Македонија: соочување со сегашноста

9/05/2007

Соочувањето со реалноста и сегашноста е најголемиот проблем на нашите политичари. Тие си живеат во некој виртуелен свет, и претпочитаат или минато или некое идно време.

Еве еден симптоматичен пример за губењето политички контакт со реалноста и сегашноста. И според Владата, и според Претседателот на Република Македонија, ние сеуште граничиме со „Србија и Црна Гора“, иако оваа федерација престана да постои уште пред година и кусур.

Некои ќе речат - тоа се само стари, неажурирани податоци. Но, официјалните државни страници промовираат факти за Република Македонија, и мора постојано да се ажурираат.

Неажурираноста на основните податоци е симптом дека времето запрело за некого. Ако ја погледнете владината страница, на пример, ќе видите дека последното соопштение од Владина седница датира од 28.03.2007 година, а последниот прес од јануари 2007.

Очигледно, некои службеници од Владата не си ја вршат својата работа. И покрај тоа што повеќето медиуми имаат впечаток дека Владата има одлични односи со јавноста, јасно е дека не е во добри односи со сегашноста и реалноста.

СФР Југославија одамна престана да постои, а ние за голем дел од светот сме сеуште „Бивша Југословенска Република“. Кога најпосле ќе пораснеме и ќе станеме сегашна држава?

8 коментари:

me рече...

офтопик:
Те чекав да се произнесеш за ОКТА.
Фрле ја фрли стрелата :)

sead рече...

Се надевам дека забележа оти Владата води кампања за „Македонија како земја на информатичари“ :) (се однесува на бесплатните интернет кафеа, стипендиите за информатичарите и обуките). Изгледа дека оваа информатизација не важи за самите нив.

Случајот „Окта“ покажува дека единствен систем кој добро функционира кај нас е системот на избегнување на одговорноста.
Допрва тука ќе гледаме сеир, откако ќе се обелоденат документите.
Е, сега, очевидно е дека некој ги криел - и дека не беа откриени ниту кога беше ВМРО-ДПМНЕ ниту кога беше СДСМ на власт.
Тоа дава основа за сомневање дека рацете не им се чисти ниту на едните, ниту на другите.
Демек, „не пиеме нафта“ - ама ја попивме.

Сеад - „Македонија - земја на (дез)информатори“. Како ти се свиѓа?

Анонимен рече...

Апел Влади и Председнику Републике Србије


Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да у Генералној скупштини Уједињених нација предложе Резолуцију којом би се прогласило супротним међународном праву свако једнострано или мултилатерално признање Косова као независног или полу-независног међународно-правног субјекта. Сматрамо да би свако једнострано или мултилатерално признање Косова било супротно основним нормама и принципима међународног права, а посебно ако би ово признање наступило мимо процеса који су у току у Савету безбедности Уједињених нација. У циљу онемогућавања да до признања Косова дође од стране неких држава чланица Уједињених нација, предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:

Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина

позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 24. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 25. Повеље Уједињених нација;

подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;

узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из1999. године;

тражи од држава чланица Уједињених нација да унилатерално или мултилатерално не признају независност Косова, док се не донесе Резолуција Савета безбедности Уједињених нација у којој се утврђује коначни статус Косова.* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.9.2007.)

Анонимен рече...

dr Igor Janev proposed this question of UNGA for ICJ: "Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?".
29.09.2007. Belgrade

Анонимен рече...

Resolution adopted by the General Assembly
[without reference to a Main Committee (A/63/L.2)]
63/3. Request for an advisory opinion of the International Court of Justice on whether the unilateral declaration of independence of Kosovo is in accordance with international law
The General Assembly,
Mindful of the purposes and principles of the United Nations,
Bearing in mind its functions and powers under the Charter of the United Nations,
Recalling that on 17 February 2008 the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo declared independence from Serbia,
Aware that this act has been received with varied reactions by the Members of the United Nations as to its compatibility with the existing international legal order,
Decides, in accordance with Article 96 of the Charter of the United Nations to request the International Court of Justice, pursuant to Article 65 of the Statute of the Court to render an advisory opinion on the following question:
“Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?”.
22nd plenary meeting 8 October 2008

Анонимен рече...

Resolution adopted by the General Assembly
[without reference to a Main Committee (A/63/L.2)]
63/3. Request for an advisory opinion of the International Court of Justice on whether the unilateral declaration of independence of Kosovo is in accordance with international law
The General Assembly,
Mindful of the purposes and principles of the United Nations,
Bearing in mind its functions and powers under the Charter of the United Nations,
Recalling that on 17 February 2008 the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo declared independence from Serbia,
Aware that this act has been received with varied reactions by the Members of the United Nations as to its compatibility with the existing international legal order,
Decides, in accordance with Article 96 of the Charter of the United Nations to request the International Court of Justice, pursuant to Article 65 of the Statute of the Court to render an advisory opinion on the following question:
“Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?”.
22nd plenary meeting 8 October 2008

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week