, мене речникот ми боде очи.

Како на пример ова:

“...Затоа, другари мои, попушете по една од мене и носете се у три лепе материне, со се вашиот суд на честа.
Јас сум, за вас, од друг свет. Недопирлив за вас...“

“...Роберт Поповски е кадар во Канал 5, телевизија која во Скопје позната и како Анал 5. А ја знаат како Анал 5 затоа...“

“...Станаа група шупци која се грижи за анонимни шупаци!...“

“...фатен на гузење со...“

И така натака. Па добро бе мајка му стара, кога овој ИДИОТ ќе си оди од медиумскиот простор. До кога овој Павловиќ ќе троши од медиумскиот простор. Не ми се верува што прочитав во една колумна. Можам да замислам се што не има во претходните.

Слобода на говор?!? Слобода на медиуми?!? Тоа не е за ШУПАКОВ!!!

Анонимен рече...

http://kajgana.com/more.php?id=657&tema=20

Анонимен рече...

За жал ваквите бљувотини им се само хоби. До неодамна бев во блажено незнаење во врска со поимот рекет-новинарство. Потоа дознав дека фирмата во која работам, во неколку наврати му исплаќа тешки пари на Латас за да не јаде гомна против неа. Сигурно не е единствена... само никогаш не сум сретнал некој новинар да збори за тоа.

Анонимен рече...

Ако текстот го чита психијатар, или обичен лекар, веднаш ќе рече дека човеков има проблем со подвоена личност. А таа состојба се нарекува ‘шизофренија‘. Човеков треба итно да почне со терапија и да престане да ги лечи своите сериозни проблеми со личноста малтретирајќи ги читателите

Анонимен рече...

Добар предлог, Жарко. И не само Латас, туку почесни членови на МАССО може да бидат и познатите хомофоби со “суверена ерекција“ Ферид Мухиќ и Ристо Солунчев (и онака се добар пар).

Анонимен рече...

APPEAL TO THE GOVERNMENT AND THE PRESIDENT OF SERBIA *

In the case of establishment of the Tribunal for war crimes in the former Yugoslavia, it was apparent that a precedent has been made when resolutions of the United Nations Security Council (808. and 827.) in 1993 established a new provisional organ with the broad judicial competences. These acts were based on the UN Security Council Resolution 777(1992) and the UN General Assembly Resolution 47/1(1992), and on the assumption that former state (Yugoslavia) as a UN member ceased to exist. In our view, since UN Security Council does not have necessary judicial or legislative legal-setting (norm-creating) functions and powers, and since UN Security Council Resolution 777(1992) and the UN General Assembly Resolution 47/1 (1992) can not alter the basic rights of a member state (FRY), UN Security Council Resolutions 808/1993 and 827/1993 establishing the Tribunal (as an organ of the UN Security Council) represent an ultra vires act of the United Nations. It is apparent that UN organ, such as UN Security Council, can not confer more powers to the other organ (Tribunal for war crimes), than those it has itself, provided by UN Charter. For these reasons, we appeal to the Government of Serbia and the President of Serbia to request that the following Draft Resolution be placed at the next Session of the UN General Assembly:

DRAFT RESOLUTION

The General Assembly,

Considering the Article 2 of the Charter of the United Nations,

Considering the functions and powers in the Chapter VII of the Charter of the United Nations,

Considering the General Convention on the Privileges and Immunities of the United Nations of 1946, and, in particular, the legal character of Article 1 and Article 8 (30),

Taking note that a difference in the legal interpretation of the Charter of the United Nations has arisen between the Serbia and the United Nations over the legality of the establishment of the Tribunal for war crimes in the former Yugoslavia,

Considering the Article 96 of the Charter of the United Nations,

For the purposes to determine whether by the delivered United Nations Security Council Resolutions 808 (1993) and 827(1993), United Nations Security Council has made an ultra vires act(s) in execution of functions and powers not expressly provided for in the United Nations Charter,

And for the purpose to determine further course of action,

Decides to submit the following legal question to the International Court of Justice:

Are the resolutions of the United Nations Security Council 808 (1993) and 827 (1993) legally in accordance with the Article 2 of the Charter of the United Nations and provisions of Chapter VII of the Charter of the United Nations?


* Made by the joint team headed by dr. Igor Janev, Senior Researcher at the Institute for Political Studies (Institut za političke studije), Belgrade, Serbia, web posted: 22. 10. 2007.

Анонимен рече...

dr Igor Janev proposed this question of UNGA for ICJ: "Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?".
29.09.2007. Belgrade

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week