Плурализмот во Македонија - во сенка на едноумието на Тито

9/15/2007

Фотографијата е од 5 јануари 1991, илустрација на текстот од Нова Македонија „ВМРО-ДПМНЕ обвинува без аргументи“. Наспроти легендата на фотографијата, секретарот Јован Трпеновски дава политички изјави под сликата на Тито и југословенското знаме, непосредно пред конституирањето на првото повеќепартиско собрание.
Дали нешто се променило во меѓувреме? Сликата на Тито ја нема, ама полицијата сеуште се третира како партиско трло.

Фотографија од првата седница на повеќепартиското Собрание, конституирано на 8-ми јануари 1991. „Ние сме титови - Тито е наш“ - како да велат Гоце и Карев длабоко во сенката на доминантниот лик на Маршалот.

Дури и Димитар Црномаров, кој се прославува по симнувањето на сликата на Тито во градското собрание на Скопје, изјавува: „Немам ништо против тоа сликата на Тито да стои во салите, во канцелариите и на други места и Тито да го почитува кој сака“. (текстот е од 10 јануари 1991)

„Нова Македонија“ објавува куп осуди за симнувањето на сликата на Тито.

Боде очи насловот „Суверена Македонија е дело на Тито“, како и реакцијата „по акциите што се преземаат против името и ликот на Тито“ откако е премачкан со боја „Титов“ пред Велес. Во написот се пренесува и осудата на борците на „некултурното однесување“ на пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Зоран Китев „кој единствен од сите пратеници седеше при интонирањето на југословенската химна за време на конституирањето на новиот македонски парламент“.

Срам да му е.

Пред нецели 17 години.

1 коментари:

Анонимен рече...

Апел Влади и Председнику Републике Србије


Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да у Генералној скупштини Уједињених нација предложе Резолуцију којом би се прогласило супротним међународном праву свако једнострано или мултилатерално признање Косова као независног или полу-независног међународно-правног субјекта. Сматрамо да би свако једнострано или мултилатерално признање Косова било супротно основним нормама и принципима међународног права, а посебно ако би ово признање наступило мимо процеса који су у току у Савету безбедности Уједињених нација. У циљу онемогућавања да до признања Косова дође од стране неких држава чланица Уједињених нација, предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:

Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина

позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 24. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 25. Повеље Уједињених нација;

подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;

узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из1999. године;

тражи од држава чланица Уједињених нација да унилатерално или мултилатерално не признају независност Косова, док се не донесе Резолуција Савета безбедности Уједињених нација у којој се утврђује коначни статус Косова.* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.9.2007.)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week