Сексизми во медиумите

9/06/2007

А дали ќе исчезнат и вицевите за „плавуши“?Што, зарем Барби и Кен не играат никаква улога?

Демек, жените се по „кавијар“, а мажите по „шампањ“?

Следствено, шовинизмот е добар за здравјето?А што ли пишува тек у рубриката „само за жените“ - „влакномантија“? Колку влакна на градите, толку „пичка у душа“?

9 коментари:

Razvigor рече...

Кој весник промовира вакви „научно-уметнички“ сознанија?

Убаво што ме потсети. По ред - Вечер, А1, Дневник, А1, Вечер.
А „Вест“ е прочуен по сексистичките вицови:
„Жените се делат на:
- НЕВИНИ : не дале на никого.
- ДЕВОЈКА: дава само на дечкото.
- ЖЕНА: дава на мажот и швалерот.
- ОРОСПИЈА: дава на сите.
- ПРОКЛЕТА ОРОСПИЈА: дава на сите само не на тебе.“
***
„Жените се родени возачи: Прво ќе те запалат, потоа те возат, па ќе те згазат и на крајот ќе те заобиколат.“
***
Жените го возвраќаат ударот:
- Зошто мажите се како делфини? - Затоа што се збори дека се интелигентни, но тоа уште никој не го докажал!
- Зошто батериите со подобри од мажите? - Затоа што секогаш имаат една позитивна страна!
- Зошто мажите не можат во исто време да бидат и убави и интелигентни? - Затоа што ќе бидат жени!!“

Во врска со 4-тиот исечок и твојот коментар:
„Следствено, шовинизмот е добар за здравјето?“

НЕ е тоа следствено - тоа е прифаќање на лажна дихотомија и сигурно го знаеше тоа.

Забелешката ти е на место, но само од логички аспект.

dozgulpmus рече...

Феминизмот - чумата на новиот милениум! :)

Црна се чума зададе, там долу в Македонија...
Кој ќе се јунак офбере, феминизмот да го пропади? :)

nena рече...

ne znam kolku e seksizam prviot isecok. alo aludiras na slikata i naslovot, mozda, no sodrzinski mi se gleda kako cisto naucno otkritie.
od vicevite za plavusi (vo cija grupa gordo spagam:))) sekako se postrasni vicevite prepolni so nacionalni ili rasisticki stereotipi. da ne zboram sto poveke belja znaat da napravat.

vicevite za plavusi nema da gi snema, a za toa treba da i blagodarime na farbata, a ne na genetikata! :)

Сексистичка е самата разлика на типови жени според бојата на коса.
Прашањето - Дали ќе исчезнат и русокосите мажи? - воопшто не беше поставено :)

Анонимен рече...

Апел Влади и Председнику Републике Србије


Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да у Генералној скупштини Уједињених нација предложе Резолуцију којом би се прогласило супротним међународном праву свако једнострано или мултилатерално признање Косова као независног или полу-независног међународно-правног субјекта. Сматрамо да би свако једнострано или мултилатерално признање Косова било супротно основним нормама и принципима међународног права, а посебно ако би ово признање наступило мимо процеса који су у току у Савету безбедности Уједињених нација. У циљу онемогућавања да до признања Косова дође од стране неких држава чланица Уједињених нација, предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:

Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина

позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 24. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 25. Повеље Уједињених нација;

подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;

узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из1999. године;

тражи од држава чланица Уједињених нација да унилатерално или мултилатерално не признају независност Косова, док се не донесе Резолуција Савета безбедности Уједињених нација у којој се утврђује коначни статус Косова.* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.9.2007.)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week